Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podlaha (opět)

Od: niclo* odpovědí: 4 změna:

Ahoj,

protože toho k podlahám bylo dosud popsáno málo :), mám další případ k řešení. Podlaha v obývacím pokoji (20m2). Pokoj je nad obytnou suterénní místností (pracovna) a nad kotelnou. Stávající stav:

Železobetonová deska cca 5 cm, na tom trámy (každý jiný 70-80cm od sebe) na podložkách a na trámech palubky (25mm) , mezi trámy štěrkový podsyp. (celá vrstva 14 cm)

Podlaha je křivá (rozdíly až 0,7 mm).

Cíl: zbavit se starého štěrku (může být nějak závadný?) zkontrolovat celou podlahu (myší hnízda a čert ví co) a udělat to celé znovu načisto. Zachovat stávající výšku. Finálně položit laminátovou podlahu. U komíma budou menší krbová kamna. (do 100 kg)

Varianty, které jsem vyčetl z předhozích diskuzí:

1) polysteren, betonová deska. Do toho se mi moc nechce, dům je starý a nechci ho zatěžovat. Navíc nemám tolik času a musí se v místnosi dělat jiné práce.

2) rošt z trámků (střešní latě křížem přes sebe do horní vrstvy vata na tlumení) navrh OSB (stačí jedna vrstva 18mm?) - tento návrh mám od jednoho šikovného pána (těch 18 1x dal asi jen proto, že jsem to chtěl mít co nejlevnější)

3) podyp (liapor?) a na to rigidur (nebude ten podsyp přes 10cm moc)?

4) vytrhat prkna, vyčistit zkontrolovat, vrátit prkna (pravděpodobně ale poškodím pera, protože je to zatlučené hřebíky) a na prkna jemný štěrk na vyrovnání a na to tenkou OSB navrch.

Jak to vidíte cenově a z hlediska výdrže? Vlhkost v místnosti je pouze v jednom rohu, není to nijak dramatické. Trámy, které tam jsou 80 let jsou stále v dobrém stavu (kolem dokola stěn jsem to vytrhal a zkontroloval). Rád bych, aby to vydrželo dalších 80 let :).

Ještě podotýkám, že vytrhat všechna prkna a zkontrolovat to, je nutnost, v místnosti jsme nějaký čas bydleli a stále tam byl cítit nějaký zápach, který jsem dosud neidentifikoval (možná to jde ze stěn - nevím, ale musím mít jistotu).

díky moc za názory

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Příliš bych to nekomplikoval,jako progresivní je ceněná podlaha Rigidur.Je materiál trochu dražší než prkna,nebo laminodesky,Ale pracnost a rychlost práce a kvalita podlahy a její akustické vlastnosti vynikající.

Pokud je železobetonová deska dostatečně nosná,tak trámy nepotřebuje,to je první značná úspora .lze pro zvukovou izolaci použít minerální vatu a na ni přímo lepenou dvojdesku sádrovláknitých desek Rigidur.Tato podlahová deska přikrývá plochu na té minerální vlně a s malou mezerou kolem stěn,kde se zastříkne PUR pěnou.Na desku lze bez další pracnosti položit lino,dlažbu či koberec.Pod plovoučku ještě mirelon.

JABRAKA

standam*
hodnocení

0x

Ja se obavam, ze tato betonova deska je jen par cm a zadna pevnost (klasika 30let) a urcite v suterenu bude preklad, ve tvem pripade i stena co je jen dobre, timto je to cele podeprene, ale jinak jako celek to asi nebude staticky dobre

navic podsyp je nutne od urcite tl. zavybrovat, pouzit cementove mleko viz. tech. postup od vyrobcu

prkna at se to nezda muzou byt chycena a tim padem na vyhozeni

udelal bych nasledovne:

1. ve tvem pripade bych vse vybral a vyhodil

nejlepsi by bylo nepouzit tramy a dat:

2. na desku dat nivelacku cca 1cm (podle nerovnosti) pak budes mit zaklad rovny a pripraveny

3. EPS 100 nebo 150 (tl EPS muzes ubrat pri pouziti krocejove izolace)

4. 2x desku 10mm napr. fermacell (sadrovlakno) nebo i 2x15 OSB atd.

obavam se, ale ze budes muset zase dat tramky pak bych udelal slozeni takto:

2. na desku dat nivelacku cca 1cm (podle nerovnosti) pak budes mit zaklad rovny a pripraveny

3. na stejne misto dat tramky (zde bych neklinkoval, at vse lezi v cele delce proto nivelacka)

4. mezi tramy izolaci (EPS, vatu)

5. zaklop (OSB, 1 prkna atd.)

6. hobru

7. 1x desku (volne polozenou)

bod 4. by bylo lepsi doplnit pripadne nahradit nalepenim EPS na strop suterenu

je jeste otazkou zda pouzit nejakou folii pod tramy

jen me jeste napadlo pokud jsou tramy i ulozene ve zdech, tak jednoznacne zase tramovy podklad

doplněno 19.09.10 09:22:

jeste radu nad zlato:) jak se rika hloupej se pta, hloupejsi se nezepta

pokud mas moznost zajdi za statikem (dej mu 500,-), pokud te podpori ve slozeni EPS a 2xdeska, myslim, ze to bude nejlepsi a nejlevnejsi skladba

niclo*
hodnocení

Díky za odpověď,

co místo nivelačky dát ty trámky do lepidla? Tím by se něco ušetřilo ne?

Trámku nejsou chycené ve zdech. S tím statikem to je dobrý nápad, ale jak je znám tak mi to neposvětí a půjde spíš na jistotu...

Vadí něčemu návrh místo trámků udělat rošt křížem ze střešních latí na sebe? Lépe se to asi roznese, ne? První by šly do toho lepidla. Kročejová izolace by se dala až do vrchnho roštu (tj 6 cm).

S tou parozábranou je to otázka... Asi to ale nechám "dýchat" abych ještě nezhoršil klima v suterénu? Všude se bude trvale topit.

standam*

Folii jsem myslel dat z duvodu pripadne vlhkosti, ktera muze zalest do tramu.

Pokud das izolaci mezi rost tak je to pouze zvukova a tepelna izolace, krocejovy utlum se resi izolaci na zaklop a polozenim desek

proste oddelena plovouci podlaha od nosne casti, ale ve tvem pripade asi neni nutna (zalezi na tobe).

Rost jak mas v planu samozrejmne muzes pouzit, ale jen za predpokladu, ze to beton. deska unese.

Stresni lat ti bude do desky tlacit kazdy 50cm tram, tak 1-1,5m.

S pripravou podkladu je na tobe, jen pocitej, ze jak tramy tak stresni late jsou krive a bude nutne nejake stazeni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]