Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ventilátor spalin vs. frézování komína

Od: bigpegas* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, myslíte, že jednodušší ventilátor spalin nahradí frézování komína? Plánuji kotel cca 24-30 kW a komíník mi doporučil komín z 16cm vyfrézovat na 20 cm kvůli odtahu. Komín však přesahuje střechu. Díky za info

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bigpegas*
hodnocení

Mezitím jsem našel zde eurostav.cz/... :

Myslíte tedy, že pro kotel 30-35 kW bude vložkovaný komín 16 cm dostatečný?

-> Min. průměr komín. průduchu 150 mm pro 48 kW

karelkarel
hodnocení

0x

Záleží především na kotli, palivu atd. Výrobci kotlů udávají průměr kouřového hrdla, pro tento výkon mívají 160mm. Já bych ho vyfrézoval na 200mm, aby při částečném zanešení měl pořád těch aspoň 160mm. Ale skutečně potřebujete tak vysoký výkon kotle? Jakým palivem míníte topit?

bigpegas*
hodnocení

Plánujeme topit uhlím a kotel má výkon 31-35 kW a 15,9 cm vývod ( opop.cz/...) z důvodu vyhřívání akumulační nádoby 1500 l + topné plochy 150 m2. Máme to raději nadimenzované. Do toho frézování se mi moc nechce,
je to starší dům a levné to vůbec také není. Musím ještě počítat, že vložkování komína něco sebere, takže budu na 15 min 14,5 cm. Nebylo by lepší možná využít kondenzačního kotle na plyn? Ten nepotřebuje takové podmínky, ale nevím jak je to s náklady na vytápění.

ladislavtikal*

dobry den plyn vubec neberte to radeji splinovaci kotel a nejlepe jestli mate pristup ke drevu tak vam to doporucuji nez plynovej to je žrut date do nej skoro50 cm polena a to co projde dvirkama tak to vam tam shorí

cyryl*
hodnocení

0x

Dobrý den, no kominík má pravdu i pan vladimír - měl jsem ten samý problém, taky jsem kdysi koupil kotel 34KW a měl průduch 165mm - komín 150mm. Vždycky jsem ho nemohl rozjet a když se rozhořel tak zas nešel regulovat. Loni jsem koupil H418 a konečně mám pokoj. Kotel jede jak potřebuji. Táhne 10 desek 180cm a 160 bojler. Moje plná spokojenost

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]