Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

BUDE STACIT KOMIN 150 NA 16 KW KAMNA

Od: willi odpovědí: 3 změna:

Dobrý den.Mám starý komín s vnitřním průměrem 150mm čtvercového typu,8m vysoky od paty.Vstup do sopouchu od paty je 2,2m pod ůhlem 45 stupňů.Komín je vyveden uprostřed hřebene a 0,7m nad něj.Ke konci se výrazně rozšiřuje.Celá stavba je umístěna na kopci bez žádných závětří.Nyní se mi podařilo sehnat italská krbová kamna comfort s výměníkem do vody o celkovém výkonu 13+3kw.Asi před rokem sem měl pozvaného kominíka, který doporučil kamna o max. výkonu 9kw.Myslíte si, že to komín zvládne nebo bude potřeba vystavět nový?Jelikož bydlíme v přízemí, ale plánujeme podkroví, tak mě napadá, že by se dal shodit až po strop,zbytek vyfrézovat a vyvložkovat a dále jej znovu dostavět pomocí nějakého komínového systému.Buď ze systému tvárnic nebo nerezový, nevím jaký bude lepší.Jaký by byl vhodný průměr?Chtěl bych radši větší asi 200mm a třeba v budoucnu kamínka vyměnit za výkonější krbovou vložku s výměníkem.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

současná plocha "čtvercového průměru" 150 mm je přibližně 22500

po převrtání a vyvložkování na průměr 200 mm bude plocha přibližně 31416, teda téměř o 40 % větší jak současná. Vejdete se potom do plochy požadované výrobcem krbových kamen a uvedené v technickém popisu těch kamen?

Jinak dobrý nápad s tím novým komínem...

willi
hodnocení

v návodě k instalaci je napsáno, že by měl mít vnitřní rozměr komínu, o ploše alespoň 200cm2.Tak by to mělo stačit.Takhle sem to také spočítal.Rozměr komínu odpovídá asi 170kruhového průměru.ale stejně by měl být průměr větší kvůli zanášení sazemi a dehtem.A 6x do roka čistit komín je taky otrava.Můj otec má komín 240mm a topíval v něm kali a později už jen dřevem.Nepamatuji si že by komín někdy čistil.Určitě to nedělá každý rok.Takže nějaká ta větší rezerva by byla určitě lepší i z hlediska do budoucna.Třeba silnější vložka.Uvidím až připojím kamna když, tak zhodím komín a znovu postavím.Praktická zkušenost bude nejlepší.Přesto díky.:)

Nyní máte komín o průřezu 225 cm2, takže podmínku výrobce kamen splňujete. Pokud budete správně topit(palivo, spalovací teplota a pod.), tak by se komín neměl zanášet sazemi. Popílek je však nutno z paty komína vybírat (nutná dvířka).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]