Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřebuji poradit s výběrem termostatu pro oběhové čerpadlo s funkcí "Antistop". Našel jsem dva Auraton 1105P a Eurotemp 1100A . Mohl by mi prosím, někdo fundovaný, vysvětlit rozdíly jednotlivých výrobků popř. nějaký doporučit ( i jiný). Naši topenáři o tom vědí prd. Díky.
My zase víme prd o tom, jaký kotel chcete s tím termostatem provozovat...na tuhé palivo, plynový s oběhovým čerpadlem zabudovaným, ob. čerpadlo samostatné, a td. Prostě trochu více konkrétních informací o Vašem systému, potom můžeme hodnotit vhodnost pro Váš systém.
Co se týká Antistopu, už jste si přečetl v těch dvou odkazech...
mnoho z nás Antistop nemá, ani ho nepotřebuje. Většinou se rotor čerpadla "zasekne" usazeným kalem ve vodě, v čase kdy se nepoužívá. Mnoho z nás má v systému zařazené filtry, kterými kal a mechanické nečistoty může odstranit. Někdo dokonce systém pravidelně proplachuje, někdo jen v případě opravy, kdy se voda musí vypustit.
doplněno 04.10.10 08:57:wenzle, nemusíte se omlouvat, člověk na všechno nemůže myslet...
radi má pravdu v tom, že je jedno, který termostat si vyberete, v podstatě mají stejnou funkci...
jedná se o elektronický termostat pro systémy ústředního topení, který ovládá oběhové čerpadlo. Termostat slouží k nucené cirkulaci vody v systémech ústředního topení s plynovým kotlem nebo kotlem na tuhá paliva, které nejsou vybavené řídící jednotkou proovládání čerpadla. Teplotní čidlo termostatu měří teplotu vody, která je vháněna do systému ústředního topení.
proto jsem se ptal na Váš kotel a systém, Vy máte plynový bez zabudovaného čerpadla, mohl jste mít i na tuhá paliva, bez jakékoliv elektroniky. Škoda by ale bylo investovat do Vámi zmíněného, (a třeba i jiného), termostatu u nového plynového kotle, který má plnou automatiku, zabudované oběhové čerpadlo, měří a kontroluje a nastavuje teplotu výstupní vody. Jiné je to u kotle na tuhá paliva, kde se oplatí pustit oběhové čerpadlo až po dostatečném zahřátí vody v kotli. Když běží čerpadlo hned při zatopení, je sice pravda, že se voda ohřívá průběžně a pomalu, ale zase neustálý průtok studené vody kotlem ochlazuje stěny kotle, tím i spaliny a kotel dehtuje. Tam se namontování teplotního čidla na výstup vody oplatí, čerpadlo v určitých cyklech závislých na rychlosti ohřívání a chlazení výstupní vody dávkuje teplou vodu do oběhu, do doby, kdy už je celé množství vody na určité teplotě, a čerpadlo běží neustále... teda dokud je voda teplá...
nedal jste informaci, jakým způsobem u Vás funguje spouštění oběhového čerpadla, jestli automaticky s rozběhem kotle, co by mělo být s ohledem na bezpečný provoz kotle samozřejmé, nebo ho spíná spolu s kotlem ten prostorový termostat...
pravdu má radi, když píše, že stačí za poloviční cenu, bez Antistopu, to je relativní novinka, bez které tisíce kotlů jedou už roky. Když jsme u těch let, počítejte s tím, že ten Váš dvacetiletý kotel už může pomalu odejít, nebo se k němu může negativně vyjádřit servisní pracovník při periodické kontrole, budete kupovat nový, a ten už bude moderní se všemi vymoženostmi, možná i s antistopem.
Pardon hejkale, netušil jsem, že je to podstatné. Jedná se o ca. 20 let starý, český, plynový kotel označený PK25, bez expanzky, čerpadla atd. vše je montované zvlášť na trubkách. Samostatné čerpadlo je třístupňový Grundfos. Kotel je jinak regulován pokojovým termostatem s týdením programem. Děkuju za snahu.
Díky za obsáhlé informace. Čerpadlo se zapíná na začátku topné sezóny a vypíná na konci. Takže polovinu dne honí studenou vodu. Ten systém zaplaťpánbuh není můj, ale zkouším to těm neznabohům alespoň trochu ulehčit, než si našetří na nový kotel. Docela by mne zajímalo, jak spočítat úsporu el. energie, když má čerpadlo ca. 25W příkon a běží ca. 12 hod denně zbytečně po dobu ca. 6 měsíců...
matematika je jednoduchá: 25 x 40= 1000, takže za 40 hodin je spotřeba čerpadla 1000 W neboli 1 kW. 6 měsíců po 30 dní po 12 hodin dává součet 2160, to vydělíme 40 a vyjde 54 kW...
Vynásobte to cenou el. energie za 1 kW a máte zbytečné náklady...
opravdu by se vyplatilo dát nějaký jednoduchý termostat na výstupní vodu, prodloužila by se i životnost čerpadla.
25W za hodinu, to je 300W za den a 54.750W za půl roku, tedy 54kW. Při ceně cca 4 Kč za 1kW jim ušetříte zhruba dvě stovky každý rok. No a to se vyplatí!
Vida, měl bych psát odpověď dříve, než za 3 hodiny po otevření otázky
"Supr" kotel Dakon - Bea. Letos v březnu jsem odjel na 2 měsíce a snad druhý den po odjezdu mně volali plynaři, že musí uzavřít plyn a že se mně kotel dostane do poruchy. Nijak mně to nevadilo, již nemrzlo a ani nemělo. Stav jsem měl poznamenán.
Po návratu odečtu spotřebu. Plyn nula kubíků a elektřina přes 100 kW. Prostě děs. Běžela jen lednička a ta vím že bere 0,45 kW denně (odzkoušeno, nikoliv z dokumentace) takže byl v podezření plynový kotel.
A taky ano, pořád u kotle běželo čerpadlo. Učinil jsem dotaz na Dakon a bylo mi vysvětleno, že tak je kotel konstruován a aby byl trochu chráněn tak při 7 stupních se čerpadlo spíná a při ještě nižší teplotě snad další funkce.
Obyčejná lež. Již dávno bylo přes 15 stupňů a čerpadlu to vůbec nevadilo a běželo si pořád dál.
Co z toho vyplývá. Že spotřeba 25W je asi nereálná, protože za 60 dnů bych musel spotřebovat tak 30kW lednička a 15 kW čerpadlo.
doplněno 05.10.10 01:42:Čerpadlo Vilo.
Není to podstatné, je to jedno... a ty dva jsou také jedno, který si vyberete. já používám tento topvod.cz/... je za polovinu. Jen automaticky neprotáčí čerpadlo v době mimo provoz.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.