Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žárovka se vždy za chvíli spálí

Od: 1jana® odpovědí: 16 změna:

Zdravím, mohl by mi nekdo poradit, proč se mi ve sporáku Katka, s el. troubou spálí opakovane nová žárovka? Díky.

doplněno 17.09.10 13:49:

typ sporáku 2120.025 r. výroby 1996, dosud byla puvodní žárovka, poslední týden se spálila již druhá, první byla značka Philips 25W, druhá Narva 25 w, teplota 300 oC.

doplněno 17.09.10 15:55:

Jak se mám na objímku do trouby podívat a zjistit oxidaci, pripadne dotáhnout šroubky, když je na horní strane trouby asi uprostred?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hanher*
hodnocení

0x

Asi hloupá otázka - dáváte tam určitě žárovku se stejnými parametry?

fidonet*

prosím? z jakými parametry? Na 220 V tak určitě dáva, a pak už je jedno zda má 5W nebo 30W . Ale k otázce. Jsou speciální žárovky do troub, které mají nějakou upravu. nevím přesně zda to není jen nějaký prodejní tah, že jsou dražší, ale měly by vydržet do teploty kterou dává trouba, tedy asi vyšší než povrch běžné žárovky. Pokud vám po zapojení nebliká, což by ji zkracovalo životnost, dal bych asi vunu náhodě. Kupte dobrou značku, třeba Philips do trouby. Mě se takhle pálili žárovky v lustru, asi 3 za měsic. Trvalo to asi rok, a pak to přestalo. Nevím, asi vadná serie žárovek :(

hodnocení

0x

mohla by se spálit jednou z možných příčin a zde jen tedy tipuji, že dochází nějakou závadou k prostupu tepla z vnitřku trouby k žárovce a sečte se teplo vlákna a teplo přicházející z trouby a přepálí se to. Žárovka potřebuje "chlazení", pokud jej nemá roztaví se vlákno. Sklo vydrží hodně ale vlákno to nemusí vydržet. Jak je ta trouba stará? zhruba. Nemůže být porušená tepelná izolace trouby a podobně. Dáváte poněkud málo vstupních informací. (rok výroby trouby a pod.)

fidonet*

já mám řárovku hned u topných spiral na gril, a ta je pod ochraným sklem. přesto si myslím, že teplotu by vydržet měla. Nutne je zakoupit opravdu žárovku do trouby. Myslím že ceny jsou do 50 kč. Ted jsem si kupoval do ledničky ( troubovou žárovku ) a stala 35 kč. Ty v těch troubách by měly vydržet i otřesy ...

no, že by majitelka kupovala do trouby nějakou obyč. žárovku bez zvýšené ochrany proti působení tepla. to se mi tedy nezdá.

fidonet*

no ty žárovky vypadají podobně, třeba právě do ledničky. Koukla na wýkon a cenu, a vzala třeba levnější. Nevím, někde být chyba musí. Dělá to tak odjakživa, nebo až ted? Pokud si pamatuji za 20 let jsem neměnil v trobě žárovku .

fidonet*

nejste schopna objímku nijak zkontrolovat, maximálně pohledem, a taky ji nemáte skoro jak opravit. Ono se nasoukat do trouby nepujde a ze zadu te tam taky nemíte jak dostat. Zatím to berte jako blbou náhodu, že ruply dvě. Zkuste to znovu, vemte jinou značku, nekupujte ji hlavně v TESCO,a le to si asi nevyberete, a jak jste sama napsala, at má tech 300 stupnu, pokud lze tak na 240V a watáž 25 W .. Nenapsala jste zda vám ta žárovka bliká ... Já vám už ted´nepomůžu odjíždím za pár minut. Snad to do neděle vyřešíte. Pěkný víkend přeji ...

leo444
hodnocení

0x

Jedním z důvodů může být malé jmenovité napětí na žárovce, jm. napětí sítě je 230V, ale v reálu může být i vyšší, na žárovce může být 220V. Čímž ji vlastně přežhavujete. Dále špatný kontakt (povolené šroubky) u vodičů k objímce žárovky, nebo špatný kontakt u vypínače světla (opotřebením), nebo špatně dotažená žárovka( zoxidované kontakty)- to vše "natahuje" proud a dochází k přetížení žárovky. Skuste sehnat žárovku na které bude napsáno alespoň 230V, raději 240V.

fidonet*

leo : Pokud se na to podíváme z elektrického hlediska ´P = U * I a na žárovce je uvedeno 15 W a 220V je procházející proud při kolísání 220 V až 240 V roven 0.0625A a 0.068A. Tedy zde chyba nebude. protože vlakno tento proudový roztíl nepřetíží na tolik aby prasklo. JInak ohledně toho napětí je pravda taková, že SME napětí zvýšilo, nekde u trafa, ale zakazníkovi to cestou stejně klesne na těch 230V jak píšeš. U nás, máme poklesy až na 195V . Ale jednou jsme měli 221 V :) Ale je logické si dnes kupovat žárovky na 230V

leo444

Napsal jsem jen čistou praxi, mám s tím bohaté zkušenosti, několik možná i desítek lidí se mě na to ptalo proč se jim pálí obyčejné i halogenové žárovky, poté jsem vždy zjistil že na nich bylo napsáno 220V někdy i 215v, i 230V. Výrobci žávek vyrábějí naknop(jako vše dnes), nepotřebují aby vám žárovka vydržela 30 let, když ji trošku podžhavíte.Po výměně žárovky na které bylo napsáno 240v byl klid, někdy za to mohly vypálené kontakty ve vypínači, nebo konstrukce vypínače(třeba VTD, kdy guma brání mžikovému zapnutí).S tím jmenovitým napětím je to tak, že je spíše vyšší, protože většina sítí nebo úseků sítí je již zokruhovaná, takže třeba já mám doma 236V.

fidonet*

u vyšších watáží je to 100% to co píšete. U těch 15W bych to nehrotil, ale proč by to nezkusila. Respektive doporučuji, třeba zrovna chytí ten typ co už praskat nebude.

milanel

Pozor, neplatí úměra napětí, odpor a proud. Při zvýšení napětí o 5% než je jmenovité napětí na žárovce dochází u žárovky ke zkracování životnosti o desítky procent. Pozor na to.

magdon*
hodnocení

0x

Stále používám (i když ne v troubě) žárovky z dob dávno minulých, které byly na 220V (stály 4,50 Kčs;)) a nejsou s nimi problémy. Těmi 10V navíc to nebude. Spíš je někde špatný kontakt (nejčastěji objímka) na kterém dochází k jiskření a tím k napěťovým špičkám. Takhle dokáže zdánlivě nevysvětlitelně "odcházet" jedna a ta samá žárovka třeba ve vícežárovkovém lustru. Vím, že to není jednoduché, ale doporučuju rozebrat objímku žárovky a všechny kontakty (připojovací svorky) vyčistit, napružit a dotáhnout. Zkontrolovat lisované spoje mezi svorkami a pružnými kontakty v objímce (nesmí s nimi jít vzájemně pohnout). Lepší je ale objímku vyměnit, protože časem dochází vlivem teploty k vyhřátí pružných částí a tím ke snížení pružnosti. Dokud je tam původní žárovka, nic se neděje. Jakmile s ní ale hnete, kontakty se uvolní. Obvykle se to nedá opravit.

miljan*
hodnocení

0x

Sporák je zapojen na jednu a nebo na tři fáze?

doplněno 18.09.10 19:06:

To je dotaz pro 1jana.

magdon*

Není pravděpodobné, že by měla 1jana žárovku v troubě připojenou mezi fáze (400V). Za prvé by žárovka pravděpodobně ihned po zapnutí explodovala (doslova), za druhé tam původní žárovka vydržela značně dlouho a nedá se předpokládat, že by mezitím někdo sporák přepojil.

milan2946098*
hodnocení

0x

Vemte si nějaké přenosné světlo a podívejte se kde by mohli být šroubky které drží objímku u některých tipů jsou zvrchu u jiných ze spoda musí se sundat nějaký plech který jí chraní, případně vymněnit objímku, mněla by být porcelánová.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]