Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak topit v udírně, aby z ní šel modrýkouř

Od: anad* odpovědí: 5 změna:

Ahoj všem "uzenářům".Postavil jsem dřevěnou udírnu z 2cmsilných prkének asi 60x60cm,výška asi 120cm,se stříškou a dřevěným asi 20cm vysokým komínkem.Udírna stojí na kamenné 60cm vysoké podezdívce,vyložené dřevem,do které ustí plechový asi 1m dlouhý kouřovod uzavřený dvířky(30x18cm).Nyní prosím o radu:jak topita jak docílit toho,aby šel z komína krásný voňavý modrý kouř a ne tzv.dehtový.Topíme bukem bez kůry asi na 70-80 st.C.Děkuji.

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

musilnabytek*
hodnocení

4x

Vyhřátí udírny je důležité, tak jako vyschlé dřevo. Ve dvířkách kde se přikládá je dobré mít štelování na přívod vzduchu a regulovat dle teploty , potom je také dobré na ovonění dát před koncem uzení Jalovcovou větvičku do ohně, má to správnej voňavej šmrnc. Přeji dobrou chuť. No jo, sezóna už zase začíná;)

 

technikjirik*
hodnocení

3x

Otázkou je, proč musíte mít kouř zrovinka modrý. Bukové dřevo je naprosto vpořádku a na poslední dvě až tři hodiny pak můžete přihodit švestkové. Důležité je, aby se dřevo spalovalo dokonale a tedy pomalu, za slabého přístupu vzduchu do ohniště. Odvod kouře musí být také pomalý. V komoře udírny musí být retardér, který bude spomalovat odvod kouře do komína a vstup kouře do komory je dobré rozptýlit sítem. Komín by měl být krátký tedy ne víc než 2m od vyústění z komory po hlavu komína, aby nehrál roly faktor komínového efektu

 

hodnocení

3x
avatar miramira

dřevo ale musí být správně vysušené nejlépe několik let pod střechou venku (na na přímém dešti) na vzdušném prostředí. Pokud dehtuje je podle mého názoru špatně vysušené. Zajít do lesa, pořezat, poštípat, a naskládat na hromádku nestačí - je potřeba řádného vyschnutí na přirozené venkovní vlhkosti - zima, jaro, leto, podzim. Možná lépe i 2 roky.

 

hodnocení

1x
avatar babkazov

Tatínek, než dal maso do udírny, dlouho pomaloučku topil, aby vyschl celý systém. Jednou spěchal a maso dal dovnitř po krátké chvíli a bylo to smradlavé, zapařené. *klik* Měli jsme několik údíren, než byl táta spokojený, ale s tím pomalým topením předem, si dal vždycky záležet.

 

8976*
hodnocení

0x

Udírnu prohřát bez masa měkkým dřevem na provozní teplotu cca 20 minut, na dřevěnou by to mohlo stačit, vypálí se vlhost a různé svinstva, potom vložit maso a topit tvrdým...ale co příspěvek to jiný názor, někdo dá maso do studené...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]