Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat, mám problém s dehtováním tohoto kotle. Kotel mám zapojený teprve týden. Topím v něm smrkovým dřevem, které je podle mě suché. Topím na 70-80 C, protože pokud mi klesne teplota pod 65 C, tak kotel začne dehtovat. Momentálně mi na tento kotel jedou 4 radiátory a kombinovaný bojler, další 4 radiátory jsou jen vlažné nebo úplně studené, protože mám špatně napojenou spátečku nebo něco takového. Může být příčina dehtování to, že topím jen na 4 radiátory? Když tam mám těch 70-80 C, tak dvířka otvírám bez problémů, ale jakmile teplota klesne na 60 C, tak dvířka se začínají lepit. Před tímto kotlem jsem měl starý Dakon (přikládání ze zhora) a u tohoto kotle jsem ani nevěděl, co to dehet je.
Petře tak nějak jsem nimulý rok koukal na svůj kotel dehtoval jako prase . pod kotlem byla ráno loužička i popelníku . No a zjistil jsem po dlouhém pátrání že chyba je v palivu vlhké dřevo a nekvalitní uhlí . Pak jsem vyměnil palivo a ejhle po dehtu a vodě ani památky . Toť můj případ Za zkoušku nic nedáš tak zkus vyměnit palivo a uvidíš a dej vědět
Měl jsem 6 článek a minulou zimu jsem ubral na 5 článek. I tak se zdá, že je to moc a pokud není průběžný odběr tepla, tak dusivkou se sice zabrání přetopení, ale nikoliv dehtování. U tohoto kotle je velmi důležitý komín, spíš stále naplno, než uzavírat... na jarní a podzimní topení to spíš není, hůře se reguluje. Tzn. buď kombinovat s plynem a nebo akumulační nádrž...
Taky jako vy jsem kdysi topil v Dakonu,kde nebyl žádný problém s dehtováním. Pak jsem si koupil Viadrus a nastaly stejné problémy jako máte vy. Během pár dnů jsem měl totálně zadehtovanej komín kotel. V komíně to vypadalo jako kdybych topil asfaltem a strašně se z něho kouřilo a ten smrad po ulici, no hrůza. Za těch 16 let co v něm topím jsem zjistil, že je třeba suché dřevo a kvalitní uhlí. A to černou kostku, koks, nebo brikety. Na kotli je třeba držet stálou teplotu od 60 až po 90 stupňů. Čím vyšší, tím lépe. Zatápím tak, že nejprve dřevem roztopím kotel na 50 stupňů a poté přidám půl uhláku černé kostky či briket. Po roztopení na 60 stupňů naplním kotel dřevem a uhlím. Otočnou růžici na přikládacích dvířkách mám otevřenou neustále, protože do kotle proudí čistý vzduch a ředí tak kouř do komína. Až je plamen v kotli jasný bez kouře, uzavřu klapku do komína jen tak na polovic. Na kvalitě hoření závisí i tah komína. A je dobré chodit přikládat do kotle zavčas a né až je palivo příliž pohořené a teplota příliž poklesla. A nejlépe je topit v kotli nonstop, jen tak využijete plný výkon tohoto kotle. To, že se vám přilepují dvířka u kotle,brzo ustane. Těsnění na dvířkách se opálí a bude to dobré. Pokud by se tak nestalo a při otevírání dvířek se dokonce těsnění vytrhávalo, kupte si tmel, kterým přilepíte těsnění ke dvířkám.Nevím už jeho název, ale koupíte ho v obchodech s topenářským zbožím.Hodně zdaru!
Zásadní chyba byla kupovat litinový kotel na koks popř. černé uhlí a chtít v něm topit dřevem! Pokud máte dřevo jako jediné palivo, tak milý VIADRUS prodejte a kupte si speciální kotel na dřevo. Jinak se s tím budete peklovat donekonečna.
Toť svatá pravda .litinu s nepohyblivým roštem na jiné palivo než je koks nebrat
aloisb má pravdu kotle se zbavit a koupit něco standartního s pohylivým roštem . Jde o to že koks , č. uhlí má vyšší výhřevnost pro litinu je to ideální a né topit s něčím jiným .- Ještě mě napadá není to dříví vlhké?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.