Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cesta přes pozemek - vlastnické právo SV star

Od: antz* odpovědí: 1 změna:

Vlastním pozemek č.779 v malé obci, přes který vede cesta (vyježděná zkratka). Našel jsem si geodeta s tím že mi vytýčil pozemek a pak jsem tam měl starostu. Potřeboval jsem se dohodnout na kácení stromu, když viděl mezníky v zemi, tak na mě To nemyslíte vážně ... že pozemek vlastním pouze krátce a ta cesta je obcí udržovaná atd. ... NIC VÁM NEPOVOLÍM!. Od starousedlíků vím, že cestu si udržují sami od obce nejde na údržbu ani koruna. Naštěstí jsem geodetovi ještě nezaplatil a domluvil jsem se s ním na oficiálním předání hranic pozemku, kam se starosta také dostavil a měl jen nějakou výhradu k šíři cesty. Ta cesta je vedena v katastru mimo můj pozemek a snad má i PKčko. Nerad bych volil drsnou metodu a zavezl tu část pozemku na křižovatce. Starostovi jsem i říkal, že se nebráním rozumné domluvě. Prostě asi pro něj neexistuji a on je vůdce :-| . Poraďte jak správně postupovat vzhledem k obci, aby napravili cestu? Dát tam nějaké cedule? Začít vybírat mítné :shock:?

Nevím si rady, jak postupovat dál a rozumně vyřešit cestu kolem pozemku se starostou?

chomout.mysteria./...

- žlutou jsou hranice z náhledu katastru
- žlutou jsou hranice z náhledu katastru, kde jsem sesouhlasil mapový podklad s budovami

chomout.mysteria./...

chomout.mysteria./...

Cesta přes pozemek - vlastnické právo SV star

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

antz*
hodnocení

doplňuji:

Předmětem sporu je ta cesta:
- vede přes můj pozemek vyježděná zkratka (stáří neznám). Řekl bych, že věcné břemeno nemůže být uplatněno, jelikož je cesta zanešena jak v katastru, tak územním plánu mimo můj pozemek viz. první obrázek (na pozemku žádné není psané!).
- původní vlastník si nechal také v minulosti vytýčit pozemek jiným geodetem a dokonce jsme našli červený kolík a nevím jestli se před cca 7-8 roky měřilo se stejnou přesností/přístroji, ale bylo to +- stejné
- jsem nový vlastník cca 3 roky a o dobrou víru řekl bych nemohlo jít, starosta taky zmínil jak byl v eufórii, že měl ústní nebo písemnou dohodu s původním vlastníkem "Pokud nechá cestu jak je povolí oplotit"
1. nechal jsem vytýčit pozemek s officiálním předáním hranic pozemku, takže jsou všichni seznámeni včetně starosty (ví, že cesta vede jinudy)
- mám poslat na radnici dopis s žádostí o uvedení cesty do stavu dle katastru?
- mám dát cedule k mezníkům "Soukromý pozemek"?
- nebo mám rovnou na svůj pozemek navézt cokoli?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]