Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jističe v bytě - fungují jen společně?

Od: vlk95® odpovědí: 34 změna:

Dobrý den, bydlím ve 2+1. Oba pokoje a jedna zásuvka v kuchyni je na dva jističe 16A. Pokud vypnu jen jeden ze dvou jističů nic se nestane pokud jen druhý tak se taky nic nestane ale pokud vypnu oba tak se vypnou zásuvky ve dvou pokojích + 1 v kuchyni. Zásuvek v obvodě je asi 6-7. Včera nám vyhořela zásuvka v kuchyni ve které byl sporák. Tato zásuvka je napojena na jistič spolu s varnou konvicí.(trouba i var. konev mají vlastní zásuvky ale na jeden jistič 16A) Proč, když jsou zásuvky v pokojích zapojeny na jiný jistič přestaly jít. Ani jeden jistič nevyhodil a když jsou všechny nahozené tak nic nejede. Máme ještě v kuchyni zásuvku která je jen na pračku a lednici a ta jde. Máme tedy teť zaplé dva jističe na lednici a na světla. obrázek s popisem jističů.

Jistič 1: Všechny světla.

Jistič 2 + 3: Dva pokoje (7 zásuvek)

Jistič 4: Varná konvice a kombinovaný sporák.(KONVICE NEJELA KDYŽ JELA TROUBA!)

Jistič 5: Lednice a pračka.( v tuto chvíli lednice jedna televize a NTB)

Je pravda, že když jsou tam jištěny zásuvky přes dva jističe že není jištění 16A ale 32A? Pokud ano tak je to chyba elektrikáře který to dělal. Když jsme se nastěhovali tak jsme vyměnili všechny zásuvky za nové. jističe byly staré. Jen na světla a na zásuvky.

Kolik stojí nová elektro instalace do lišt?

Ještě malá kuriozita: Hned těsně vedle zásuvky která byla celá černá a na pokraji plamenů je hadice plynu ke sporáku.

Všem děkuji za odpovědi a rady.

Jističe v bytě - fungují jen společně?

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Ahoj, co se týká těch dvou jističů, souhlasím s Magdonovou teorií, už jsem ji zažil v praxi. Jeden "kutil domácí" si na kuchyňský zásuvkový okruh pověsil friťák, mikrovlnku, varnou konev a pak se divil že mu ten jistič vyhazuje. Vyřešil to tím, že ten padající jistič na výstupu spojil s nějakým jiným okruhem (stačí třícentimetrový drátek...), takže proud do jeho kuchyně se rozdělil na dva 16A (16+16=32A) jističe. A pak se divil, že mu shořely dráty ve zdi, skončilo to nakonec rekonstrukcí elektřiny. A to dopadl ještě dobře, mohla mu shořet střecha nad hlavou.

A podle těch fotek bych taky doporučil návštěvu nějakého rozumného elektrikáře, ten Ti přímo na místě řekne různé možnosti řešení i orientační ceny, tohle je časovaná bomba...

mě tu nikdo nehodnotí tak hodnotím hop-a naopak já. 1b

lui*
hodnocení

1x

Moje doporučení: Sežeňte si elektrikáře. Ale pořádného, ne nějakého "všeumětela". Ať vám dá ten zmatek do kupy. Ať prověří, co je vlastně čím jištěno. Pokud totiž dojde na zahoření zásuvky, tam už končí legrace. Na nic nečekejte.

hodnocení

Rozdělal jsem jednu zásuvku ve svém pokoji a zjistil, že ve zdech jsou jen dva dráty. Jak se řeší uzemění. Zásuvka viz obrázky.

Jističe v bytě - fungují jen společně? #2
magdon*

Mno, v podstatě je to asi zapojené dobře. Je to z dob, kdy se dělala gumová izolace.Nulák byl světlejší, než fáze (teda správně šedivý, fáze černá, ale ty barvy se zas tak moc nelišily). Ta červená izolepa by tam zrovna být nemusela. Zřejmě izoluje holý konec hliníkového vodiče, který se kdysi díky povolenému šroubu ohřál a původní izolační guma se rozpadla. Ten zelenožlutý drát byl přidán dodatečně. Pokud je to bez větších problémů možné, doporučuju vyměnit za měděné vodiče.

Správné zapojení zásuvky (pokud je přívod podle starší normy dvoudrátový) je tento: Nulák (v tomhle případě světlejší) napřed na kolík, odtamtud na pravou zdířku. Fáze (tmavší) na zdířku levou. Teda při pohledu na zásuvku zepředu.

magdon*

Jo a kolík samozřejmě nahoře.

no já se trefil . . .jasné hliníkové staré rozvody. Bude to chtít projít a zkontrolovat všechny nuláky a fáze jak jsou dotažené pod šrouby ásuvek. Pokud je to reálné vedl bych i ze skříňky co jste vyfotil nahoře nové káble pro zásuvky (v lištách) a máte jistotu a klid. Dělá se to pro nová jádra a kuchyně v měděném vedení cykylo-j 3x2.5mm, jištěno 16A. Pro ten sporák, pračku, konvici,dnešní žehličky není ten hliník vůbec dobrý a žhaví se konce drátů a pak jsou s tím problémy (npř. roztavené zásuvky atp).

Ty paralelní jističe jak se zdáže by mohly být zapojené tak to je "prasečina" ale vzásadě ani nevěřím, že je to špatně zapojenév rozvodové skříňce, to se fakt nevidí a musel by to dělat absolutní analfabet, protože průměrně inteligentní kutil to musí chápat, jak to má být zapojené (samozřejmě zhruba, nemyslím, že si domazačne dělat sám rovody, to v žádném případě). Připraduvládne každý, zapojení jedině odborníkem s praxí a nejlépe autorizovanou osobou.

doplněno 02.09.10 20:57:

jističe bývají vzájemně spojeny tzv. hřebínkem v zásadě na jejich horní straně a na dolní straně z nich valí dráty fáze přímo do zásuvek nebo světěl. jednoho jističe moou bvést i dva dráty dole ven, ale nemají být jističe dole spojeny. U Vás to skoro vypadá jako kdyby byly ty dva jističe spojené vájemně i dole! COŽ JE FATÁLNÍ CHYBA! jak psali přispívatelé a nesmí to být. prověřit to jde pouhým posvícením baterkou na soustavu drátů ve sříňce a obhlídnutím situace. Nejlepší by bylo to vyfotit také. Pro jistotu vypnětě centrální bytový jistič před bytem = vně bytu na společné chodbě kde jsou měřící hodiny.

zde je příklad skříňky, společný spoj jističů je však v tomto brázku dole, a nahoře již jednotlivá vedení do různých částí bytu

Jističe v bytě - fungují jen společně? #3

lui*
hodnocení

1x

Lidičky, nezlobte se na mě, ale trochu dost mě mrazí v zádech, když se tu radí naprostým laikům, co a jak se silovou elektřinou, jinak než si pozvat elektrikáře se zkouškou z vyhlášky 50. Uvědomujete si, že pokud radíte laikovi jakýkoliv zásah do el. zařízení, že se můžete nepřímo podílet na jeho zranění nebo i smrti? Vždyť to není legrace.

hop®

Lui: naprosto souhlasím, ale pokud usoudím, že ten člověk se do toho stejně pustí, s mojí radou nebo bez ní, tak se snažím poradit tak, aby to přežil - chápeme se? Taky se snažím vždy varovat před hrozícím nebezpečím, protože to je to jediné, co přes net můžu! Když ho nechám bez rady a bez varování, tak se už třeba příště nezeptá!

doplněno 07.09.10 22:04:

P.S.: a Vlčák není sebevrah, to by si tady nenechal radit. Vlčák je mladej experimentátor, kterýmu když doporučíme opatrnost tak opatrnej bude. Nějak mu hodně věřím a fandím, myslím že není blb.

hodnocení

Tak to jsou moje jističe( ty hezké nové dráty co jdou jakoby pod jističe jsou dvě nové zásuvky v kuchyni.

Jističe v bytě - fungují jen společně? #4
hodnocení

další foto.

Jističe v bytě - fungují jen společně? #5
hodnocení

foto z hora ve špatné kvalitě.

Jističe v bytě - fungují jen společně? #6

na první pohled jističe OK - nahoře všechny spojené tzv " hřebínkem " s izolačním krytem a dole z každého jističe jeden samostatný drát = fáze. Trochu mi tam nehrají barvy kabelů . . . je v tom guláš. Jeden hnědý vypadá jako fáze další jako nulák :(

hodnocení

Před několika minutami zde byl elektrikář (zase tn kámoš(nejsou prachy pro lepšího)) a vysvětlil mi jak předělá jističe. z jističe č.3 dá spodní drát do jističe č. 2 a jistič č.3 použije na novou zásuvku v kuchyni. Také mi řekl, že ty dva jističe nemůžou být 32A. Foto ukazuje nové zapojení.(červený zanmená přepojení drátu a modrá nový drát který tam bude vést. Takže jistič 2 a 3 které jsou na dva pokoje budou zapojeny dohromady dva dráty ze dvou jističů.

Jističe v bytě - fungují jen společně? #7
hop®

Vlčáku, řešení Tvého elektrikáře odstraní následky problému i případné katastrofální důsledky, ale neřeší příčinu. Každopádně by mne ale zajímalo jeho vysvětlení, proč 16+16 není 32, můžeš to nějak objasnit?

P.S.: změřili jste ty šroubky?

hodnocení

Šrouby jsem neměřil. Vysvětlil to dvěma způsoby prý že už to tak bylo.(blbost před jeho rekonstrukcí byly dvě tsaré pojistky zásuvky a světla) A druhý způsob byl, že prý je to v bytě vedeno ze dvou stran. Too jsem nepochopil. Přikládám dva obrázky každý obvod (zakresleny jen zásuvky) je jinou barvou. Na obrázku jsou aktuální jističe.( nekreslím světla ani obvody před plánovanou rekonstrukcí zítra)

Dva červené jističe na zásuvky kde byl i sporák.

šedý jistič jsou světla.

Pro lepší kvalitu je odkaz na obrázek.

pictureup.cz/... jis.jpg

doplněno 08.09.10 21:55:

Odkaz se špatně zobrazil: pictureup.cz/...

Jističe v bytě - fungují jen společně? #8
hop®

Zase ten kámoš. Samozřejmě, když to dělal on, tak se z toho bude snažit vykecat, aby nemusel přiznat že to zapojil blbě. Pokud tvrdí, že je to v bytě vedené ze dvou stran, chápu asi jak to myslí, ale to je naprosto proti všem předpisům a zárověň je to to katastrofické zapojení, kdy je standartní starej hliníkovej drát jištěný na proud 32A - tedy vlastně nejištěný - to stihne shořet i při menším proudu. Pokud tam ten kámoš dělal nějakou rekonstrukci, tak podle těch Tvých fotek to byla hlavně rekonstrukce obsahu Tvojí nebo rodičovské peněženky. Nevím, jestli je dobré v tomto případě šetřit, úsloví pánů klasiků Šimka a Grossmanna "nechci slevu zadarmo" je zde plně namístě. Až Ti kvůli tomu "levnému" elektrikáři vyhoří kvartýr, tak on pouze řekne, že v tom bytu v životě nebyl... Má vůbec nějaký papír na to že je elektrikář? Jestli se tím opravdu živí, tak bych ho do firmy nechtěl ani kdyby chtěl pracovat zadarmo! Zamysli se nad tím, já v tomto případě radím podobné kamarádské vztahy vynechat, a radši si zaplatit rozumného odborníka, který Ti za pár kaček poradí co máš udělat, pak to zkontroluje a dopojí.

*cert*

doplněno 08.09.10 22:10:

Tak jsem se trošku nas*al, až jsem tvrdil kravinu. Těma drátama ve zdi by teklo pouze 16A, ale třeba 0,75 (průřez) kablíkem k lampičce, kterou bys do zásuvky zapojil by těch 32A téct mohlo. Jak dlouho?

magdon*

Při pozornějším pohledu je vidět, že hnědý "nulák" je v podstatě zesílení zelenožlutého drátu, propojujícího nulové můstky. Trochu svérázné řešení, ale není vyloženě nebezpečné. Jističe propojené paralelně nejsou, takže jsou zřejmě 2 okruhy propojené do kruhu (jistič- zásuvka...zásuvka-jistič). Taky svérázné řešení, jenže už dost nebezpečné. Jestli tohle dělal ten Váš známý, kopněte ho do zadele a nechte to aspoň prohlédnout odborníkem. To zas nemůže až tak moc stát (kompletní výchozí revize pytu po rekonstrukci se dá pořídit za pár stovek) a rozhodně se to vyplatí. Tohle je opravdu časovaná bomba!

hodnocení

0x

zásuvky mohou přestat jít například pokud je ještě v bytě hliníkové vedení a časem se přepálil díky korozi a zatížení nulák. Ve fázi je jakoby proud (měřením zkoušečkou) ale zásuvka nejede. Chce to projít mj. všechny zásuvky na okruhu a podívat se, zdali nejsou vevnitř zčernalé konce drátů a podobně. Hliník je mrcha. Nový jistič (16A) stojí různě zhruba kolem 100kč podle výrobce, čína 80, moeler (česko) např. kolem 150kč.

hodnocení

0x

Bez měření není vědění, takže na dálku jen spekulace, ale každopádně to není jištěno 2x16=32Apodle popisu je to špatně zapojeno a jistíte jen 16A. cena se odvíjí od mnohého, takže nelze stanovit ani odhadem cena.

Je třeba měřit a odstranit závadu, pokud tomu nehovíte, zkuste známé, nebo elektrikáře.

hodnocení

Jaký měl elektrikář důvod zapojit pokoje na dva jističe?

magdon*
hodnocení

0x

Z Vašeho poněkud nepřehledného popisu jsem pochopil (možná) pár věcí, ze kterých naskakuje hosí kůže. Pokud máte jištěné zásuvky dvěma paralelně zapojenými jističi po 16A, je to opravdu celkem 32 A. Takovéhle zapojení ovšem není absolutně přípustné ahrozí požár vedení. Vhodné je jištění každého pokoje zvlášť, i když počet zásuvek nepřekročí povolenou mez, to je 10 ks na každý okruh. Dále-pračka musí mít samostatné jištění 16 A a nemělo by na její okruh být připojeno nic jiného. Máte-li starší instalaci, musíte mít veškeré zásuvky v koupelně přez proudový chránič. Máte-li instalaci novější, musíte mít přez chránič všechny zásuvky v bytě (s výjimkou zásuvky pro PC, která ale musí být zřetelně označena). Chránič stačí jeden společný, ale má to nevýhodu případného výpadku všech zásuvek v bytě najednou. Rovněž vhodné je samostatné jištění zásuvky pro sporák. Pokud Vám vyhořela nedávno měněná zásuvka pro cokoliv, je asi něco špatně (hliníkové dráty) a neuškodí kontrola celé instalace odborníkem. Jestliže znáte elektrikáře, který instalaci provedl, pošlete na něj revizního technika.

hop®
hodnocení

0x

Teda ty barvy, to je slušnej masakr! *sok*

Napadla mne jedna teorie, jestli při šroubování skříňky ke zdi elektrikář neprošrouboval dvě fáze od problémových okruhů. Byla by to velká náhoda, ale stát se to může, Vlčáku zkus pro jistotu zkontrolovat šrouby fázovkou...

magdon*

Náhoda jistě. Ale viděl jsem kuchyňskou linku, přibitou na zeď 12 hřebíky(!), z nichž 2 se strefily do drátů. Přerušily nulák k zásuvce, umístěné přímo pod umyvadlem. Dost smrtelná kombinace.

hodnocení

Aktualní nové zapojení: jistič 1 světla, jistič 2 nová zásuvka v kuchyni jen na sporák, jistič 3 na ty dva pokoje 6+1zadělaná, jistič 4 na jednu zásuvku v kuchini, jistič 5 na druhou zásuvku v kuchyni.

Jističe v bytě - fungují jen společně? #9
hodnocení

Ještě kuriozita: toto je ta zadělaná a ta nová zásuvka v kuchini. v té zadělané jsou spojeny dráty tak aby fungoovaly oba dva pokoje.

doplněno 10.09.10 15:54:

Ještě dotaz. Konec přípojky trouby je lehce teplý.(zatím trouba jela jen asi 15 min) A ten nový drát k zásuvce se mi zdá o něco tenčí než ty dva starší.(ty dva starší dával na dvě další zásuvky asi před 1 rokem.

Jističe v bytě - fungují jen společně? #10

ach jo,tady to je jak na zelným trhu . . . větší menší, delší, kratší. K zásuvce pro troubu má vést měděný kabl 2.5mm tj.sizolací asi 3.1 - 3.2mm tlustý. Pokud je tenší je to podle normy špatně. Ted semto pro Vás měřil *palec*posuvkou. Kabelk troubě by měl mít od zásuvky ke spotřebiči na svém "těle" napsáno 16A (pro jednofázovou troubu tedy, pro vícefázovou ještě více).

magdon*

No to snad ne! "Zadělanou" zásuvku jsem si představoval trochu jinak. Tenhle muzeální kus doporučuju totálně zrušit, pokud je v ní nějaké důležité propojení (tím nemyslím propojení 2 různých okruhů), spojit dráty odpovídajícím způsobem (věneček, čokoláda či jiné svorky) a zakrýt krabici víčkem (prodává se samostatně).

magdon*

Jenom na ukázku, s čím se taky dá potkat. Navíc fáze na kolíku, tudíž i na kostře pračky. Málem mi to přizabilo instalatéra ve vedlejším bytě, když přeřízl odpadní rouru a tím přrušil "uzemění" pračky. "Majitelka oné pračky přiznala: no, ono to trochu brnělo".

Jističe v bytě - fungují jen společně? #11

magdon*

Takhle na pohled by to snad mělo být O.K. Jistič 2 (pokud je na zásuvku) by měl být 16A.

hodnocení

Všechny jsou 16A až na světla tam je 10A

hop®
hodnocení

0x

Vlčáku, opravdu Ti doporučuji vyměnit svého osobního elektrikáře, dokud ještě žiješ! *hej*

milan2946098*
hodnocení

0x

Doporučoval bych vám pozvat revizního technika z rozvodných závodů neba eletriářské firmy.posoudit stav opravit a uvažoval bych o celkové rekonstrukci takové to lepení pochybných záplat je doslova životu nebezpešné. Ohrožujete nejen sebe ale i sousedy. Zásuvky ve vnitř v jádru být vůbec nesmnějí. Když tak vodotěsná a řádně zaizolovaná odbočovací krabice.Je tam velké riziko protečení vody. Spálené zásuvky jsou od velkého odběru nebo volných drátů. Spotřebiče, zásuvky a vodiče a se instalují podle výkonu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]