Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potrebovala bych radu ohledně v předmětu zmiňovaném tématu:
Existuje betonový ochoz, připojený k domu... přibližně před šesti lety byl beton natřen takovou ruzovo-sedou hmotou, ktera vydrzela dve sezony a popraskala a odpadala... vzala s sebou i casti betonu, ktery se vydrolil... proto jsou v ochozu nyni ruzne nerovnosti. Nyní jsme se rozhodli pro pokládku exteriérové mrazuvzdorne dlazby... zleva zprava ctu, jaky byva s takovymi dlazbami problem vzhledem k drastickym podnebnym podminkam - rozdily teplot, dest, snih, led atd. a tak si rikam, jak to udelat spravne, abychom nejake zkaze co mozna nejlepe predesli...
Me hlavni otazky jsou:
1) cim vyrovnat ty nerovnosti?
jsou to nerovnosti tak do 4cm, ktere by se eventuelne daly vyrovnat i primo lepidlem, ale to je hrozna prace a vysledek za moc nestoji... uvazovala jsem (a cetla a konzultovala) o klasickem betonu, tedy penetrace na stavajici a preliti novou vrstvou... tu se hodne lidi rozchazi v nazoru na stabilitu takove nove, relativne tenke vrstvy...
2)izolace
ipa? docela se s rodinou rozcházíme v názoru, proc je potreba izolace... tekuta lepenka? nebo ipa? nebo vubec neco? ja tvrdim, ze vode, vzlinajicici ZESPODU je treba zamezit v ceste do dlazby, ve ktere by mohla zmrznout, ostatni tvrdi, ze izolace je tam kvuli vode, ktera priteka SHORA...
3) napojeni zdi
bylo mi receno, ze dam-li ipu (ci jinou izolaci) jen na horizontalni ochoz, pak voda ipu tzv. obejde a bude vzlinat do vertikalni steny, spojene s ochozem... pry kdyz stenu nariznu (flexou, 10cm do hloubky zdi), pak bude voda obchazet i techto 10cm, ale stena nebude vizualne mokra a neodpadne omitka... kam vsude je tedy potreba dat izolaci a proc?
4)závěr
mam spatny beton, ometu, ocistim, napenetruju, dam novy beton, polozim ipu (az kam a jak prilepit?), nalepim dlazbu?
nebo... mam spatny beton, ometu, ocistim, nejak nalepim ipu, zaleju betonem a dam dlazbu?
Děkuji moc za jakekoli rady a pomoc... i kdyz cim vic toho ctu, tim vice jsem zmatenena.
Přidám svůj názor:
ad 1) vyrovnání nerovností - beton v takto tenké vrstvě by opravdu neměl dlouho životnost. Řešením by byla nivelační stěrka (např. BP3), ovšem cenově toto není nejlevnější řešení. Podle množství nerovností a tím i potřebného objemu bych volil ze dvou možností - buď směs BP3 a betonu BP1 nebo jen lepidlo.
ad 2 a 3) izolace určitě, doporučil bych kvalitní tekutou, a klidně bych odizoloval přilehlé zdi do výše 10 až 15cm, po pokládce dlažby bych do této výšky nalepil "sokl" z této dlažby.
ad 4) očistím, mechanicky "odloubu" nepevné části (možné i očištění "wapkou"), zametu (raději pak vyluxuji), napenetruji a vyrovnám do roviny. Potom natáhnu tekutou lepenku ve více vrstvách - dle pokynů konkrétního výrobce lepenky. Dám dlažbu, dolepím svislé sokly a zaspáruji (nejlépe spárovačkou Ultracolor od MAPEI)
Doufám, že jsem Vás moc nezmátl, určitě se přidají i další kolegové s jiným řešením, tak držím palce!
Ne, nezmátl... Moc díky
ad 1) věděl byste, proč betony v takto tenké vrstvě nemají životnost? Pořád slyším nemají nemají, ale nevím proč...
ad 2) a 3) tekutou... myslíte takovou tu černou asfaltovou? Ty tekuté izolace jsou jistě príma věc... teď mám 5m^2k, ale co až budu chtít odizolovat 40m^2, to se nedoplatím :-O... proto bych raději volila ipu či jinou pevnou izolaci... mno a co se svisle steny tyce, bojim se, ze se na ni objevi vlhke mapy poté co "udusím" napojenou horizontální část
ad 4) ano... tak nejak si to ve zkratce predstavuji tez (dokonce uz mam koupenou i sparovacku a je to i Mapei, velice jsem si ji totiz oblibila v interierech)... jenomze bych proste potrebovala trochu vic vedet o tom vyrovnavani a odizolovani... vyrovnani si myslim, ze dobre radite smes BP3 a BP1 , to asi bude nejlepsi... pak na to asi tu tekutou lepenku i kdyz je otazka zda nevyjde nejak markantne dráž než ipa...
Mno a ještě se zeptám... kdybych na směs BP3 a BP1 dala ipu... musela bych ji zalit jeste betonem (nebo nejakou smesi) nebo bych na ni mohla rovnou nalepit dlazbu?
A ještě otázka... je nějaká Vaše osobní zkušenost s trvanlivostí mrazuvzdorné exteriérové dlažby, která je položená v místě, kde svítí slunce, prší, sněží, mrzne a další?
Mnohokrát díky za odpověď...
Ad1) beton v tenké vrstvě je křehký a praská, (je to dáno i velikostí částic, s kterých se skládá, tedy zrnitostí písku), je dobré dodržovat technologická doporučení nejen u minimální tloušťky.
Ad 2 a 3) nemusí být černá ani asfaltová, dnes se vyrábějí tekuté hydroizolace nejen různých barev , ale především různých složení, pro různé účely, jednosložkové či vícesložkové. O kvalitě těchto izolací v porovnání s klasickou ipou se stále vedou různé polemiky. S ipou je však podle mne horší práce, kvalitně ji natavit aby mezi jednotlivé pásky nezatékalo také není úplně jednoduché. A ve finanční stránce, myslím, nebude až tak propastný rozdíl. Na tuto tekutou lepenku již lze přímo lepit dlažbu, s lepením přímo na ipu nemám zkušenosti.
Ad 4) Nevím,proč jste si oblíbila spárovačku Mapei v interiérech, já ji používám především v exteriérech a ve zděných sprchových koutech, Ultracolor je opravdu kvalitní. Pro spárování ostatních obkladů či dlažeb používám jinou značku, které je levnější a daleko lépe se s ní pracuje.
Co se týká osobních zkušeností (nejsem ve stavařině příliš dlouho), třeba před 6-tilety jsem dělal dlažbu na jižní venkovní terase (1. patro, asi 15m2) a zatím bez jakýchkoliv problémů, věřím (a doufám), že ještě dlouho vydrží!
Fakt, ze Vase dlazba na terasa drzi je pro me duvod pro duveru Jedine, z ceho mam strach je, abych poradne neodizolovala terasku a neudelaly se mi vlhke mapy na omitce nad ni... tim, ze voda si cestu vzdycky najde... ale je fakt, ze ani v navodech od hasoftu se podobne neresi...
Hasoft je určitě dobrá česká firma s výornými materiály, nicméně spolehlivou kvalitní tekutou hydroizolaci většinou volíme odjinud...
doplněno 28.09.10 21:59:*výbornými
Čtu vaše dotazy,k začátku se nebudu vyjadřovat protože už jste dostala odpovědi.Ale k té izolaci,třeba dvousložková od Hasoftu o váze 4,1kg stojí asi 430kč tak třeba 4 kg dvousložkové od Perdixu stojí asi 280kč.A samozřejmě je spousta dalších.A izolace se samozřejmě musí provést takovým způsobem aby se vám vlhkost nemohla do zdí dostat.Ale jek to udělat to se nedá jen tak popsat,musel bych vidět jak to máte udělané teď.Ale zatímco na tekutou izolaci můžete dlažbu přímo lepit tak na pevné lepenky jako je ipa se lepit nedá.
doplněno 28.09.10 23:10:P.s: V návodech Hasoftu se neřeší protože to musí zedník nebo firma jak izolaci provést aby se nemohla dostat do stěn.Jen si musíte vybrat správnou firmu.Já teď taky pracuji na domku který byl po rekonstrukci a dvě zdi začali vlhnout protože firma předtím to udělala špatně.Takže podřezávám zdivo a izoluji.
Nevím, zjistím!
doplněno 28.09.10 23:12:Žlutej kyblík a v něm hnědá sr... z rozmíchanými skelnými vlákny - to Vám asi moc nepomůže. Takže zjistím podrobnosti!
Merin, nebylo by na škodu, abyste oslovila výrobce vyrovnávacích hmot, kteří mají sortiment výrobků naopravu takového podkladu pod dlažbu. My s manželem máme dobré zkušenosti s výrobky od Murexinu, ale na našem trhu je český výrobce Bralep a německý výrobce Henkel - Thomsit. Zkuste poslat mejlík, s dotazem na technika, co by Vám doporučil, třeba nafoťte inkriminovaná místa na ochozu a pošlete společně s mejlíkem. Na stránkách výrobců najdete i technické listy a katalogy výrobků. Myslím, že jen tak dostanete, nejfundovanější odpověď. PT /stařenka/
1/ murexin.com/... - 2/ bralep.cz/... - 3/ thomsit.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.