Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Prosím poraďte. Řeším otázku, zda zateplit strop v 8. (posledním) patře panelového domu.
K vnějšímu zateplení a k celkové revitalizaci domu má dojít příští rok.
Přeci jenom poslední patro je poslední patro, tak zvažuji zateplení stropu + sadrokarton...
Se zateplením panelového domu zkušenosti nemám. Někdo říká, že vnější zateplení je dostatečné a vnítřní zateplení by již nebylo potřebné.
Děkuji za odpověď.
Jendo, zatepelní MUSÍ být na studené straně, tedy na střeše. Na to nemáte povolení ani prostředky. Zateplení zevnitř by Vám asi nedovoli, ale kdo se ptá moc se dozví.
Nejsem odborník, ale když se lepí na strop polystyrenové kazety pro parádu, já bych na strop klidně nalepila 10 cm polystyren. Pak dala síťovinu /perlinku/ a oštukovala. PT /stařenka/
Nějaká izolace musí být přeci ve stropě, tak bych to nepřeháněl.
Pokud vám nevadí snížená světlost místnosti, zateplil bych minerální vatou 6cm nad rošt SDK, na to reflexní parotěsnou folii, 3cm vzduchovou mezeru na výšku CD profilů a SDK desky šroubované na rošt.
Polystyrenový podhled za pár let vypadá jak "prdel" a tohle bude sloužit navěky.
Zateplit zevntř jakkoli. Po zimě strhnout a obnovit. Náklady na obnovení krýt prodejem plísňových kultur výzkumnému ústavu. Třeba se najde nějaká unikátní.
Pokud zateplíte zevnitř, je nutné instalovat parozábranu! Pak nětreba řešit to, co uvádí napůl zasvěcení.
Rozhodně bych nelepil polystyren, ten vám právě z důvodu vysrážené vlhkosti nad ním spadne časem na hlavu.
Nejlépe se poradit s odborníky, možná zde najdete i odbornou diskusi, která je vhodná pro tento případ bez názorů všemožných řepáků... taky jsem vtipně odpověděl he he
Repák to řekl velice vtipně,hlavně zaklepal na dveře lidem,kteří i po desáté čtou,že zateplení zevnitř je nesmysl.Zrovna jsem dodělal obklad stěn,které jsou na vnitřní stěně vlhké.Zvenčí je krytá zeď zeminou,na nějaké drenáže a izolace nemá majitelkä peníze.Stačilo jen sundat ze zdi obrázek,papír na zadní straně obrázku v rámu byl samá zelená plíseň.
Provedl jsem to nejmenší,co se dalo dělat,Spodek zdi jsem odvrtal otvory 20 mm po 10 cm a po oškrábání stěny a postřiku SAVEM jsem stěnu přikryl s mezerou 2 cm sádrokartonem.Ta mezera zajistí větrání stěny a doufám,že situace s vlhkostí nebude už katastrofální.
K zateplení stropu v paneláku bych zůstal jen u stropnic z polystyrenu.Nevím,Jendo,zda to zateplení chceš kvůli ušetření topení,ale to by měla být záležitost družstva,nebo sdružení vlastníků.
JABRAKA
Jabrako, mám za sebou podobnou akci, podnikali jsme v suterénu. Mezera byla 10cm na profil sádrokartonu a vlhkost za pár let popolezla z rohu o 2m dál. To odvětrání je slabé, zeď dále vlhne, prochládá a jen se to zhoršuje. V místech styku navíc sádra táhne vodu - u nás to byla "zrcátka" na profilech. Ale ze začátku to byl velký krok dopředu, vzhledově to dost pomohlo. A to ještě byla při zemi mezera na trubky ústředního topení, což ještě zvyšovalo cirkulaci vzduchu! Nahoře byly odvětrávací otvory.
Zde si přečtěte problematiku zateplení stropu. Máte tam i dole vlevo odkaz na diskusi,kde je milion různých případů, můžete připsat i svůj konkrétní případ,pokud ho tam přímo nenajdete.
jendo
tento pripad nema nic spolecneho se zateplenim napr. sikma strecha apod. to je jina kategorie a hlavne jiny postup
Nicméně i tyto případy se tam řeší. Koukám, že jste to nedotáhl za nadpis...
Přečtěte si pár příspěků, řešej tam podlahy, obvodové zdi, stropy, střechy různých skladeb.
jj, nedotahl
zatepleni z interieru lze udelat, je nutne dorzet a hlavne znat urcite hodnoty (zdiva, vlhkost, teploty atd.)
nicmene to plati pro "nove" stavby, ktere maji parametry nekde jinde o proti stavbam z 30let. kde napr. 45cm silna zed z plnych cihel nelze z interieru zateplovat, zde proste nevychazeji hodnoty, tak aby bylo vse OK. Nikdo si nebude davat 30cm izolace z interieru.To samozrejmne plati pro studeny strop panelaku.
existuje tabulka rosneho bodu kde napr. pri 45% vlhkosti je rosny bod nekde kolem 16°C. Jaka asi bude teplota v miste sed-izolace?! Muzes si to najit a pocitat.
pokud dojde k revitaliaci příští rok rozhodně nic nezateplujte. Střecha pokud vše správně půjde, bude dozateplena v rámci revitalizace tak jako tak, pokud je tam u Vás tedy rozumný projetant resp.rozumný dodavatel revitalizace. Pro Vás by to byly vyhozené prostředky a ještě stejně budete muset přispívat na fasádu, že...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.