Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
potřebuji po venkovní stěně domu dotáhnout elektrický kabel a plynovou rouru od domečků v plotě do technické místnosti. Jak daleko od sebe musí být elektrický kabel a plynová roura? Zítra budu klofat drážku pro kabel, tak jestli ji můžu udělat rovnou větší pro oboje nebo každou zvlášť. Pokud nemůžou být u sebe, tak jak daleko od sebe musí být?
fakt to nebylo na stopro, teď jsem četl, že trubky mohou do stěny, ale pod omítkou nesmí být rozebíratelný spoj... a nesmí do podlahy...
já je všude vidím jen na povrchu, tak proto ta nejistota. Takže se omlouvám za ne zcela přesnou informaci.
Počkal bych na vyjádření třeba milanacukrára, ten je v tom doma
mandusi,
chcete splnit nějakou ČSN, nebo uschovat kabel a trubku do zdi.
Osobně jsem to udělat tak, že mám kabely i trubku v jedné drážce. Vedle sebe.
Zkuste mi někdo sdělit co se může stát, když mám trubku natřenou základovkou, 2x syntetikou, kabely jsou v izolaci PVS a vše je v suchu zdiva?
Jen jsem dal kabel do mirelonu, nic víc.
nepůjde elektrika, plyn? vybouchne?
žádný revizák se nesetkal s tím, že by to něco stalo... .ale má to být od sebe...
Těžko říct jaké nebezpečí v praxi hrozí. Teoreticky snad větší od elektřiny, kdyby byl třeba vodič zeslabený už z výroby (setkal se s tím někdo?) při plném zatížení se přepálí a začne hořet oblouk... Skutečně spíš jen teorie. Nebo přepětí v elektrovodné síti při úderu blesku do nadzemního vedení? Únik plynu, který se dostane podle el. vedení až k vypínači (jističi)?
Normy mají ale jen doporučující charakter.
doplněno 07.10.10 17:46:To manduss: dík za konečnou odpověď.
Děkuji za Vaše názory. Zítra mám schůzku s chlapíkem, který mi bude dělat vodu, plyna, topení a dělá i revize, tak to od něho zjistím. Chtěl jsem původně drážku dělat už dneska, ale radši jsem počkal, zítra budu vědět jak na to určitě.
doplněno 05.10.10 23:03:tak jsem s ním dneska mluvil a bez rozmýšlení mi řekl 2 cm. nemám důvod mu nevěřit, takže to tak udělám.určitě nebudu první ani poslední
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.