Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu
Jsem vlastníkem domu, kde ted bydlí a má trvalý pobyt nevlastní matka.
Dům jsem získal na základě darovací smlouvy od otce, macecha nikdy neměla vlastnické právo.
V současnosti obývá bezůplatně dům na základě ustní dohody , že si bude platit inkaso, elektrika je napsaná na ni.
Nemáme mezi sebou žádnou písemnou smlouvu . Podle vzájemné ustní dohody mi dům uvolní do 2 měsíců od požádání,kdybych se rozhodl dům pronajímat nebo tam bydlet.
A ted mám dotaz, pokud se šprajcne, může mě nějak blokovat ten dům? Někde jsem slyšel že když tam někdo bydlí určito dobu, tak ho nemůžu ihned vystěhovat. Je to možné? Jde mi o to abych měl jistotu , že s domem mohu jakkoli disponovat a ona mi v tom nemůže bránit. Může tam být nějaká právní klička?Třeba že nemá kde bydle, bude v nouzi apod?
Díky za Váš názor.
Macecha má trvalý pobyt - to ji nezakládá žádné vlastnické a nebo jiné právo na namovitost. Zruší se pouze za určitých podmínek přihlášením na jinou adresu.
Dům jste získal darovací smlouvou od otce. To neznamená, že se ona nepodílela na financování a vložení společných peněz do nemovitosti. Mohla by svůj podíl - opět za určitých podmínek žádat k úhradě. Ale to by byla záležitost pro advokáta.
Neznáme podrobnosti vašich rodinných vztahů, ale můj názor je takový, že by vše mělo probíhat formou dohody. Vůbec pokud tam s vaším otcem bydlela delší dobu a třeba se o něho starala i v době nemoci apod.
Takže pokud tam nemá věcné břemeno na dožití, nemůže vám nijak bránit v dispozici s nemovitostí a vy ji můžete třeba i soudně vystěhovat.
Rozumné řešení podle mého názoru by bylo, uzavřít nájemní smlouvu za podmínek, které budou vám vyhovovat.
Proč jsem sprosták? Já ji tam nechávam bydlet už 3 rok zadarmo, přestože ona dostala vlastní byt, kde ted bydlí její dcera. Každý mi vyčítá že si od ní nenechám platit nájem. A já sím platím nájem někomu jinému, sice na druhém místě republiky , ale stejně! Zatím ji nechci vystěhovat ale také nechci o ten dům přijít/nebo stím mít kvůli jejímu bydlení později problémy. Nevím jestli jsi to myslel vážně nebo jen střelil do prostoru )
pedro1, ústní dohody jsou jedna věc a písemné druhá. Pokud má vaše macecha čisté úmysly, a máte mezi sebou dobré vztahy, jistě nebude nic namítat k podpisu písemné smlouvy. A jestli ano, je jasné, že úplně čisté úmysly nemá. Tak se nebojte jí otestovat a podle toho se následně okamžitě zařiďte. Karina
doplněno 30.08.10 21:24:já si určitě nemyslím že jste sprosťák.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.