Nejste přihlášen/a.
Dobry den. Potřebuji poradit čim topit v zimě? Mam kotel na tuhe paliva,starší a po domacku svařeny...ale znalcem. Je to spiše na dřevo...uhli nebo koks by to asi nevydrželo! Ptam se:poradte čim topit,co je levnější a vyhřevnější. Zda kupene dřevo...nebo brikety...prosim poradte. Zemřel mi otec a ted jsem na vše sam . Děkuji.
pokud chcete topit relativně levně tak doporučuji topit pevnými palivy mě se nejvíce vyplatí topit v kotly na tuhá paliva H 41 hnědým uhlím ledvice mám vyzkoušený a to jsem zkoužel různý akce od polského až po uhlí z ruska a ledvice jsou nejideálnější toť má zkušenost ohledně topení . Elektřina , plyn ,tep.čerpadla atd je dle mě drahé topení nehledě že v kotly na p.paliva můžete spálit i dříví a papír .
Nejlevnější topení ve Vašem kotli je topit dřevem a přimíchávat do něj hnědé ledvické uhlí ořech II (stojí cca 180,- Kč/q). A hlavně netlumit moc výkon kotle, aby nedehtoval. Lepší je po vyhřátí systému na maximum (90 st. C) radši topení přerušit a pak znovu dle potřeby a poklesu teploty v místnosti zatopit.
Viz aloisb - tomu nerozumím, to budu 3 x i více během dne zatápět? Seřídim kotel tak, aby jel na 60°C a topím celý den v kuse. Zatopím dřevem, mrštím tam dvě lopaty uhlí, necham rozhořet, seřídím na vzduchu a pak jen sem tam přiložím kus pařezu. Čim dřevo tvrdší tím lepší. Pokud je kotel plechový tak koksem radějí ne.
Stafane, pokud se Vám podaří seřídit výkon kotle tak, aby se držela výstupní teplota vody na 60 st.C a plameny v ohništi byly světle žluté až bělavé, tak je to v pořádku a můžete takto kotel stále provozovat. Pokud však má kotel větší tepelný výkon než je reálně potřeba a snažíte se výkon snížit uzavřením přívodu spalovacího vzduchu, může dojít k nedokonalému spalování ( plamen tmavě červený) a k zadehtování teplosměnných ploch kotle. Zejména hnědé uhlí ořech II je k dehtování náchylné. V těchto případech je lepší provozovat kotel na plný výkon až do dosažení max. provozní teploty vody (90 st.C) a pak již nepřikládat palivo a nechat systém chladnout třeba až na 40 st.C a pak znovu roztopit na plný výkon.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.