Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z čeho špalek na štípání?

Od: rosch* odpovědí: 5 změna:

Štípu dříví na špalku z břízy a jaksi se mi rozpadá. Přeci jen je to dřevo docela měkké.Poraďte, prosím, z jakého dřeva si mám špalek pořídit, aby něco vydržel? Máte nějaké zkušenosti? Dík a pěkný den R.CH.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

3x

Dub, jasan, buk. Nejlépe je, domluvit si na pile. kde řežou listnáče,aby Vám takový špalek příležitostně připravili.Jsou to sukaté nebo křivé části kmene, které se vyřezávají. Ideální je špalek z místa, kde se kmen rozdvojuje, jeden takový , jasanový, mám už 40 let.

malvinka*

Buk ne ten praská. Nejideálnější, velmi co nejvíce sukatý dub.

doplněno 05.09.10 16:29:

Pardon, nečetla jsem odpoVěd nade mnou.

hodnocení

2x

podle mého by mohl být dobrý jasan. Mám ho zatím druhý rok. Je to v podstatě "gumové" dřevo...

"Jasan: Dřevo je pevné, tvrdé, houževnaté a z našich dřevin nejpružnější. Používá se proto na výrobu lyží, saní, topůrek či madel a dodnes se z něho zhotovuje tělocvičné nářadí. "

sebod*
04.09.10 19:00
hodnocení

1x

dub

michal958*
hodnocení

0x

dubove drevo je nejlepsi,je tvrde

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]