Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, snažím se přijít na to, jak nejsnadněji otevřít sklenici se šroubovacím víčkem, ale nic jsem nenašla. Běžně otvírám sklenice tím, že jemně tluču hranou víčka např. do stolu a tak víčko povolí. Jenže tento způsob je poněkud hlučný, i když mám samozřejmě podloženo utěrkou, a ne vždy je možno jej použít. Neznáte někdo nějaký lepší způsob? Předem děkuji za odpověď.
Mě se osvědčilo špičkou jídelního nože lehce pod víčkem zapáčit, aby se vyrušil podtlak ve sklenici a pak už to jde snadno rozšroubovat.
Taky to tak dělám - najdu si zespodu víčka místečko těsně u vystupujícího závitu a opatrně tam zapáčím příborovým nožem. Víčko slabounce lupne a pak se lehce otevře.
Ještě pomůže, když si sklenici postavím (pro jistotu) do dřezu a pomalu leju pramínkem na víčko horkou vodu z konvice. Za chvilku jde víčko snadno otevřít (třeba džem).
Takhle to dělám taky.
Lidko, ano. A když se ten konec lžičky pootočí co nejblíž u té pacičky víčka, tak to jde hned.
I já - je to nejrychlejší, víčko se nepoškodí a lze ho opět použít při zavařování. Chce to opatrně zabírat, aby se nevyštípla hrana sklenice. Mám na to perfektní lžičku s plochým koncem rukověti. Nemusíte moc zabírat silou, ale spíš najít nejlepší míst, kam lžičku v pohodě zasunout a jakoby pootočím.
Omnia naopak uvolňuji lžičkou - druhou stranou (nabírací) a uvolňuji podobně jako otevírákem konzervu. Opět šetrně, aby se daly znovu použít.
Snad jsem to popsala dobře.
Lze koupit v domácích potřebách otvírák k tomu určený. Neumím ho popsat, má podobou část jako mají zavírací hlavy na sklenice omnia a držák. Otvírák se nasadí na víčko a protože ho dobře držíme za ty držáky, potom otočením doleva šroubovací víčko povolí. Otvírák pasuje na víčka ke sklenicím o objemu 0,7 l-nebo kolik ty běžné sklenice mají a pak na ty menší víčka. Nedělá se na sklenice o objemu 2l= největší šroubovací víčka. Doporučuji zakoupit, neznám současnou cenu otvíráku, tipuji kolem 40,-Kč. Jednoduchý, pohodlný, no a když to někdy hrozně drží, tak jeden člen rodiny podrží flašku oběma rukama a vy oběma rukama těma kleštěma to otevřete. Ale to se stane jednou za onoho, snad když je víčko narezlé.
Zná. Každý zendík, obkladač a další stavební profese. Levačkou uchopit sklenici těsně pod víčkem. Mezi ukazovák levačky a hranu neposlušného víčka vložit široký nůž tupou stranou ke sklenici. Na stavbách se používá zednická lžíce. Pravicí mírně zapáčit (pootočit) nožem směrem od sebe, čili dopředu. (Stejný pohyb jako ubírání plynu na motorce.) Nůž se přitom opírá o ukazovák levé ruky. Pokud vlastníte manžela, který byl na vojně, jistě si vzpomene, jak se otevíralo pivo bez otvíráku.
Pletete si pivo s kompotem. Tady není řeč o lahvích s korunkovým uzávěrem, ale o zavařovařkách s uzávěrem šroubovacím.
Ó nikoliv. Mezi pivem, limonádou a kompotem rozdíly poznám. Dokonce i korunkový uzávěr znám, ba i šroubovací víčko. Leč podstata uvolnění všech typů uzávěrů, víček či zátek které se zavařeným obsahem přilepily ke sklenici, je stále stejná. Ostatně můj systém je téměř totožný s výše zmíněným uvolněním víčka pomocí lžičky. Rozdíl je pouze v tom, že širokým nožem je to podstatně méně náročné na sílu. Pokud se nepodřízne, zvládne to i pětileté dítě (viz fyzika základní školy - páka). Tou lžící to jde také, ale je to celkem makačka .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.