Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna termostatu za digitální?

Od: alarm® odpovědí: 29 změna:

Dobrý den mám na vás dotaz mám mechanický termostat a rád bych digitální programovatelný.Lze to doma vyměnit?

doplněno 02.09.10 09:52:

Dávám foto termostatu i kotle

Výměna termostatu za digitální?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Určitě,nic nebrání v tom aby jste si dali digitální programovatelný.Většinou má svoje vlastní baterie takže není potřeba ani tahat napájení.

hodnocení

Takže stačí napojit drázy a mělo by to fungovat?Tento termostat gunguje na principu roztažitelnosti plynu.

ar*

Oni už existují i bezdrátové termostaty, ale pokud tam jsou dráty ke kotly tak je to zbytečné. Je to jak píše Dexx stačí vyměnit termostat ,stávající dráty napojit a hotovo. Já mám digi termostat od Honewell a nemůžu si stěžovat 14 let bez problému. Je na dvě tuškové byt a měním je po dvou letech.

hodnocení

ještě toho termostatu

Výměna termostatu za digitální? #2

michal958*
hodnocení

0x

doma si to samosdrejmne vymenite, akorat zapojite kabely na kontakty a je to

hop®
hodnocení

0x

Termostat, který funguje na principu roztažitelnosti plynu, nemusí mít čidlo teploty přímo v sobě, může takto teplotu snímat i z jiného místa. Po výměně termostatu by pak ten nový snímal teplotu uvnitř termostatu a ne v původním místě. Je to nepravděpodobný případ, ale tato možnost tady je. Jiný možný problém je, že některé termostaty vyžadují externí napájení. Výhodou je že nemusíme měnit baterie, nebýhodou je, že nám mohou chybět dráty od kotle, pozor tedy při výběru termostatu.

hodnocení

Tak jsem termostat rozdělal a dráty tam jsou.Takže koupit termostat a jenom napojit na ty dráty.Nastavovat se to nijak nemusí?

Výměna termostatu za digitální? #3

Nastavit se to musí,ale to bude napsaný v manuálu k termostatu.

hop®

Nevím co myslíte nastavením, nový termostat bude seřízen a ocejchován od výrobce. Vy pouze připojíte dráty (pozor na napětí, bývá tam fáze 230V), vložíte baterky a pak už jenom podle návodu seřídíte reálný čas a začnete programovat různé teploty v různých časech podle Vašich požadavků...

standam*

mas klasicky bimetalovy termostat, ktery ma tzv. cidlo v sobe a zadnou elektroniku

pokud chces novy rozhodne musi byt napajeny z baterii a ty dva draty (cerny, hnedy) zapojis dle navodu k novenu termostatu

nezapomen vypnout napajeni pro kotel

do noveho termostatu kup kvalitni baterie bez problemu pak baterie vydrzi dva roky

u noveho termostatu se maximalne nastavuje pozadovana teplota apod. ktery den, v kolik hodin dle potreby nic vic

hodnocení

Tím nastavením myslím to,že tento starý termostat mám nastaven tak že jakmile mi teplota klesne pod 19 stupňů tak mi to cvakne a kotel mi začne topit.Tak jestli to půjde i u toho nového.Díky za vaše rady.

hop®

Pravděpodpbně chceš digitální programovatelný termostat proto, abys mohl nastavovat různé teploty v různé dny a hodiny, výrobce opravdu nemůže vědět, jakou teplotu si budeš přát. Po vložení baterií je nějaký startovní režim nastaven, ale ten záleží na výrobci a bude uveden v návodu.

Na radu "nezapomeň vypnout kotel": souhlasím, ale pozor, fáze přivedená do termostatu se vypnutím kotle vypnout nemusí, záleží na elektrorozvodech v baráku!

hodnocení

hope ten nový termostat chci přesně jak píšeš akorát nevím co se myslí tím nezapomeň vypnout kotel.Mám to chápat jak?Odpojit od proudu?Startovní režim pokud je nastaven výrobcem tak jde změnit?Díky za vysvětlení.

hop®

Vypnout kotel proto, aby při náhodném doteku drátků při odpojování a zapojování termostatu kotel zbytečně nedostával elektrošoky - stačí vypínač na kotli. Druhý důvod je odpojení přívodu k termostatu, aby v drátech nebylo živých 230V. Stejně před demontáží doporučuji vyzkoušet například obyčejnou fázovkou, předpokládám, že člověk který se pustí do přepojování elektrických drátů ji mívá doma!

Startovní režim je nastavení, které naskočí po prvním vložení baterií, změnit samozřejmě jde, to je právě to naprogramování časů a teplot, kvůli kterému si programovatelný termostat chceš pořídit!

hodnocení

Díky za vysvětlení a dávám bodík hope*frajer*

zatmen*
hodnocení

0x

Zdravím. Též jsem před dvěma lety měnil mechanický za elektronický. Nechá se tím hodně uspořit. Běžný mech. termostat pouze zapne při poklesu a vypne při převýšení teploty. To je ovšem neekonomické a také má mizernou citlivost. Elektronický cykluje a postupně zkracuje nebo prodlužuje pauzy mezi cykly podle toho, zda-li se nastavená teplota blíží, vzdaluje nebo setrvává. Voda v radiatorech je tedy udržována minimálně vlažná a následný potřebný nástup teploty a výkonu je pak rychlý a ekonomičtější! Osobně jsem měl možnost pohrát si s hodně typy termostatů a jako nejjednodušší a nejsrozumitelnější na ovládání se mi jeví termostaty značky Honeywell. Je to prostě špička. Pořizovací cena byla před dvěma lety cca 2000,-

Teď jsem mrknul na aktualní cenu a je už za 1600,- Je to Honeywell CM 707

fidonet*
hodnocení

0x

Já bych to ještě pro jistotu rozvedl. Mechanický termostat je jen čidlo, kde pomocí dvojkovu ( bimetalu ) spíná určitý obvod ( může to být cokoli - žehlička, fén, slektrické topené / princip je stejný ) pomocí nastavení termostatického kolečka ( to opět není nic jiné, než obyčejný princip, který spínací prvek / bimetal, bud´napruží nebo odruží - aby reagoval na teplo pomaleji nebo rychleji ).

Digitální termostat, je v principu totéž, ale doopravdy to funguje uplně jinak ( ale stejně ). Místo mechanického čidla ( bimetalu ) je zde elektronický prvek, který snímá teplotu. Pomocí digitálního nastavení teploty ( stupně které požadujeme ) si jiný elektronický prvek vyhodnotí, zda jižbylo dosaženo požadované teploty, nebo nebylo, a podle toho zapne nebo vypne elektrický obvod.

Další výhodou, je, že lze na digitálních termostatech nastavid hodiny, dny týdny a dny v týdnu, a tedy nastavit, jak to má spínat ve všední dny a jak o víkendech když jsme doma.

Z toho tedy vyplývá, že principiálně je to stejné, a lze to tedy nahradit.

Ohledně el.zapojení, to může být zcela shodné nebo lehce pozměněné. Systém ( jak již psal Hop ) je nutno mít mimo el.napětí nejen kvůli zbytečnému spínání kotle, ale hlavně, že by to vůbec nedělalo dobře termostatu, kde by mohlo dojít i k poškození. Samozřejmě, že nejdůležitější je ochrana vaše, aby vás nemohl zasáhnout el. proud.

Přeji dobré zkušenosti s novým zařízením ... .. . . .

hodnocení

Díky za vaše nápady zítra jedu do okresního města tak tam chci nějaký koupit.Takže po rozbalení jen proměřit dráty a zapojit.Pokud budu mít problém tak napíšu.Ještě aby si ten termostat rozuměl s kotlem.

ar*

Nenechte se vyjančit , do těch drátů k termostatu žádný proud nevede. Termostat není vypínač aby byl pod proudem. Takže ani dráty proměžovat nemusíte, stejně by jste nic nenaměřil, Je v podtatě jedno jak drát do termostatu zapojíte, prostě ty dva dráty v termostatu zapojíte do patřičné svorkovnice a pak podle manuálu nastavíte čas ,dtum atd. atd.

No proud od kotle k termostatu samozřejmě jde. Je ale jen v jedný žíle, jen některý kotle posílají k termostatu 230v a jiný 24. Ale to na situaci nic nemění, proud tam prostě je. Jedinej problém by mohl vzniknout že některý termostaty maji spinaci kontakt a některý přepínací kontakty tak u těch přepínacích si vybrat ty dva správný kontakty.
ar*

Asi mám tedy speciální kotel Therm a spiciální termostat Honewell. Nevím mě tam jde jen 5V

doplněno 06.09.10 14:20:

Pokud tedy existují i termostaty kam vede 240 tak raději T si to tazatel proměří. Omlouvá se mu že jsem ho uvedl v omyl.

zatmen*

Samozřejmě, že proud do termostatu VEDE *bzum*! A samozřejmě, že termostat víceméně vypínačem JE*bum*! Jak jinak by asi ovladal spínání a zapínání kotle?

Jak již někdo zmínil-buď je tam 24v nebo 220v. A každý termostat umí komunikovat s kotlem. Jsou tak totiz ve vetšině případů dva vodiče které buď spojí do obvodu nebo rozpojí *tuc*

ar*

" Jak jinak by asi ovladal spínání a zapínání kotle" a co takhle relé v kotly?

zatmen*

Ano, relé v kotli. Tak to většinou je. Proto i VĚTŠINOU do termostatu jde nízké, ovládací napětí. Ale jsou kotle, které přivádí do ovládacího termostatu síťové, 220voltové napětí. Tak laskavě si přečtěte, co jste pánovi napsal *stop*! Více méně jste ho jako nějaký profík v oboru ujistil, že žádné napětí do termostatu nejde. A jak je vidět, pán zřejmě nemá dostatek znalostí a zkušeností, tak mu neraďte, ať se třeba zabije proudem *bum*.

A i ten Váš specielní termostat má spínací relé, které je schopno spínat 220 votl. Tak si nejdřív sám přečtěte vlastní návod k obsluze a technická data, než začnete někomu dávat rady, jak se zmrzačit *bum*

Nic ve zlém, pane. Rád bych tuto debatu ukončil. Přeji hezký den ;)

ar*

"doplněno 06.09.10 14:20:
Pokud tedy existují i termostaty kam vede 240V tak raději ať si to tazatel proměří. Omlouvá se mu že jsem ho uvedl v omyl."

Můj předešlý doplněk ,ze 14.20 by mohl stačit né? Vám také přeji krásný zbytek dne.

doplněno 06.09.10 17:33:

Také se samozřejmně omlouvám Vám , Hopovi i Fidonetovi. Vycházel jsem ze zapojení mého kotle.*vtip*

lui*

Já to jen doplním pro "příští generace čtenářů". Kotle s modulací plamene, mají(a vyžadují) termostat, který mění napětí plynule. Tedy žádné spínací relé. To jen pro úplnost.

hodnocení

Tak jsem si koupil nový termostat v návodu píšou odpojit kotel připojit dráty zapnout kotel a nastavit požadované vytápění.Večer až přijdu z práce tak to zapojím a doufám že mě to nepraskne přes prsty.

Výměna termostatu za digitální? #4
alf*

to by nemělo. Jen k včerejší zmínce o porozumění. Já si kdysi pořídil parádní programovatelný a nic, musel jsem ho vrátit a pořídit jiný, ten parádní si nerozuměl s kotlem. Už je to pár let, nevím, buď nedělal vůbec nic nebo jen spínal a vypínal podle času a kašlal na teplotu, ale rozhodně nefungoval. Pozdní rada, snad to klapne s tím který máš.

hodnocení

Tak pánové včera večer jsem vyměnil termostat a zatím to vypadá že vše funguje jak má.Všem kteří se zapojili velice moc děkuji.*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]