Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z příjmu-prodej bytu

Od: kudrlinaa* odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda když prodávám družstevní byt, ve kterém jsem nebydlel déle než 5 let, musím platit daň z příjmu? Chci ho prodat a zároveň koupit nový, větší byt v osobním vlastnictví a slyšel jsem, že když ten prodej použiji na koupi jiného bydlení, tak se daň z příjmu platit nemusí. Jak je to prosím Vás, poradí mi někdo? Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Váš dotaz řeší zákon o dani z příjmú fyzických osob takto: § 4 Osvobození od daně. (1) Od daně jsou osvobozenyr) příjmy z převodu členských práv družstva, z převodu majetkových podílů na transformovaném družstvu13) nebo z převodu účasti na obchodních společnostech, nejde-li o prodej cenných papírů, přesahuje-li doba mezi nabytím a převodem dobu pěti let...atdu) příjem získaný formou nabytí vlastnictví k bytu jako náhrady za uvolnění bytu, a dále náhrada (odstupné) za uvolnění bytu, vyplacená uživateli bytu za podmínky, že náhradu (odstupné) použil nebo použije na uspokojení bytové potřeby nejpozději do jednoho roku následujícího po roce, v němž náhradu (odstupné) přijal. Tento příjem je osvobozen i v případě, že částku odpovídající náhradě (odstupnému) vynaložil na obstarání bytových potřeb4e) v době jednoho roku před jejím obdržením. Přijetí náhrady (odstupného) oznámí poplatník správci daně do konce zdaňovacího období, ve kterém k jejímu přijetí došlo. Obdobně se postupuje i u příjmů z úplatného převodu práv a povinností spojených s členstvím v družstvu, pokud v souvislosti s tímto převodem bude zrušena nájemní smlouva k bytu, použije-li poplatník získané prostředky na uspokojení bytové potřeby; obdobně se postupuje také u příjmů z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby,Doporučuji 1) vzít na vědomí že cituji ze stavu zákona roku 2005- mohlo dojít ke změnám2) zajít pro bezplatnou radu na místně příslušný finanční úřad a ujistit se tak o správnosti výkladu ve prospěch vašeho případu.
kudrlinaa*
hodnocení

Děkuji za vysvětlení, už jsem se na to ptala, je to tak, ale ještě mě napadlo, jestli také záleží na tom, zda se ten družstevní byt (podíl v družstvu) prodá dříve než se podepíše další kupní smlouva na byt v osobním vlastnictví? Prostě jestli záleží na pořadí : prodám - koupím nebo koupím a pak teprve prodám. Děkuji předem ještě jednou
Vaše otázka je zodpovězena v citovaném odstavc u)
Rozhodující je stanovisko fin úřadu neboť ten je vykladačem zákona.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]