Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nosnost zdi z itongu

Od: jantupy odpovědí: 17 změna:

Dobry den, mam urgentni dotaz, mam vystavene nove bytove jadro z itongu 10cm, a muj dotaz je ,zda tato zed dokaze urdzet bojler 100L lezaty. Jen pro upresneni, kazda rada je zakotvena do zdi hrebiky 12cm a v jednom rohu je uvazana hrebiky i do kovove konstrukce stoupacky. Dale je tam perlinka s lepidlem z obou stran a ve vnitrni casti obkladova dlazba do vysky 120cm. Bojler je cca v 3/4 vysky zdi ke stropu a z druhe strany zdi je prisroubovan pres 2 obdelnikove podlozky 20x40cm z pasoviny 5mm. Dekuji za odpoved,kterou mi muzete poskytnout na email

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hanher*
hodnocení

0x

Raději bych se zeptal nějakého statika z oboru.

100 kg vody a váha bojleru už mi připadá docela dost.

technikjirik*
hodnocení

0x

Ty podložky jsou malé... praskne to... už je to vyzkoušené...

kejki
hodnocení

0x

Pokud je to lepené, tak to udrží. Ta páskovina roznese zátěž a 10 je silná dost.

technikjirik*

neudrží...

standam*

jj, neudrzi a hlavne se steft, sroub to ytongu vmackne a bude ho drtit.

Doporucuji vyriznou do ytongu drazky pro konzoly (proste svarenec), ktery bude ukotven v podlaze a stropu.

hop®
hodnocení

0x

Ytongová desítková zeď natažená perlinkou to unese. Jde o ukotvení, pokud je kotveno skrz zeď plocháčem, musí to držet!

standam*

moc tomu neverim, hlavne aby drzela pak samotna zed :)

hop®

Když na desítku ytong věším horní kuchyňské skříňky na desítky hmoždinky, zkouším pevnost tím, že na ně pověsím svých 85kg. Na dvě hmoždinky. Ještě mi ta skříňka v ruce nezůstala. Opravdu bych se toho nebál, pokud je to technologicky správně postavená zeď.

vamp

Pokud to matematicky sectu, tak vašich 85 kg a 10 kg vahy skrinky je rozhodně méně nežli váha bojteru a 100l vody... nehledě na to, že pasivní váha dlouhodobého působení je trochu něco jiného nežli hupsnutí na skříňku

xbogan*
hodnocení

0x

Nikde není uvedeno jak je ta zeď uchycená ke stropu.Jestli je vyklínovaná nebo jak.Dnes někteří umělci umějí spáru ke stropu vystříkat pěnou což není dobře.

hop®

Ano, v tom případě jsem jeden z těch "umělců", protože vím, že ta pěna funguje a opravdu podrží. Samozřejmě se ta zeď tahá perlinkou a váže ke stropu - kde je problém? *bzum*

xbogan*

Pěna pod omítkou po čase ztrácí své vlastnosti.Jistě jsi už při rekonstrukcích viděl když obnažís třeba okna že pěna pod omítkou se drolí a sype.Když se dodatečně vyzdí příčka tak se má ke stropu vyklínovat.

doplněno 29.09.10 00:05:

P:S. Příběh...viděl jsem na jednom rodiném domě prasklý věnec,zedníci vzali perlinku a dali jí do lepidla přes tu prasklinu.Tím to prý vyřešily.Věříš že perlinka ho zpevnila?Perlinka je na malé pnutí a zabraňuje malým prasklinám.Ale zcela jistě není nosná.;)

hop®

S doplněním naprostý souhlas! Ale pokud obnažíš okna, pěna se začne sypat, tak neobnažuj pěnu. PUR je háklivá na sluníčko, na některé povětrnostní vlivy, atd. Příčku z ytongu nahoře vypěním, a samozřejmě ji perlinkou přivážu ke stropu. I tím zabráním přístupu všeho k té pěně a ta pak drží!

standam*

no, s PUR penou je to trosku jinak, jasne ze UV vadi, ale take, pokud neni parozabrana vlhkost, ktera se dostane do peny a nasledne zmrzne, tak dojde k trvale degradaci peny. U zdi(pricce) to nebude tak hrozne a i po par letech je PUR OK. Samozrejme nevim co to udela za 20 let. :). U oken ze strany interieru je PUR klidne po roce v haji, nejlepsi je neorezavat dokud nenastane zapraveni.

Jinak je nemam strach, ze stena spadne, ale ze se v miste (v bodovem pnuti) prdne... a urve.

hospodin*
hodnocení

0x

Osobně bych udělal z např. pasoviny nebo jäklů lehkou konstrukci, která bude pověšená ocelovými hmoždinami (např. hilty) do panelového stropu a o zeď se bude jen opírat (také můžete pojistit hmoždinami). Do této konstrukce bych uchytil bojler.

Pak nehrozí, že se vám bojler vytrhne svoji vahou,ať už je stěna postavená sebehůř.

rv*
hodnocení

0x

Podstatně záleží na tom, v kterých místech bude boiler v kontaktu se zdí - každý s průmyslovkou poradí obecné zásady, jak snížit některá namáhání zdi.

1. Těžište boileru co nejblíže ke zdi

2. Co největší vzdálenost mezi horním a spodním upevněním boileru - třeba i pomocnou konstrukcí

jantupy
hodnocení

0x

Dekuju vsem za nazory, ze vseho jsem si neco vzal, nicmene po-te ,co jsem zde dal do fora prispevek na nosnost zdi,tak vzapeti jsem musel stejne bojler usadit,ponevadz cas bezel. Je to uz priblizne 3 mesice a zde drzi, stale kazdy den kontroluji okolni omitku,potrubi atd. a zda se,ze zatim to drzi. Celkove to je 145kg. Zajimave je,ze nekteri z vas byli pro a nekteri proti. A s timto postojem sem se setkal i osobne s lidmi z oboru. Kazdopadne priste budu obezretnejsi a pouziju minimalne tlustci zdivo. Jen sem chtel jeste podotknout,ze jsem nechal navarit z jeklu 2 nosne ramy tvaru L , ktere jsem zvrchu uchytil chem.kotvou do stropu na srouboovici, tyto ramy posleze dotahl,aby spodni cast ranu podepirala bojler.Mezi telo ramu a bojlerem sem vlozil korkovou podlozku,ktera mi indikuje pripadny pohyb bojleru,zatim bez pohybu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]