Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze namontovat parabolu?

Od: gara* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, již měsíc řeším problém, zda si mohu na svůj balkon v bytovém domě namontovat satelitní parabolu. Společenství vlastníků jednotek - výbor - je proti a argumentuje tím, že fasáda i balkony všech bytů jsou v reklamačním řízení a mohou mi odstranit cokoli z fasády i balkonu. U balkonu se každý rozhodl sám, zda ho bude reklamovat z hlediska rezavějícího zábradlí. Tedy logicky bych po zrušení reklamace balkonu mohla na něm namontovat parabolu a výbor by neměl nárok na její odstranění. To je můj názor, ale nevím, zda je to reálné i z právního hlediska. Děkuji. M. Blahušová

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirbar*
hodnocení

2x

Převzato z www.digitalnitele/...

Pozadat majitele domu, aby Vam umoznil/urcil misto pro montaz anteny podle ustanovení § 104 odst. 15 písm. a) zákona 127/2005 Sb. (zákon o elektronických komunikacích). Ten ukládá vlastníkovi domu povinnost umožnit uživateli bytu příjem rozhlasového a televizního vysílání. Podle závazného stanoviska Českého telekomunikačního úřadu nelze za splnění této povinnosti považovat odkaz na (placené) služby kabelové televize.

V odkazu najdete i vysvetleni, kterych programu se tato povinnost tyka.

http://www.ctu.cz/ctu-informuje/jak-postupovat/povinnost-vlastnika-domu-umoznit-prijem-r-a-tv-vysilani.html

michalkolesa*
hodnocení

1x

Já myslím, že jsem někde četl, že vám musí zajistit příjem základních televizních kanálů, který to jsou nevím, tipuji to na veřejnoprávní multiplex ČT1,ČT2,ČT24,ČT4 a myslím že i Nova i Prima jsou povinné.

Dokonce i na památkově chráněných domech Vám musí nějak umožnit mít satelit, pokud tam není možný příjem např. pomocí kabelovky.

doplněno 07.09.10 15:27:

anteny-sat.cz/...

gara*
hodnocení

Kabelovka v domě je a české programy rovněž fungují, ale kabelovka je pro mě zbytečná. Mně vyhovoval stávající stav, tj. české programy v digitálním vysílání a satelit Astra 19,2 německé programy zdarma a vlastně i nejširší nabídka německých kanálů, které další družice nabízí jen v omezeném množství.

hanher*
hodnocení

0x

A jak je na tom střecha?

doplněno 07.09.10 15:14:

Fasádu chápu, ale s balkonem by neměl být problém.

gara*
hodnocení

Na střeše není namontováno nic, pod střechou je společná anténa pro celý dům, tj. asi 200 bytů. Anténa byla přetočena z Astry 19,2 na Thor, zvýhodněnou pro platitele UPC. Mám satelitní receiver a chci jen Astru 19,2, tedy namontovat parabolu na svůj balkon.

gara*
hodnocení

Já si rovněž myslím, že balkon by neměl být problém, ale přesto mě zajímá, zda na tuto záležitost existuje nějaký právní předpis. Aby se nestalo, že výbor přijde po montáži s vyjádřením, že z právního hlediska jsem neměla právo dělat jakékoli změny na balkoně.

hanher*

To si nemyslím.

Vypadá to, že družstvo se Vás pokouší nachytat z neznalosti.

Co může s balkónem udělat satelit, který je tam přišroubovaný?

Někde jsem dříve četl podobnou diskuzi, kdy to tuším že tazatel vyřešil přimontováním satelitu včetně tyče na upevnění přiděláním na nějaký balkónový stolek s květinami. . .

doplněno 07.09.10 15:36:

Pokud by jste nakonec dospěl k závěru, že ho dáte na balkón, dejte radši pod upevňovací sadu např. kousek gumy, aby nedošlo k odření nátěru, a možnosti budoucí koroze.

Potom by Vám neměl nikdo a nic říct.

gara*
hodnocení

Hlavně, rozumní lidé se mezi sebou dokážou domluvit, bohužel členové výboru nejsou zrovna tohoto typu... Bohužel musí zůstat ve funkci určité období a jelikož nikdo nikoho neznal dříve před nastěhováním do novostavby, je ta komunikace špatná.

georges*
hodnocení

0x

Podle všeho by to neměl být problém. Na některý balkóny se jich vejde i 6.

Lze namontovat parabolu?

jabraka*
hodnocení

0x

To Gara:

uvědomte si,že z hlediska vlastnického je v přímém vlastnictví jen byt.Fasáda,střecha i balkony jsou společné vlastnictví.Tak to bylo stanoveno v našem paneláku a veškeré zásahy na tyto části domu je nutné 75 % ní rozhodnutí schůze vlastníků.domnívám se,že to platí i pro družstevní domy.Když nám byl dům zateplen,na domě vládne investiční půjčka,úvěr od banky.Ta dnes dohlíží i na stav investice.Při dotazu,zda si mohou majitelé bytu namontovat něco na balkony a fasádu,přišlo zamítavé stanovisko BANKY

dokud bude na fasádu záruka banka nepovolí zásah do venkovního pláště domu.Totéž platí i o střeše.

JABRAKA

buss
hodnocení

0x

A co tak se podívat na zákon o vlastnictví bytů? Balkon je pokud vím ve společném vlastnictví, a družstvo musí podat řádnou informaci. A pak ještě zbývá soud ...

hodnocení

0x

Já osobně kdybych měl balkon tak si změřím trubku nebo jekl na balkoně, koupím objímku a talíř je tam!.!.! Neřeknu do fasády ale na balkon? Vůbec bych se o tom s nikým nebavil.

milan2946098*
hodnocení

0x

Tak si trubku co bude držet porabolu namontujte do betonové kostky, co stojí na balkoně. Do toho samosprávě nic není . Jen to celé musí být tak těžké ať to vítr nemůže schodit. A rozebíratelné kovový rám a třeba betonová zámková dlažba. Tím neporušíte ani střechu ani fasádu ani zábradlí.

milan2946098*
hodnocení

0x

Je též možné se domluvit se správou domu a anténu namontovat na stožár co už tam máte. Jsou k mání dvojitá výklopná ramena. Protáhnout sloupem ještě jedem kabel by nemněl být problém.a následně domovním rozváděčem až do bytu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]