Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Základ pod plot KB BLOK

Od: rimla* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den. Chci dělat plot z betonových tvatovek a potřeboval bych poradit, jak udělat správně betonový základ. Půdorys betonového základu plotu na rovině je do tvaru U o stranách 2m - 20m - 3m, šířka základu 20cm, hloubka min.80cm, beton z domíchávače. 2 šáry tvárnic na výšku a mezi tím sloupky z tvárnic. Můj dotaz zní :

1 / dá se tento základ udělat jednolitě nebo jsou potřeba (a jakým způsobem) udělat dilatační spáry, případně jestli probetonovávat všechny tvarovky nebo po 5metrech nechat neprobetonované?

2 / jaký beton by na to byl ideální?

3 / počítám správně spotřebu betonu 25m x 0.2m x 1m = 5 kubíků betonu?

4 / je vždy nutná izolace pod 1.šár (např.Ipa)? Dost často vidím, že 1 řadu tvarovek dávají bez izolace do lehce zatuhlého betonu.

5 / armovací dráty dávat jen do sloupků, nebo i do těch dvou řad tvarovek?

Děkuji předem za radu

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

repak*
hodnocení

0x

Mám z KB Bloku jeden plot cca 30 m - do výšky 20-80 cm (mírný svah, podezdívka k pletivu) a pak L tak 5x10 m do výšky asi 180 cm. Na těch 10 m mám "sloupky" jen falešně - jedna tvárnice navíc nahoře. Sloupky do "zdi" se dělají dost blbě pokud by měly být širší než ta zeď, hranu nejde k té "štípané" straně zarovnat. Oba základ jen beton do 80 cm, z čeho to kamarád v malé betonárně míchal nevím, izolace žádná. Armoval jsem všechno, aspoň 1 díru v tvarovce - nějaké kusy železa se doma vždycky najdou a armovací drát tak moc nestojí. Těch 80 cm "drží" zeminu, na straně se zeminou je dole meliorační hadice. Za 10 let se to nehnulo ani o milimetr. Jenom mě mrzí, že na těch 30 m jsem šetřil a nedal stříšky s okapničkou - díky stékající vodě tam rostou řasy, zelená to. Ty stříšky to ale docela prodraží.

A zkušenost z před asi 5 let: stejný výrobek dělají 2 výrobci: Postoloprty - ty jsou přesné a když najížděli novou linku přesnost jim ujela a bez problémů vše vyměnili - už OKTen druhý výrobce (asi se dá najít na netu) je sice levnější, ale přesnost nebyla nic moc. A na plotě je to vidět.

Jinak práci s tím jsme zvládli se šikovným sousedem bez jakýchkoli školení a příruček, zaškolení zedníci to spíš trochu popatlali.

rimla*
hodnocení

Děkuji za reakci. Proti těm řasám je prý dobrý penetrační nátěr, ale nepamatuji si teď na název výrobku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]