Nejste přihlášen/a.
Koupili jsme před pár měsíci dům. Dnes jsem si všimla, že se ze spodní strany vchodových dveří vysypalo trochu pilin - světlých a velmi jemných. Když jsem sáhla na spodní stranu dveří (jsou obloženy jakýmisi dřevěnými laťkami, nevím, co je přesně uvnitř), nahmatala jsem drolící se místo.
Prosím o radu co s tím. Je to červotoč, dřevomorka, nebo něco jiného? Lze použít nějakou chemii nebo raději koupit nové dveře? Co případně hrozí zbytku domu? Ostatní dřevo v domě (krovy, schodiště, parkety, stropy, obložení, okna, dveře) vypadá OK, na stropní trámy nevidím.
Červotoč dělá malé dírky a tesařík velké. Tesaříka můžete i slyšet chroupat. Vy máte asi červotoče. Doporučuji Lignofix I-Profi, naředit 1:4 a vstříknout injekcí přímo do dírek ze kterých se sype prach. Lignofix je nejúčinější,funguje až 10 let, je to likvidace i prevence dřevokazného hmyzu. Pro člověka neškodné.Jestli ho máte ve dveřích asi bude i všude jinde. Červotoč se pouští hlavně do míst kde se nebydlí. Kde je vlhko. A kde tím že se netopí,on pozná jednotlivé roční doby a tak se může množit. A není pravda že mu měkké dřevo nechutná. Je to právě naopak. Miluje nejvíc lípu napuštěnou klihem zato u dubu si všimněte že žere jen běl,která je měkčí a bohatší na sacharozu. Hezký den!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.