Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení sprchového boxu v mrazu

Od: fidonet* odpovědí: 13 změna:

Zdravím, mám před sebou takový oříšek, třeba mi poradíte, já zatím nevím co s tím.

Na chatě máme nově koupený sprchový box, jenže v zimě tam nikdo nebude, a chata promrzává klidně na -10 stupňů . Otázkou tedy je, jak zajistit, aby box nezmrzl a neroztrhal plastové trysky. Celý vodní systém bude vypuštěn, ale voda, které zůstane v boxu prostě nevyteče. Takže jedna možnost je obalit systém rozvodu polystyrenem, ale není to rovna hladká trubka, a tedy je to problém. Abych ještě nastínil ten box. Chtěli jsme něco levného na osprchování na chatě. Mám dům plný ženských, a večerní mytí v lavoru je dlouhodobě nepřípustné. Takže jsme se rozhodli, že vybudujeme levný kout. Jenže sprchová vanička, zástěna, itongy, obklady, baterie atd vyšlo na víc, než sprchový kout, made in china ( dnes jsou skoro všechny ). Kout má ale i zadní masážní trysky, o které se ted´bojím, že zamrznou.

Takže mojí hodní rádcové, co poradíte? Který materiál, by ochránil hadičky a trysky, aby nedošlo k zamrznutí a následnému roztržení. Trysky jsou z umělé hmoty :(

Děkuji předem.

doplněno 04.10.10 12:41:

-

jako vždy body rozdělím, až po vyřešení problému, nebo na konci diskuze, byť neuspěšně vyřešené .. Děkuji za pochopení

Zateplení sprchového boxu v mrazu

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jediné dvě řešení jsou:

1. vodu ze systému před "zazimováním" chaty vyfoukat kompresorem...

2. chatu temperovat na "plusovou" teplotu.

Žádná izolace Vám potrubí před mrazem dlouhodobě neochrání,pokud není např.vyhřívaná...nebo pod tou izolací není "nějaký zdroj tepla"...

I když budete mít dům "obalený" 100cm polystyrenu, a nebudete v něm topit, teplota prostě časem klesne na teplotu okolního prostředí.

fidonet*
hodnocení

kompresor .. nad nim jsem taky uvažoval .. stačil by nějaký slabší, třeba starý z ledničky?

Polystyren. Mě každý tvrdí, že polystyren je 5x lepší než to obalit takovaou tou tepelnou hadrovou páskou, kterou se obaluje potrubí. Problém je ale v tom, že to nikdy pořádně neobalíte ani nezaděláte do toho polystyrenu.

Topit se v chatě nedá, když tam nikdo týden není. Už jen z bezpečnosti proti požární ochrany, ale hlavně kvůli peněz by to asi nebylo to pravé ořechové.

Co si myslíte o tom kompresoru. Silny není, ale dokázal by profouknout potrubí, když by se na potrubí ve vzdálenosti 10 metrů, na vypouštěcí ventil tenhle kompresou připevnil?

p.s. hrozí něco, když trubky a ventily / trysky nebudou plné vody, ale bude tam zbytková voda?

doplněno 04.10.10 12:42:

p.s. nejedná se o typické zazimování, jezdíme tam každý týden na pá -ne, během vánoc a ledna max 14 dní ... Ale i tak to hrozí, takže je to vlastně jedno, zda jde o kompletní zazimování, nebo jen týden absence ...

Jestli by stačil kompresor z ledničky...to opravu nevím...spíše pochybuji.

Trochu si nerozumíme...polystyren jako izolaci nezpochybňuji...

Ale modelově prostě máte vodu v potrubí 15stC...zaizolujete to...v chatce bude -5stC...a voda i přes silnou izolaci prostě za tři dny promrzne až na těch -5stC. Něco jiného by bylo,pokud y tam dejme tomu 3dny nikdo nebyl...pak zase den ano..Na to se dá i tloušťka izolace spočítat.

Na druhé straně Vy budete mít vodu i v tryskách a ne jen v potrubí...a ty trysky polystyrenem těžko obalíte...

Zbytková voda...pokud nebude vyplňovat celý objem potrubí, by vadit neměla...i když zmrzne,potrubí nepoškodí.

fidonet*
hodnocení

Myslím, že jste mě hodně uklidnil. Tím kompresorem to zkusím, snad to profoukne. Pokud by to nešlo, čím jiným, než kompresorem to profouknout? Jsem bez práce, na tu sprchu jsme celý rok šetřili, ale na koupi další věci/ kompresoru, už peníze nejsou.

Napadá mne snad jen kompresor z auta...i když ten také nebude mít bůhví jaký výkon.

jabraka*
hodnocení

0x

Navrhoval bych topný kabel.V zimě se podobné systémy používají na ochranu spádu z okapů proti zamrznutí.Kabel je napájen ze zdroje s regulátorem na teplotu blízko nuly.Spotřeba je velice nízká,podle zkušeností,spíná jen několikrát za zimu.Také jsou rozmrazovače pro jezírka s rybami.Topné folie pod dlažbu na domovních schodech.

Topným kabelem omotat potrubí .Je potřeba pro jistotu stejně vodu vypouštět.

JABRAKA

hodnocení

0x

místo kompresoru vyfukovat, tak vysát vodu!

nebo uděláte silnější solný roztok a zalejte ho solnou vodou.

Osobně ale doporučuji rozebrat - vysušit. Po čase oprav zjistíte že je to nejlepší řešení.

arakain77*

A jak tam Milane ten solný roztok dostane?Solný roztok navíc také zmrzne.To podle koncentrace soli ve vodě a teploty.Nebude moudřejší a méně nákladnější hadičky z trysek a sprchy jednoduše rozdělat a vyfoukat tím kompresorem?Určitě Fidonet vodu na zimu vypustíte i z rozvodů po chatě.

doplněno 04.10.10 18:49:

...a myslím,že pokud nebude dostatečně účinný kompresor z ledničky,tak kupte ,,stlačený vzduch"ve spreji.Furt lepší,než ten kout po zimě vyhodit.

Péťo, jasně že vyfoukat vodu lze,ale už jsi zkusil vysát?

solný roztok je jen náhražka

"...sprchy jednoduše rozdělat" to taky navrhuji

arakain77*

Proč zrovna vysát?Možné to technicky je,ale vyhnat vodu z těch trysek pod tlakem bude určitě ůčinnější.

fidonet*
hodnocení

Box je na pevno, technicky nemožné rozebírat. Navíc tam jezdíme každý vikend nebo ob jeden, a rozebírat to každou neděli by asi nebylo to pravé. Dostat do rozvodu SUL je taky nemožné. To nasátí místo vyfouknutí je zajímavý nápad, ale profouknutí bude asi jednodušší ...

doplněno 04.10.10 19:10:

Nejvíc se mi líbí topný drát, co se dává do okapů. Už jsem o něm slyšel, jen nevím kde se taková věc dá cca sehnat , jakou má cenu a hlavně odběr ...

doplněno 04.10.10 19:13:

Takže vyhřívání asi zavrhnu, vzhledem k vysoké ceně pořizovacích nákladů. To mi vyjde levněji koupit nový box na sprchování. Ani odběr není moc vhodný .. 40w / metr je 1KW denně. Tedy 5kw za týden nepřítomnosti = 300 kč x zimní období kdy ASI bude mrznout - 4 měsíce tedy 12 týdnů a jsme na ceně 4000 kč za vyhřívání hadičky ... EE tudy cesta nevede :(

elektricke-topeni.eu/...

trocha teorie

zkuste průhlednou hadici zatočit do spirály a napustit vodu. Pak jí profoukněte a profoukněte a opět. Po pár minutách...usadí se dole kapky vody tam pak zmrzli?

Vyfoukání není vysušení.

Pokud tam ale jezdíte ob víkend. zvážil bych "udělat cosi jako krabici" zaizolovat a elektronikou hlídat +3°C, a popřípadě přitopit žárovkou, fén se spínačem...

nějaký hlídač, abyste nemusel stále hodiny vyfukovat

doplněno 04.10.10 21:27:

fidonete, kolik hodin počítáte denně?

karelkarel
hodnocení

0x

Jako akumulátor-zdroj tlakového vzduchu doporučuji použít nafouklou rezervu z auta.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]