Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme úplně nový komín, který nám dělala firma. Komín je značky Schiedel-skládačka. Zatím je ve rekonstruovaném rodinném domku, kde se dosud dělají stavební úpravy a nebydlí se tam, nejsou zatím ani zapojena žádná kamna.(Komín byl projektován na typ kamen Jotul, které ještě nemáme koupené.)Začlo pršet a během dvou dnů je komín mokrý od hlavy až k patě a začínají od něj nasakovat okolní stěny.Prochází dvěmi obytnými patry.A jde kousek od venkovní stěny, má tedy značnou část (cca 3metry) nad střechou...nejpravděpodobnější se nám zdá, že nasákává svým povrchem a po něm se to dostává dál do místností. Komín je vysoký nad hřeben střechy jak má být, kontrolovali jsme i oplechování střechy, vše se zdá v pořádku.Komín prostě propouští.
Je to vůbec technicky možné? Tvárnice komínu firma omítla obyčejnou omítkou - není to špatně? Má být nějaká impregnace povrchu, nebo je možné,že by byl komín udělán nějak špatně? Máme strach, že začne mrznout a zmrzlá voda v komíně a teď už i ve stěnách, stěny poškodí.
Děkuji za odpovědi!
Mám komín Eko - což je velmi podobný systém.
Nadstřešní část komína se má dělat z "nadstřešních tvárnic", které nejsou tak porézní, nesáknou tolik vodu a mají povrchovou úpravu - např. imitaci cihel. Vrchní díl komína je cementolaminátová deska, která kryje s přesahem celý komín proti dešti.
Co naprší do komínové díry by mělo být odvodněno do odpadu. Pokud je tedy komín dobře postaven, nemůže se to stát.
Pokud je oplechování v pořádku - zkontrolujte jeho přitmelení např. silikonem, aby tam nebyly škvíry a voda stékající po komínu nemohla zatékat za plech.
Další možností je, že Vám od základu až nahoru komín stavěli ze stejného materiálu,který sákne vodu nebo Vám zapoměli instalovat vrchní desku komína.
Obyčejná omítka není na komín vhodná. Řešil bych to teď dodatečným kompletním oplechováním nebo natažením komína pryskyřicovo/mramorovou stěrkou "marmolit", která je vodotěsná, případně silikonovou fasádní stěrkou.
Mám také komín EKO a stejný problém jako předchozí tazatel. Také mi tam zatéké. Ale mám tušení, že to je kolem oplechování. Nadstřešní část je z tvárnic v imitaci cihel a oplechováno hliníkem. Vydrželo to asi tak 3/4 roku v pohodě, ale po vedrech, co byly v létě, mi přijde, že silikon nevydržel a díky tomu tam zatéká. Je nějaký jiný způsob, jak zadělat škvíry a silikon nebo tmel vydržely aspoň pár let?
I mně zatékalo kolem oplechování komínu.Použila jsem bitumenový střešní tmel v kartuši - je stále pružný a dobře přilne.Pro kontrolu jsem ze spodní strany dala kus papíru - zůstal po deštích naprosto suchý.Mám to tak již několik let, stejným tmelem jsem zatmelila některé nesletované přesahy okapních žlabů.
S tim bitumenem naprosty souhlas. Zatmelit styk kominoveho telesa s oplechovanim + bud venkovni silikonova omitka nebo stavajici komin prejet valeckem s nejakou impregnaci.
Samotne zatmeleni totiz neresi to, ze se omitka komina chova jako houba a voda podteka pod oplechovanim v cele tloustce omitky.
Pokud prsi hezky rovne dolu, tak neni problem, ale jak prsi drobnejsi kapky a fouka, je problem.
Zdravím, problém s apreturou na omítku (byť ne komín) jsem taky řešil. Podařilo se mi koupit penetraci Bostik, 5 lit. cca 500 Kč (od Hasoftu to stojí 2x tolik). Voda z omítky stéká v kapkách. Hornbach. Snad Vám to pomůže. Tomáš P.
Všem moc děkuji za odpovědi. Oplechování bylo v pořádku a nakonec to vyřešily 2 vrstvy penetrace a venkovní omítka. Opravdu nás nenapadlo,že firma, která se tím živý, komín natře obyčejnou vnitřní omítkou...
Zdravím,také jsem oplechování zatmelil stavbařským bitumenem, a vše co je nad střechou jsem apajcoval 3 x disperzní penetrací tj. pálené cihly a vrchní betonovou desku , i kousek šamotové trubky.Jinak jednoznačně doporučuji apoleona neboli stříšku nad komín , s přesahem pár centimetrů přes celý půdorys komínového tělesa...
nashle Honza, tohoto času svépomocný stavitel v aktivní službě
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.