Nejste přihlášen/a.
Stále ze všech stran slyším, že když si budu chtít postavit dům, že musím mít nějaký souhlas sousedů.Nechápu vůbec proč.K čemu je to dobré?Vysvětlí mi to někdo?děkuji.-penti-
Protože stavba může sousedy omezit, hlukem, skládkou materiálu, může jim omezit výhled, zastínit okna a pod.
Tak to jsem si myslel, že určuje stavebení úřad.Co když mi sousedi ten podpis nedají,co pak? -penti-
Ono je to trošku jinak: podpis sousedů prakticky nepotřebujete. Oni budou obeslaní stavebním úřadem, že budete stavět a mají jistou lhůtu aby proti tomu vznesli námitky. Když to neudělají, máte vyhráno a můžete stavět. Případnými námitkami se zabývá stavební úřad a může je zamítnout jako neopodstatněné nebo na jejich základě neudělit nebo pozdržet stavební povolení. Také doporučuji prostudovat stavební zákon, zvlášť jestli vám něco podobného hrozí
Kdo potřebuje stavební řízení urychlit a zkrátit lhůty k vyjádření, obíhá si sousedy sám a nechá si souhlas podepsat.
Ano, pro sousedy je to velmi důležité. Až budete jednou vlastníkem nemovitosti a objeví se někdo, kdo bude chtít stavět vedle vás, pochopíte. Jestli to někdo nyní pár slovy vysvětlí? Těžko, je to individuální a tato poradna vám opravdu není schopna seriozně odpovědět. Uvědomte si však včas, že je nutné s potenciálními sousedy mít dobrý vztah. Může být, že vás prostě znechutí tak, že nevykročíte z vlastního domu...
Doporučuji se podívat na stavební zákon... 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu. Jednoduše a prostě, protože se to souseda týká.
Mám za to, že když soused nepodepíše souhlas se stavbou jen tak z plezíru, bez vážných a zákonných důvodů, a stavba bude v souladu se všemi zákony, tak st. úřad povolení vydá. PT /stařenka/
když jsme stavěli bazén se zastřešením, na které kvůli velikosti a rozsahu už bylo zapotřebí stavební povolení, sousedy jsme neobcházeli, stavební úřad všechny naše sousedy seznámil se záměrem v dopise. Nikdo nic neřešil a my si užíváme cachtání už několik let
doplněno 15.09.10 09:31:tedy tuším, že to tak bylo, ono je to přeci jen sedm let zpátky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.