Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji poradit. Děláme novou kuchyn v cihlovém domě. Sundali jsme dlaždičky i s omítkou až na cihly. Potřebuji poradit jak nahodit popřípadě štukování? Co k tomu potřebuji.postup děkuji moc.
Pokud nejste od fochu a nemáte správný vercajk, tak jenom za potřbené nářadí dáte víc, než za fachmana, který vám to udělá podle vašich představ...
co potrebujete? michacku,cement,vapenny hydrat,vodu, lat, vodovahu, snuru,jednoho kdo vam to bude mychat a vozit a sikovny ruce ktery umeji nahazovat rovinu musite sihodit omitniky nebo platle do roviny a do tich se to stahuje potom
Rozhodně si to nechejte odborně udělat. To je, jako kdybyste chtěl návod, jak si ušít svatební šaty, když o tom nic nevíte. PT /stařenka/
Zedničina byla a možná i teď je vážené řemeslo, na které se pracovník učil teorii a praxi asi tři roky, po vyučení pracoval pod dohledem zkušenějšího parťáka, až získal potřebnou praxi a zkušenosti. I tak někteří zedníci tu práci odflákli, Franto podrž tu zeď, já jdu pro prachy... a zedničina ztrácela na kvalitě. A dnes si mnoho lidí myslí, že je to jednoduché nahodit a případně natáhnout štuk, stačí se jen zeptat.
Já jsem se vyučil a vystudoval v silnoproudu a slaboproudu, jako mistr při pohybu na stavbách jsem "kradl očima" u všech řemesel, ptal se a četl. Ze začátku to bylo těžké, po letech práce mohu říci, že jsem zručný stavbař. Když jsem při stavbě domu svépomocí viděl řemeslníka, ptal jsem se a zkoušel, až jsem na to přišel. Třeba obklady jsem kladl i dvakrát třikrát, než jsem na to přišel a bylo to k mé spokojenosti. Zdění a omítání, podlahy, dlažby, obklady, dveře, okna, malování, vodu, topení, elektriku jsem při stavbě mého už třetího domu zvládl sám a mnoho jsem naučil i syna. Ale abych se vrátil k dotazu:
Sežeňte si dobrého řemeslníka nebo zručného amatéra. On ví, jak a co třeba, má potřebné zkušenosti a práci udělá dříve a kvalitněji než Vy, bez nervů a nedostatků, které mohou i v budoucnosti dělat problémy. Fakt pro laika takováto práce je mařením času a materiálu, člověk někdy přichází i o sebevědomí... A vůbec, vy dáte zarobit zedníkovi, on někomu jinému a ten jiný zase Vám. Dnes si každý dělá všechno sám a peníze se netočí, lid je chudobný...
doplněno 02.10.10 21:45:ladislavtikal Vám dal radu, co potřebujete. Je to v jádru všechno, co potřebujete. Pochybuji, že Vám to ale pomůže připravit podklad pod omítku, namíchat maltu, vyměřit a nahodit do roviny, případně i položit obklady. Teorie bez praxe, to nepasuje, nebo je to systém pokus-omyl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.