Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer.
Zajímalo by mě na kolik stupňů by se měla udržovat výstupní teplota na kotli při topení tuhým palivem, konkrétně dřevem. Mám cca 20let starý, plechový kotel Dakon U 22. O stáří nejde, nikde neteče a jsem s ním v podstatě spokojen i když vím že už zřejmě dlouho nevydrží. Jde mi o to že se dost zadehtovává. Teplotu udržuji kolem 50stupňů, tak nevím jestli to není málo. Slyšel jsem že by výstupní teplota měla být asi 65 stupňů, ale to je pak v domě za chvíli vedro a buď bych musel větrat oknem nebo kotel nechat vyhasnout. Do teď jsem to řešil tak, že jsem přivřel spodní dvířka a nechal dřevo jen tak pohořívat s výstupní teplotou kolem 45 stupňů což nevím jestli je správně a jestli takto nízká teplota dehtování nezpůsobuje. Topím dva roky starým dřevem smrk, olše, vrba.
Pod 70st dehtuje, s tim nic neudelate. Resenim je ctyrcestny ventil, kterym se micha voda z kotle s vracejici se vodou ze systemu, takze v kotli mate treba 75st., v systemu 45 nebo 50st.
Myslím,že výstupní teplota topné vody z kotle 55 st C je dostatečná.Při 60 st. už se na radiátoru neudrží ruka.
JABRAKA
Pozor! Voda v kotlovém okruhu čili v kotli a výstupu z kotle musí být pro správné spalování vždy 80°C. Tato voda se potom zreguluje až 3cestnými nebo ve starších provedeních 4cestnými ventily na požadovanou teplotu do radiátorů. To je těch 60°C. Pokud je tento kotel a jeho zapojení natolik staré, že není nijak regulována voda do radiátorů, je samozřejmě potřeba topit těch 60° na výstupu z kotle avšak dehtování se nevyhneme. V takovém případě bych doporučil přestavbu kotle, nebo klidně i pořídit nějaký nový, více šetrný k přírodě a navíc i s menší spotřebou palivového dřeva.
doplněno 27.11.12 00:43:Navíc, když je na výstupu 60°C není pravidlem, že je i v radiátorech 60°C. A při rekonstrukci zapojení kotle bych zvážil i pořízení termostatických ventilů.
Ideální zapojení je takto: topný systém rozdělený na dva okruhy, v kotlovém je vstupní teplota 60-65° a výstupní 75-85°C horká voda z kotle se před vstupem do radiátorového okruhu míchá se studenou na teplou, teplota podle potřeby resp. podle výkonu kotle. Teplota v kotlovém okruhu nesouvisí s výkonem kotle, je stejná při minimálním i maximálním výkonu (mění se jen množství tepla změnou směrování průtoku buď zpět do kotle nebo do radiátorů). Zapojit to jde i samotížně, podmínka jsou vhodné výškové poměry (kotel ve sklepě) a odpovídající rozvod (silné trubky, vyspádování)
Pokud provozujete plechový kotel na nízké teploty, tak 1. dehtuje a 2. hlavně (i při dobrém spalování) ve spodní části výměníku (u přívod u studené zpátečky) probíhá nízkoteplotní koroze, kotel prorezne klidně i po 5 letech.
Dehtování způsobuje i nedostatek sekundárního vzduchu pro spalování - odpařené palivo neshoří ale vytvoří se dehet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.