Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Po rekonstrukci nehřejí radiátory

Od: mates99* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

před týdnem jsme rekonstruovali topení ve starém rodinném domku a staré rozvody jsme nahradili měděnými průměr 18mm a radiátory jsme dali deskové Korado. Topíme pouze kotlem na tuhá paliva a to litinovým šestičlánkovým Dakonem. V přízemí máme šest radiátorů a v podkroví také šest. Topení je tuším jak tady tomu říkáte samotížné s otevřenou expanzní nádobou na půdě. Problém je ten, že ve dvou místnostech(paradoxně hned za kotelnou) dva radiátory vůbec nehřejí přívodní trubka je k nim vřelá, ventil na radiátoru také a radiátor samotný je studený. Zpátečka od těchto radiátorů je řádně vyspádovaná směrem ke kotli, tyto radiátory jsme usadili ze spádem k odvzdušňovacímu ventilu, všechny radiátory v domě jsme několikrát odvzdušnili a nic. Prý jak jsme vyměnili ty "atomové" rozvody za tu slabou měď tak to asi nejde protlačit. Ptoto se nabízí možnost přidání oběhového čerpadla(poznámka kotel je navíc cca půl metru pod úrovní podlah) . Kam se čerpadlo má správně umístit, na zpátečku a nebo na teplou"? A hlavně jak se bude čerpadlo regulovat? Nebo poběží celou topnou sezonu zapnuté v zásuvce a bude papat elektřinu i když se nebude třebas v noci topit? Moc děkuji za Vaše rady Martin

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petschke*
hodnocení

4x

Dobrý den,čerpadlu se opravdu asi nevyhnete ale jestli můžu poradit,tak jsem to na chalupě vyřešil s během čerpadla tak,že jsem zpátečku osadil čerpadlem Grundfos a mezi čerpadlo a přívod proudu,které má samozřejmě nastavitelnou rychlost,jsem dal kontaktní příložný termostat s regulací 10-90 stupňů.Termostat se přiloží na trubku teplé vody(z kotle) a na termostatu se nastaví teplota třeba 50 stupňů.Při dosažení této teploty se čerpadlo zapne a když klesne teplota v kotli,tak se vypne.Funguje mi to tak a je to určitě dobrý i z důvodu že se brzy natopí kotel.Mám to nastavený na 40 stupňů. Termostat italský z obchodu Regulus 410 kč. Model 7C1.1R306 čerpadel mám dost,starších dobrých z plynových kotlů protože jsem topenář. cca 200-300kč napište když budete chtít.Mějte se a přeji brzké vyřešení problému.

hop®

Jj, termostat na rouru, něco podobného jsem myslel tou "automatikou"! *palec*

zakus*

Navrhnout a zrealizovat samotížný systém je poměrně umění. Provést ho v Cu 18 aby to fungovalo jak má dokáže možná kouzelník. Na zpátečku dejte čerpadlo s regulací výkonu (otáček), které se bude zapínat přes příložný termostat. Nastavte ho klidně na 60°C a kotel vám za to bude vděčný. I když to není úplně ideální opatření proti vzniku nízkoteplotní koroze je to lepší nežli stav vypnuto - zapnuto. Ještě lepším řešením než obyčejný příložný termostat je koupit www.dufakotle.cz//... termostat pro oběhové čerpadlo. Cenový rozdíl je cca 400,- a máte to i s jednoduchou automatikou.

Pro ukázku obr.1 příložný termostat, obr.2 bypas pro samotíž.

doplněno 02.09.10 08:49:

obr.2

Po rekonstrukci nehřejí radiátory
zakus*
02.09.10 08:49

Obr.2

Po rekonstrukci nehřejí radiátory #2
karelkarel

Jo milá H41, taky jsem ji měl. O bypassu s třícestným ventilem pro dosažení rychlé a stálé teploty třeba 65°C jste neuvažoval? Místa vidím dost. Co je ten válcový oný na výměníku mezi hrdly?

karelkarel

Jé já su slepej vůl, to je kouřovod! Pardon!

zakus*

To jsou starší fota. Kotelnu komplet předělávám a v brzku budu montovat automat na pelety.

karelkarel

Jakej a proč zrovna ten?!

zakus*

AM24 BIO Licotherm, protože plyn tu není a uhlí mi leze krkem *blee*

jvn®

Dobrý den, poradíte mi?

Mám příložný termostat na kotel na TP a nevím jak s oběhovým čerpadlem zapojit.

Čerpadlo má k připojení 3 kontakty (fáze, nulák , kostra) tady problem nevidím, logicky bude k termostatu (slouží jako spinač) přivedena fáze kterou bude čerpadlo spinat/vypinat. V termostatu jsou všakkontakty 4(1, 2, KII, C, kostra)

Co kam a jak připojit?

doplněno 26.09.10 21:31:

Termostat 7C1.1R306.50A

Předpokládám že ze zásuvky povedu do termostatu fázy na svorku C (kostru na svorku kostry) a ze svorky 1(vypinač) nebo 2 (spinač) ji povedu do čerpadla, kde zapojim kostru a nulák. Mám pravdu?

Logicky mám za to že přez svorku 1 funguje termostat jako vypinač při dosažení určité teploty a na svorce 2 funguje jako spinač při dosažení určité teploty.

hop®
hodnocení

1x

Jen krátce - oběhovému čerpadlu se pravděpodobně nevyhnete. Předpokládám, že průměr 18 není společný pro všech 12 radiátorů, myslím že by to bylo "trochu" poddimenzováno i v případě oběhového čerpadla. Oběhové čerpadlo na zpátečku. Ta oběhovka běží pořád, ale vzhledem k minimálnímu příkonu to v rozpočtu nijak významně nepocítíte. A pokud necháte kotel vyhasnout, oběhovku vypnete obyčejným vypínačem (lze řešit i automatikou).

kjanik112*
hodnocení

0x

Čerpadlo se dává na zpátečku, tlačí směrem dolů.Na čerpadle bývá možnost nastavení intenzity čerpání, ale není to nezbytné.Čerpadlo se při zatopení zastrčí do zásuvky, přestane-li se topit, zástrčka se vytáhne.To je nejjednodušší a také nejlepší provedení- vše co nejjednodušší.Jinak je možno mít i automatiku. Co je však dobrý fígl: kolem čerpadla dát další trubku s kohoutem, který je jinak zavřený.Dojde- li během topení k výpadku elektriky, což se projeví bouřlivým varem v kotli (voda přes stojící čerpadlo ztěží protéká),seběhneme do sklepa a otevřeme ventil a máme to jako původní samotížku.

hop®

Jj, ta finta s bypassem je rozumná, ale pokud mají celé topení v Cu18, tak je možná zbytečná, průtok zastavené oběhovky bude možná větší než průtok tou trubkou...

hodnocení

0x

Kdo Vám poradil 18mm a bez čerpadla?

Doplňte čerpadlo, dejte na trubku starší termostat a malou doutnavku jako kontrolku. Na pozdim zapnete a v létě vypnete proud. Jinak se to za(vy)pne samo. Co jednoduššího?

mates99*
hodnocení

Děkuji mnohokrát všem za rady, samosebou není celé topení v průměru 18mm to je jen rozvod "teplé" k radiátorů, zpátečka je průměr 22 a u kotle je průměr 30mm ale jak vidno i to nestačí, jen jsem potřeboval vědět kam umístit to čerpadlo a jak je na kotli na TP regulovat aby jsem je nemusel pořád zapínat a vypínat. Příští sobotu to budu realizovat a poté dám vědět výsledek. Ještě jednou díky za rady. Martin

dkvhjnvv

Chtělo by to vidět na místě, je možné i to, že by to na samotíž chodilo. Vyspádované k odvzdušnění - je odvzdušňovák nahoře?

Bypass čerpadla - čarpadlo zapojte jako ejektor (injektor) - při výpadku čerpadla je to pro samotíž průchodné a odpadne nutnost otevírat ventil (pokud jste trvale v kotelně, tak to samozřejmě řešit nemusíte ;). Pokud bude čerpadlo, tak rovnou udělejte předehřev zpátečky, vyplatí se to. Čerpadlo nejlíp s termostatem na výstupu z kotle = jede jen když topíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]