Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
nemáte někdo zkušenosti s tím, jestli umakart udrží z jedné strany dřevěnou kuchyň a zdruhé strany kachličky v koupelně? mám o tom pochybnosti. Poradíte?
moni, jednou si jsem tohle také zjišťovala. Našla jsem firmu, která tvrdila, že umakart se musí vyztužit jakýmsi rámem a chtěli za to cca 10 tisíc. Pak jsem potkala pracovníka nábytku, který běžně zákazníkům instalije zakoupené linky a ten tvrdil, že jsou to kecy, že to ten umakart vydrží. Že není po letech tak shnilý, jak se tvrdí. Už jich takhle nainstaloval několik.Tak si vyberte. Tady vám asi chlapi ještě poradí, ale vžycky jde o peníze, to je jisté. Já bych věřila tomu, že to umakart vydrží. Navíc místo kachliček v koiupelně můžete dát jen takové obkladové desky, co vypadají též jako kachličky a podle obrázků, co jsem viděla, to nevypadá špatně.Karina
Myslíte panelák? Koupenu mám obloženou kachlíky a kuchyńskou linku horní skříňky + digestoř normálně zavěšené, spodní skříňky stojí na zemi. V koupelně mám madlo v kachličkách (provrtané je to skrz až do kuchyně) a v kuchyni po celé délce umakartu který je obložený dřevem(nalepeno chemoprenem), je to ta část kde nejsou dveře do koupelny, na madlech visím pernamentně a zatím vše drží, mám to tak asi 8 let.V koupelně ta část jak jsou dveře na WC-dveře zavřené a zatmelené, celé obložené kachliky a visí tam skříňka se zrcadlem.Pouze stěna koupelnového jádra na straně co sousedí s pokojem a dveře jsou otapetované a na stěně je nalepená téměř přes celé zrcadlová stěna ze čtverců zrcadel. Já bych se toho nebála.
doplněno 10.09.10 11:16:Ještě jsem si vzpoměla, že v tom jádru jsou dřevěné výstuže a když zavěšujete kuchyň měla by jste se trefit do nich.
Naši mladí mají v paneláku také novou kuchyň/ku a skříňky, které visí na umakartové stěně. Do výstuže se zřejmě netrefili, ale mají to provrtané skrze jádro a našroubované matičky. Ty nejsou vidět, jsou z druhé strany poličky. A jádro drží už pár let. PT /stařenka/
Také jsem jako liduš celou koupelnu vykachlíkoval na umakart, akorát jsem umakartovou stěnu co je na panelu se sousedním pokojem, flexou vyřízl a ve všech dveřích jsem dřevěná futra přovrtal k panelu. Totéž na záchodě, kde jsem si dal do rohu malé umyvadélko i s teplou vodou. Pd kachličkama jsem si udělal v místě zamýšleného zavěšeného umyvadla pomocný rám z plocháče, možná zbytečně. Vše drží perfektně již 6 let.
Vše je možné nějak vyřešit,pokud rekonstruujete bytové jádro v paneláku,tak i tam,kde výztuž z latě není,lze z druhé strany,z koupelny vlepit do umakartu prkénko.To se pak přikryje a zalepí do obkladů.Jen je potřeba pečlivě měřit.Uvědomte si,že kuchyňské skříňky nepůsobí na šrouby tahem,ale střihem.Nehrozí tedy vytažení šroubů(vrutů) ze stěny.
JABRAKA
Kdyz jsem rekonstruoval kuchyn, ani jsem poveseni na umakart neriskoval a rovnou udelal predstenu ze sadrokartonu. Neni problem zavesit nastenne skrinky (max. zatizeni 40 kg na metr sirky). Elektrika se do pricky krasne schova. Dale lze polozit obklady nad desku... vysledek vypada skvele
Konstrukce se pripevnuje na obvodove zdi, podlahu a strop takze neni spojena s umakartem.
Na umakart osobně kuchyňské linky nezavěšuji, nesplňuje to patřičnou pevnost pokud se netrefí do konstrukce příčky. Původní panelákové skříňky byly také i jinak konstrukčně vyrobeny ( skříňky rámeček a oboustraně sololit - zavěčeny na 2 místech tak jak je konstrukce za umakartem). Dnešní linky jsou jinak rozměrově a i z jiného materiálu. Skříňka není věšena na tah, ale na střih. Hodne lidí si také plete umakart a solodur (lakolit ) to je sololit s povrchem a mezi nimi je vložen polystyrén. V těchto příčkách třeba i lépe drží vrůty stěna je oproti umakartu (1mm síla) silná 3,5mm.
Osobně bych doporučil jádro vybourat a postavit příšku ze sádrokartonu a dát profily tak aby šli skříňky přidělat do profilů, nebo stěnu z ytongu. V případě sadrokartonu nezapomenout do koupelny dát zelený sádrokarton ( do vlhka).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.