Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se musí žádat o souhlas sousedů

Od: penti* odpovědí: 11 změna:

Stále ze všech stran slyším, že když si budu chtít postavit dům, že musím mít nějaký souhlas sousedů.Nechápu vůbec proč.K čemu je to dobré?Vysvětlí mi to někdo?děkuji.-penti-

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

0x

Protože stavba může sousedy omezit, hlukem, skládkou materiálu, může jim omezit výhled, zastínit okna a pod.

penti*
hodnocení

Tak to jsem si myslel, že určuje stavebení úřad.Co když mi sousedi ten podpis nedají,co pak? -penti-

paaja*

Ono je to trošku jinak: podpis sousedů prakticky nepotřebujete. Oni budou obeslaní stavebním úřadem, že budete stavět a mají jistou lhůtu aby proti tomu vznesli námitky. Když to neudělají, máte vyhráno a můžete stavět. Případnými námitkami se zabývá stavební úřad a může je zamítnout jako neopodstatněné nebo na jejich základě neudělit nebo pozdržet stavební povolení. Také doporučuji prostudovat stavební zákon, zvlášť jestli vám něco podobného hrozí :)

Kdo potřebuje stavební řízení urychlit a zkrátit lhůty k vyjádření, obíhá si sousedy sám a nechá si souhlas podepsat.

buss

domluva, popř. soud

hodnocení

0x

Ano, pro sousedy je to velmi důležité. Až budete jednou vlastníkem nemovitosti a objeví se někdo, kdo bude chtít stavět vedle vás, pochopíte. Jestli to někdo nyní pár slovy vysvětlí? Těžko, je to individuální a tato poradna vám opravdu není schopna seriozně odpovědět. Uvědomte si však včas, že je nutné s potenciálními sousedy mít dobrý vztah. Může být, že vás prostě znechutí tak, že nevykročíte z vlastního domu... *nevi*

buss
hodnocení

0x

Doporučuji se podívat na stavební zákon... 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu. Jednoduše a prostě, protože se to souseda týká.

pt®

Mám za to, že když soused nepodepíše souhlas se stavbou jen tak z plezíru, bez vážných a zákonných důvodů, a stavba bude v souladu se všemi zákony, tak st. úřad povolení vydá. PT /stařenka/

lucinkaf*
hodnocení

0x

když jsme stavěli bazén se zastřešením, na které kvůli velikosti a rozsahu už bylo zapotřebí stavební povolení, sousedy jsme neobcházeli, stavební úřad všechny naše sousedy seznámil se záměrem v dopise. Nikdo nic neřešil a my si užíváme cachtání už několik let

doplněno 15.09.10 09:31:

tedy tuším, že to tak bylo, ono je to přeci jen sedm let zpátky

katherine08*
hodnocení

0x

Když jsem chtěla měnit v bytovce okna za plastová, musela jsem obíhat s papírem celé společenství, tj. 21 domácností a sbírat jejich podpisy, že s tím souhlasí. Bez toho mi to úřad odmítl povolit.

standam*
hodnocení

0x

souhlas je nutny pouze s tesne sousedicim, neplati pro ty, ktere jsou pres silnici apod.

pokud ti nekdo neda souhlas, v podstate to nic neznamena urad ti povoleni musi vydat (samozrejme pokud se dodrzuji nejake pravidla)

hodnocení

0x
MŮŽETE TAKY ZJISTIT, ŽE JSTE PRO VŠECHNY SOUSEDY VELICE DOBRÝ, PROTOŽE NIC JSTE PO NICH NEPOTŘEBOVAL! Z MÝCH ZKUŠENOSTÍ JE NEJLÉPE, KDYŽ ONI POTŘEBUJÍ SOUHLAS VÁŠ - POŽÁDAT O JEJICH SOUHLAS V NĚJAKÉ PODOBNÉ ZÁLEŽITOSTI. NAPŘ. I CO BUDETE BUDOVAT NEBO REALIZOVAT NĚKDY POZDĚJI - PAK UVIDÍTE, JAK TO SE SOUSEDSKÝMI VZTAHY JE U VÁS DOOPRAVDY!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]