Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je základová spára?

Od: ondra909 odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, stavím domek a chystám se udělat drenáž kolem domu + odvod svodu z rýn. Moje otázka je co přesně znamená uložit drenážní trubku až k základové spáře . Myslí se tím, že mám kopat až na dno základových pasů nebo po horní hranici pasů. Mám strach, abych něco nepokazil a třeba nenarušil tím statiku domu. A ještě jak je to s tou geotextílií kolem drenážní trubky, ano či ne.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

základová spára je ta díra co vykopete pro základy

někdo šikovný namaluje obrázek

doplněno 01.09.10 20:18:

drenáž tam dáváte proč? proč má proudit voda kolem základů?

ondra909
hodnocení

nemám skener, abych mohl malovat *zed*

ondra909
hodnocení

tomu nerozumím, drenáž se dává proto, aby voda vsáknutá v okolí domu měla kam odtéct, né? A z tšch okapů to chci samozřejmě vést v odpadních (oranžových) trubkách DN 110 - 125

Ondro, voda okolo baráku nemá co vsakovat ale odtéci na provrchu pryč. Ale neznám vaše geologické podloží, zdali tam není spodní voda, jen z profesního oboru,

je to modá dávat drenážní trubku ale uvedonte si, že bude stále ve vodě!

já to snad namaluji tužkou...po mikrofonu to jde lépe.

doplněno 01.09.10 21:08:

není to podsklepené?

ICQ 55180641

ondra909
hodnocení

takhle nějak to vypadá s těmi základy

Co je základová spára?
ondra909
hodnocení

u té garáže je vidět základový pás a na něm je jedna řada ztraceného bednění. Proč se teda vlastně dělá kolem domu tzv. okapový chodníček?

ladislavtikal*

okapovy chodnicek je na odtok z okapu to co nepobere chodnicek a vsakne se ma nastarosti drenaz ktera to odvede a podili se aby bylo sucho u zakladu

ondra909
hodnocení

podsklepené to není

ladislavtikal*

to je uplne jedno jestli je nebo neni zakladova spara je i u nepodsklepeneho domu ma ji kazdy dum proto pro neko lepsi ze nemusi delat drenaz tak hluboko

ondra909
hodnocení

hmmm, takže v jaké úrovni by měla drenáž ležet *plac*

hodnocení

0x

U nepodsklepene novostavby ve svahu s funkcni vodorovnou hydroizolaci, ktera je cela nad terenem je nejaka drenaz naprosto zbytecna. Do zeme bych zakopal jen svody z okapu (KG trubka - oranzova).
Okapovy chodnicek muzete udelat ve vasem pripade hlavne proto aby pripadny dest nerozstrikoval blato na budouci fasadu.

ondra909
hodnocení

takže ji nemám dělat? dát jen nopovku a šmitec?

Pokud s vodou nemate nejake problemy, vyprdnul bych se i na nopovku. Bez drenaze a drenaznich trubek jen vytvorite vode prostor kde se muze pripadne zdrzovat. Drenaze se vetsinou delaji v mistech se spodni vodou nebo u starsich staveb bez vodorovne hydroizolace.

Ondro, zkuste mě sdělit proč nopovku a k čemu bude sloužit.

Nebo jen k tomu že jí ma Franta

Samozřejmě že s tím nic nepokazíte, ale proč zbytečné náklady Nopovka není svislá hydroizolace. Hlavně udělajte KVALITNĚ vodorovnou hydroizoldi, abyste neměl v baráku vodu jako se to řeší na:

ondra909
hodnocení

Jen pro upřesnění, asi 3m nad domem bude opěrná zídka a za ní budu dávat drenážku. Opravdu to bude stačit?

Co je základová spára? #2

ten svah vlevo bych drenážoval, a odklonil spád od baráku ke stráni

pokračování zítra

ondra909

OK tak zítra *kafe*

jdeme na to ICQ 55180641, v pátek jedu ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma drenáž kolem domu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]