Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědíctví družstevního podílu

Od: ivandata* odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
dědím družstevní byt po matce, , při jednání u notáře na mně požadoval tržní cenu bytu, i když dědím pouze členský podíl v družstvu. Byt je ze zákona majetek družstva. Prosím, pokud máte v této oblasti nějaké zkušenosti, poučte mne. Zeména pokud by bylo možné, odkazy na příslušné zákony a vyhlášky. Takto mi to připadá, že si notář nezákonně navyšuje svoji odměnu. I když naše zákony by nechtěli určitě ani v Habeši.
Díky moc. HI

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

misha*
hodnocení

0x

Dobrý den,

mám ten samí problém...Chce po mě tržní cenu...Prý je to dané vyhlouškou soudu...volal jsem snad všude...ale nikdo mi neřekl jakou...ještě před 2 roky to bylo 500kč...tak se mi tato částka vůbec nelíbí!Kdyby jste měl taky nějakou radu prosím zkuste mi napsat!Děkuji

lojza*
hodnocení

0x
Nevím o čem mluvíte.Moje matka na mě převedla Drůžstevní podíl a platili jsme jenom 2x30kč za ověření podpisů na Smlouvě o převodu drůžstevního podílu(na matrice Městského Úřadu).Drůžstvo se mnou normálně sepsalo Nájemní smlouvu a je klid. Možná že moje situace byla jednodužší protože jsem v tom bytě bydlel stejně dlouho jako ona a když se odstěhovala tak jsem tam zůstal.U notáře jsme ale vůbec nebyli a podle mě to ani není potřeba.
nana*
Jenome Vaše matka žila...nebo ještě žije, pokud člověk"dědí"tak po zemřelém, a to už jenom ověřit podpisy bohužel nepůjde...tudíž většinou"cena obvyklá"(v místě a čase...tudíž tržní...tudíž odhad - za cenu podílu se družst. byty fakt neprodávají, že?
lojza*
Omlouvám se,špatně jsem vás pochopil.Stejně si myslím že notář má nárok na odměnu možná tak maximálně 5% z hodnoty dědictví ale i o tom dost pochybuji.Podle mě by měl dostat nějakou pevně stanovenou taxu ale to je jenom můj osobní názor,takže si to budete muset někde zjistit(třeba na Městském ůřadu?)

jabraka*
hodnocení

0x

Před časem jsem po matce zdědil družstevní byt.Byt byl do dědického podílu zařazen se zůstatkovou hodnotou členského podílu,v žádném případě ne s tržní hodnotou.Nevím ale jestli se v poslední době nezměnily zákonné normy pro stanovení dedědického podílu.

JABRAKA

pravnik*
hodnocení

0x
Již několik let platí, že při dědění "družstevního bytu" (t.j. členského podílu v družstvu) se vychází z tržní ceny toho bytu; kdybyste ho chtěla "prodat", t.j. převést na někoho cizího členská práva a povinnosti, tak byste také přece chtěla tržní cenu toho bytu, nebo ne? No a právě proto, že družstevní byty mají na trhu cenu prakticky stejnou jako byty ve vlastnictví ,se přistoupilo k této praxi.
yurek*
Odkaz na příslušný zákon by byl?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]