Dobrý den, dědím družstevní byt po matce, , při jednání u notáře na mně požadoval tržní cenu bytu, i když dědím pouze členský podíl v družstvu. Byt je ze zákona majetek družstva. Prosím, pokud máte v této oblasti nějaké zkušenosti, poučte mne. Zeména pokud by bylo možné, odkazy na příslušné zákony a vyhlášky. Takto mi to připadá, že si notář nezákonně navyšuje svoji odměnu. I když naše zákony by nechtěli určitě ani v Habeši. Díky moc. HI
mám ten samí problém...Chce po mě tržní cenu...Prý je to dané vyhlouškou soudu...volal jsem snad všude...ale nikdo mi neřekl jakou...ještě před 2 roky to bylo 500kč...tak se mi tato částka vůbec nelíbí!Kdyby jste měl taky nějakou radu prosím zkuste mi napsat!Děkuji
Nevím o čem mluvíte.Moje matka na mě převedla Drůžstevní podíl a platili jsme jenom 2x30kč za ověření podpisů na Smlouvě o převodu drůžstevního podílu(na matrice Městského Úřadu).Drůžstvo se mnou normálně sepsalo Nájemní smlouvu a je klid. Možná že moje situace byla jednodužší protože jsem v tom bytě bydlel stejně dlouho jako ona a když se odstěhovala tak jsem tam zůstal.U notáře jsme ale vůbec nebyli a podle mě to ani není potřeba.
nana*
Jenome Vaše matka žila...nebo ještě žije, pokud člověk"dědí"tak po zemřelém, a to už jenom ověřit podpisy bohužel nepůjde...tudíž většinou"cena obvyklá"(v místě a čase...tudíž tržní...tudíž odhad - za cenu podílu se družst. byty fakt neprodávají, že?
lojza*
Omlouvám se,špatně jsem vás pochopil.Stejně si myslím že notář má nárok na odměnu možná tak maximálně 5% z hodnoty dědictví ale i o tom dost pochybuji.Podle mě by měl dostat nějakou pevně stanovenou taxu ale to je jenom můj osobní názor,takže si to budete muset někde zjistit(třeba na Městském ůřadu?)
Před časem jsem po matce zdědil družstevní byt.Byt byl do dědického podílu zařazen se zůstatkovou hodnotou členského podílu,v žádném případě ne s tržní hodnotou.Nevím ale jestli se v poslední době nezměnily zákonné normy pro stanovení dedědického podílu.
Již několik let platí, že při dědění "družstevního bytu" (t.j. členského podílu v družstvu) se vychází z tržní ceny toho bytu; kdybyste ho chtěla "prodat", t.j. převést na někoho cizího členská práva a povinnosti, tak byste také přece chtěla tržní cenu toho bytu, nebo ne? No a právě proto, že družstevní byty mají na trhu cenu prakticky stejnou jako byty ve vlastnictví ,se přistoupilo k této praxi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.