Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit dědictví?

Od: ok314* odpovědí: 8 změna:

jsme tři sourozenci a při dědickem řízení jsme zdědili rovným dílem domek po rodičích.jelikož domek obsadil bratr se svou rodinou a odmíta se s námi vypořádat chtěl bych svůj podíl (taky má sestra) přenechat bratrovi protože nechci mít v budoucnu problemy s dluhy ktere mohou na domku vzniknout.Bratr je bohužel ten typ co ještě nepracoval ačkoliv je před důchodovým věkem.Jak je možne co nejlépe se svých dílů zbavit a přitom nic neplatit (myslím tím poplatky za notaře,katastr atd.)V dnešním režimu je totiž všechno možné a spravedlnosti se nikde nedovoláš,takže co nejmenší míra ohrožení pro mě a sestru je to nejlepší řešení.-

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karina*
hodnocení

1x

ok314, z toho co píšete to asi s bratrem po dobrém nepůjde. Musel by vás vyplatit. Počítám, že dobrovolně to neudělá a asi vás ani do domku k vašim třetinám nepustí. Takže jen soud. Nebo najít kupce na ty 2/3 ( to bude těžké, ale zase ne nemožné), a ty odprodat. Nový majitel 2/3 domku si možná s vaším bratrem pak lehce poradí.Ale to už nebude Váš problém... karina

lidka*
hodnocení

1x

Domluvte se se sestrou a požádejte soud o vypořádání podílového spoluvlastnictví. Soud potom rozhodne podle svého uvážení, jak vlastnictví řešit. Zda ponechá nemovitost bratrovi s povinností vyplatit vás a sestru. Může i rozhodnout, že se nemovitost prodá a výnos prodeje se rozdělí podle podílů. Protože je zřejmé, že dohoda nepřichází v úvahu, zdá se mi to jako nejlepší řešení. Samozřejmě, že je možný i prodej, ale potom má tuším předkupní právo bratr, pokud nemovitost nepřevádíte osobě blízké.

epravo.cz/...

doplněno 21.09.10 15:09:

Záleží samozřejmě na stavu a hodnotě nemovitosti,. ale asi bych svůj podíl nenechala jen tak. Ještě mne napadlo, jestli předmětem dědictví nebyly i nějaké pozemky. Potom bych zvážila směnu za domek. Škoda, že jste se nedohodli už při dědickém řízení. *cteni*

buss
hodnocení

0x

Zbavit a neplatit - odmítnout dědictví.

myse*

obávám se že dědické řízení již proběhlo a je uzavřené...

zbývá než darovat podíly bratrovi - z toho se žádná daň neplatí. Jenom poplatek za ověřený podpis a něco na katastru...

nebo jak psáno výše- zkusit prodat 2/3 - třeba za velmi nízkou cenu - ale aspon něco.

mkat*
hodnocení

0x

Najjednoduchsie a najlacnejsie bolo neprijat dedicstvo,a nechat ho v prospech brata alebo sestry.S predajom 1/3 domu bude asi dost velky problem.Az ste uz prijala dedicstvo a chcete sa ho zbavit ,tak ho darujte bratovy ,alebo sestre.

noname*
hodnocení

0x

Nedávno jsme řešili stejný problém. Zde několik tipů, jak přitlačit na pilu... Bratr, jež obývá dům, je povinnen platit nájem z 2/3, pokud tak nečiní, jde o bezdůvodné obohacení... Ke svým 2/3 máte užívací právo - ve vašich 2/3 můžete ubytovat "nepřizpůsobivé" spoluobčany... Jde též nechtěného obyvatele z domu "vyhodit" právem 2/3 - je však nutno poskytnout jiné (nájemní) bydlení. Dům pak prodat...

cyril*

Ještě je dobré připomenout pro úplnost, že se 2/3 musíte podílet na úhradě nákladů s údržbou, provozem a opravami nemovitosti.

hodnocení

0x

Pochopila jsem to dobře, že nechcete žádný finanční zisk? Že se chcete jen svého dílu co nejlevněji zbavit? *klik*Jestli jsem to dobře pochopila, tak bratrovi prodejte svou část za symbolickou 1 kč. A je! A poplatky zaplatí on.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]