Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,loni jsem se ústně domluvila se sousedem,že bych si chtěla udělat navíc okno v kuchyni,protože je tam velká tma.Soused svolil,že jedno okno mu nevadí.Vyjednala jsem si úvěr a na jaře chtěla začít,ale soused otočil,že si to nepřeje,že mluvil o jiném okně,že mu vadí i to,že si chceme zvětšit okno v koupelně a že jsem si to s ním měla loni sepsat.Bohužel jsem mu věřila,nikdy mezi námi nebyl žádný problém,teď nechce ustoupit a já nevím,co dělat.Jeho dům je od našeho aspoň 30až40 metrů,sám má na této straně plno oken,nevím co dělat... poraďte prosím,děkuji Dita
Jednoduše řečeno může soused nesouhlasit jak chce,ale není li to v rozporu se zákonem a nemá-li to vliv na sousedovu nemovitost stavební úřad to povolí.Jinak soused je pěknej bulík.
Vyřídila jste si úvěr, to je sice hezké, ale musíte si vyřídit styvební povolení a to jak na další okno do kuchyně, tak na zvětšení okna v koupelně. Budete potřebovat vyjádření souseda, ale rozhodne se až ve stavebním řízení. Ostatní jistě doplní o další informace. - pt
To nevadí, že souhlasit nebude. Rozhodne se až ve stavebním řízení, zda je vzdálenost podle zákona. - pt
vzdálenost mezi okny obytných místností sousedních domů je min. 7 m (což splňujete). Problém by byl pouze v tom, pokud by vaše stavba ležela na hranici, nebo poblíž hranice pozemku. Tím, že umístíte okno do stěny RD na hranici pozemku, vzniká požárně nebezpečný prostor do vzdálenosti dle výpočtu projektanta PO. Pokud by tento prostor zasahoval na pozemek sousedu, pak už to problém je a záleží jen na sousedovi.
Přesně jak píšete,máme to na hranici,to samé mi dnes řekli po telefonu i na stavebním úřadě.Musím napsat,že od Vás jsem to aspoň pochopila,na úřadech jsou hrozný bohužel ten zákon je z roku raz,dva... My už na té straně jedno okno v patře máme,ale tak jsme to před sedmi lety koupili.Problém je,že je jak v koupelně,tak v přistavené kuchyni opravdu velká tma, v koupelně navíc vlhko.V žádném případě bychom si do oken neviděli,je to velká dálka.. nevím,má někdo představu,kolik stojí přibližně ten výpočet projektanta PO a na kolik by vyšel asi stavební projekt,který po mně na stav.úřadě chtějí?
odkud jste?
Na dodatečné provedení okna musí opravdu být povolení nebo ohlášení, jelikož se jedná o zásah do nosné konstrukce a mění se vzhled budovy. Pokud to je opravdu na hranici pozemku, je to nešťastné řešení. Bez souhlasu souseda s tím asi opravdu nic nenaděláte, jelikož požárně nebezpečný prostor bude v případě osazení okna vždy zasahovat na pozemek souseda a to se řeší v rámci stavebního řízení.
Dvě řešení, jak trochu vyřadit souseda ze hry, je osazení fixního (neotevíravého) protipožárního okna s patřičnou požární odolností, nebo udělat otvor z luxferů. Protipožární okno bude ale dražší a nebude se dát otevírat. Možná (ale opravdu možná) by šlo udělat i otevíravé, ale zřejme by muselo být ovládané servopohonem a napojeno na EPS, aby v případě požáru se samo uzavřelo. Toto by Vám ale potvrdil projektant PO.
Podle toho, jak to píšete, Vám soused může tak maximálně zamávat. Dle zákona je všechno v pořádku. Pokud mu bude něco vadit, může protestovat ve stavebním řízení a stavební úřad buď bude brát v potas jeho připomínky a bude podle toho dále jednat, nebo budou podle SÚ připomínky nerelevantní a to je dobře pro Vás. A to, že jste s ním měla něco sepisovat, to se mi nezdá. Pokud mu to vadí, ať dá podnět na SÚ ve stavebním řízení...
Resil jsem podobny problem...jen u me s tim, ze ja jsem chtel vymenit luxfery za nepruhledne fixni okno ( kvuli izolaci ).Tim padem otvor na okno jsem tam mel a mel jsem ten dum s tim i kolaudovan.
Napred taky soused rikal ze jo a pak ne. To uz jsem mel okno koupeny.Projednaval jsem to i se stavebnim uradem nebo co to bylo.
Vec se ma tak : jestli tam, kam chcete davat okno nikdy zadny nebylo, tim padem neni ani v dokumentaci nebo to s nim nebylo kouladovane, znamena to, ze musite mit povoleni. Samozrejme na tomto povoleni musite mit podpis i vaseho souseda.
Ten ale v pripade, ze vam to urad povoli prakticky "nic" neznamena.
Dalsi vec je tam to okno udelat na cerno
Samozrejme kdyz to okno tam stihnete namontovat a nikdo si niceho nevsimne a bude uz tam, s nejvetsi pravdepodobnosti dostanete dodatecne povoleni...mozna vas neco bude stat nejaka pokuta ale nebude to tak hrozny . Toto se v nasem state normalne deje.
Muj soused ktery vsechny kolem sebe porad obtezuje stiznostma a udanim ruzneho druhu, si stavi veci take vyhradne na cerno a vzdycky mu to dodatecne povoli...to je prosim nas pravni stat.
Samozrejme moje situace byla takova, ze to moje okno vedlo na sousedovu zahradu...
Jestli vase okno bude na strane sousedova pozemku je to tak jak jsem psal. Jestli okno bude jen na strane kde je chodnik a jine veci patrici obci ci mestu...Staci si to domluvit na obci a stav.urade.
Samozrejme ale to jiste vite, ze jestli budete delat novy otvor do obvodove zdi, tak si take musite uvedomit, ze tento otvor na okno bude ve zdi ktera je!nosna! coz takovy zasah musite na 100% resit se statikem a to povoleni myslim stavebni bych v tomto pripade asi nevynechal.
Děkuji všem za odpovědi.Musím napsat,že jsem sice ženská,ale tak pracovně vytížená(až 3 práce),že nemám čas a ani sílu se stresovat úřady a sousedem.Když si tady čtu,co všechno bych musela udělat a stejně by to nebylo nejspíš vůbec k ničemu,kolik pěněz zbytečně investovat,nemůžu si to dovolit Chtěla jsem jenom slušně bydlet,ale jsem přestěhovaná z hor na Nymbursko a tady mě úplně vykolejuje chování lidí po úřadech a nekonečné se otravování se sousedy.Jsem z celého dne doma maximálně 5až 6hodin a opravdu jsem neměla v úmyslu šmírovat svého starého souseda,nechám to tedy být a zkusím zjistit jiné varianty.Kuchyň je k baráku přistavovaná v roce 95,je to jen taková kostka,tak se statikem bych to asi probírat nemusela,ale to je samé asi..
ještě jednou - díky všem!
Jestli mate problem jen s tim, ze tam mate tmu, tak muzete vyzkouset svetlovod...
Na trhu jich je plno : napr svetlovod.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.