Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
marně jsem hledal řešení mého problému, proto zakládám nový dotaz. Omlouvám se, pokud jsem hledal špatně a někde to tu již je. Pak budu vděčený za odkaz na danou diskusi.
OTÁZKA TEDY ZNÍ:
Jak zamezit sousedům, aby zapínali centrální odsávání na libovolně dlouho dobu. Toto odsávání se ovládá v bytě zvonkovým vypínačem. Na chodbě je pak časové relé, které drží sepnuté po nastavenou dobu. Jak jsem se dočetl, existují některá relé, která mají "ochranu proti zápalce", ale toto ji jasně nemá. Napadlo mě, nainstalovat nějaké relé "pod vypínač" nebo něco takového, které by po průchodu impulzu po nějaký čas nepustilo impulz další a pokud by dostalo další impulz v dané době, tak by se perioda dalšího impulzu prodloužila ...
Možná navrhnete řešit s majitelem domu, ale ... ten má k tomu jaksi laxní přístup A hledat v 8.patrovém domě kdo to dělá ...
a jestli by s ním vůbec šlo pak něco dělat.
A důvody mého dotazu? Takové odsávání, pokud jste pod střechou, vám docela slušně vyvětrá byt a taky pozavírá dveře . Dále spotřeba elektřiny, když větrák běží nějakou tu hodinu, taky asi nebude malá a v neposlední řadě hluk!, roznášející se po celém bytě.
Velice děkuji za odpovědi.
Zdravím. Tuhle funkci "antisirka" , která by byla použitelná na odsáváná, mají nové elektronické chodbové spínače. Bude-li zájem dojdu se podívat, jak se to přesně jmenuje, a kdo to vyrábí. Funguje mi to v baráku perfektně už přes rok. Po doběhu nastaveného času se vypne, i když je ve spínači sirka. Bohužel má to jinou nectnost. Nikdo si už nerozsvítí. Dokud je sepnutý kterýkoliv spínač trvale(sirka), tak nejdou rozsvítit světla(zatím se nám to stalo jen jednou). Rozsvícení je blokováno, do okamžiku uvolnění tlačítka. A to už tak perfektní není. Kdokoliv v domě je potom schopen zablokovat(vypnout) odsávání sirkou ve spínači. Je to na rozmyšlení, co je lepší.
Lui, tohle umí například běžný univerzální zpožďovač SMR-T (výrobce ELKO), montuji ho jako doběh ventilátoru...
Jo to je sice pravda, ale je určen pro montáž do krabičky pod spínač. Pokud myslíme oba ten stejný. Kdežto to co myslím já je pro montáž na DIN lištu, a tudíž pro montáž do silového rozvaděče vhodnější.
Ano, to souhlasím. Ty jsi asi myslel třeba "TLE" nebo "TLK" od Moelleru, které mají STOP funkci.
Ano, když jsem hledal jak by se to dalo řešit, narazil jsme na tato relé. Jenže nevím jak to zapnout a jestli by to vůbec fungovalo. Jak jsem teď zkusil, po stisknutí spínače v celém obvodu není asi 20s žádné napětí. Potom se zase objeví. A já nevím jestli relé nepotřebuje k funkci nějaké stálé napájení. A druhá věc - chtěl bych (resp. mám takovou představu-touhu snad ), aby pokud dojde ke stisku někerého z tlačítek v době běhu ventilátoru, relé bude toto blokovat a nesepne ventilátor opět po nějakou dobu, ve kterou když přijde další impuls, tak se bude opakovat blokování relé. No, snad jsem to napsal srozumitelně.
A k tomu, že by se sešlo stisnutí tlačítek z různých bytů ... to si myslím je vcelku nepravděpodobné. Měl jsem možnost asi jen 2x za asi dva roky, a samozřejmě co jsem zrovna byl doma, že se odsávání rozběhlo 2x za sebou. To co já řeším, je běh ventilátoru nepřetržitě bez sebemenší prodlevy po dobu třeba i 2 hodin!
V těchto systémech se hojně užíval schodišťový automat SA10 www.oaza.cz/elekt/... u kterého byl právě problém se sirkou . Adekvátní náhradou je relé UKBN2 www.navapex.eu/in/..., které je pulzní.
Dalším problémem těchto systémů je, že jsou podtlakové. Kdokoli si instaluje v kuchyni (WC, koupelna) novou digestoř nebo ventilátor (v 99% přetlakové) obšťastňuje sousedy svým zápachem. Řešením je demontáž el. motorů a instalace ventilačních turbín: 0 W el. energie, žádný hluk, dobrá účinost.
Ventilační turbína - to je tady pro tento dům asi sci-fi. Rekonstrukce proběhla minulý rok a motory na střeše zůstaly. Téměř všude jinde vidím krásné nové turbíny ... ale vzhledem k tomu, že se tady neřeší ani neustálý běh ventilátoru, tak pochybuji, že by se tady schválilo demontování motorů na střeše, instalování turbíny a každý by si montoval větráky do bytu
Ale velice děkuji za odpověď.
Moje osobní zkušenost z rekonstrukcí byt. jader je taková, že se vůbec nikdo neptá jestli může instalovat digestoř nebo ventilátor. Potom vzniká ten problém s pachy. Zkuste se tedy podívat jaké tam je relé. Pokud tam je ta SA10 (černá krabička) je ideální náhradou UKBN2. Má stejné rozměry i podobné zapojení.
Pokud ho moc lidí nepoužívá, vypnout v rozvodové skříňce jistič, jinak asi nelze nic vymyslet
Ve věžáku,kde bydlím,jsem vypnul na noc hlavní jistič v posledním patře.Přes den mi to bylo jedno.Vypojit tlačítko spínání v bytě je zbytečné,protože tlačítka jsou zapojena paralelně.Pokud někdo do něj strčí sirku,bude točit stále.Pokud neshoří stykač motoru větráku.
JABRAKA
A to chodíte každý večer na chodbu a vypínáte hlavní jistič?
Já nemám zájem na tom, aby to nejelo vůbec, jen bych chtěl, aby se to používalo jak má a ne aby si to prostě někteří zapínali na dvě hodiny, nebo aby tam měli normální vypínač a zapoměli to vypnout. Popravdě řečeno si myslím, že tam mají nějaký časový vypínač, který si prostě nastaví (natáhnou) a ono to jede a jede. Něco na způsob minutky v kuchyni. Protože-pokud sundám kryt vypínače větráku, tak na jendom drátu do vypínače je fáze. Jakmile vypínač stisknu, větrák se rozběhne a fáze není na žádném vodiči.
Zima za dveřmi. Obě mřížky, na záchodě i v koupelně, máme zadělané, ale stejně to zavírá dveře. Máme ještě staré jádro, tak se to chystám obhlídnout a nejspíš to utěsním kolem těch odboček k mřížkám montážní pěnou. Dejme tomu že se to podaří utěsnit. Pak ale nějaké větrání musí být, jinak se pak dělají plísně nebo co. Tak pak by přišla na řadu nějaká mřížka, kterou bych musel manuálně otvírat pokaždé, když bych si sám chtěl vyvětrat vlhkost z koupelny nebo ... heh ze záchodu, ale která by vlastně držela zavřená vzniklým podtlakem od odsávání, když by jej pustil někdo jiný.
Ale pak jde o princip. A hluk.
A stykač ... kéžby shořel každou chvíli, aby to konečně začalo vadit i někomu jinému.
A ještě doplním to rozpojení ve vypínači, pokud rozpojím některé dráty, tak odsávání nefunguje. Ale jak sjem psal v úvodu, nemám zájem na tom, aby to nejelo vůbec.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.