Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Turbo kotel vs komín do strany

Od: janak* odpovědí: 29 změna:

Dobrý den, mohl by mi někdo poradit s turbo kotlem? Dřív se mohl vyvést jen trubkou kamkoliv. Došlo ke změně a teď dostávám rozdílné informace. Jeden topenář mi řekl, že změna je pouze v tom, že vývod musí vést nahoru, už ne i zdí do strany. Druhý topenář mi říká, že změna je v tom, že musí být napojen normálně do vyvložkovaného komína jako normální plynový kotel.

A ještě jedna otázka. Pokud v rodinném domku přemísťuji plynový kotel z jedné místnosti do jiné, musím mít povolení plynáren nebo ne? Děkuji. Jana

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

Předpokládám, že budete potřebovat revizi na odkouření, v tom případě se domluvte se svým kominíkem, který bude dávat revizi, topenář v tomto ohledu není rozhodující autorita. Kominíci mají své předpisy, a vždy záleží na "posouzení konkrétní situace", jak mi bylo nedávno řečeno jedním rozumnýk kominíkem, s kterým jsme realizovali docela netradiční řešení zapojení turbokotle. (Na toto řešení mi potom samozřejmě dal revizní zprávu.)

Co se týká povolení plynáren, myslím že k přesunu kotle není třeba. Nejde ani o zásah do "neměřené části" před plynoměrem, ani o změnu příkonu plynových spotřebičů...

doplněno 30.08.10 13:39:

*rozumným

BTW, zděný komín není nezbytnou podmínkou, Orientačně lze nahlédnout na weby výrobců kotlů, v katalogu dílů pro odkouření mívají i ilustrativní nákresy různých řešení...

Nezbývá mi, nežli souhlasit s hopem. Dojděte za kominíkem, který bude psát zprávu. Úřadu je jedno, kam vyvedete splodiny. kominík Vám musí napsat...je to OK!

standam*

hope mas naprostou pravdu, doporuceni vyrobcu jsem take argumentoval, ale stanovisko revizaka bylo jasne:(

nezbyde nic jineho nez si poradne nastudovat co pise norma apod.

Jen jsem dal informaci, kterou me poctil projektant a revizak :)

hop®

Stando, souhlasím, revizák s kulatým razítkem je pan NĚKDO. Jsou jen dvě možnosti - udělat to podle tohoto revizáka nebo změnit revizáka. Vzhledem k tomu, že podobná problematika mě obecně živí, už vím, co který revizák vyžaduje a podle toho přizpůsobím výsledek práce. Každý bazíruje na nějakém "nesmyslu" a je ochoten "přimhouřit oko" nad jinou drobností, která je na hranici předpisů nebo průšvihu. Například jeden elektrorevizák mi rovnou řekl, že instalaci na celodřevěném srubu (podle projektu) mi nepodepíše a druhý mi přesně upřesnil podmínky, za kterých razítko dá - prostě, na co si mám dávat pozor. S revizí potom nebyl problém.

Samozřejmě je nutné znát normy. Ale domluvu s revizákem který se pod to ve finále podepíše to těžko nahradí. 100%-ně podle norem není asi nic, jde o to aby to nebylo nebezpečné, aby to fungovalo, a aby to bylo posvěcené kulatým razítkem. Ať jde o plyn, elektriku či cokoli jiného.

standam*

jj

osobne i kdyz muzu provest montaz plyn. zarizeni, prenecham to firme, ktera zajisti i revizi nez se pak dohadovat

horsi je, ze vetsinou maji plyn. kotle predrazene a na to neslysim :) Budu muset vice patrat i v okoli bydliste nebo jeste dal.

hop®

Opět souhlas. Ale co si opravdu najít "osobního" revizáka? Nwm odkud jste, v Praze by to nemusel být větší problém...*nevi*

já jsem nechal udělat toto a revize OK.

Letos v létě.

Turbo kotel vs komín do strany
standam*

a kolik mate kW?

doplněno 30.08.10 22:21:

to Milan:

Junkers ZV 20 AME

junkers.cz/...

jank*
hodnocení

Tak informací mám mraky, ale jak to vypadá, co revizák, to jiný přístup a názor. To je to nejlepší, co člověka může potkat :). A zeptám se, toto dělají kominíci?

jank*
hodnocení

Aha, to vypadá docela jednoduše. Děkuji

standam*

jsem z Vysociny, zde by to snad take nemel byt problem, jeste uvidime, zkusim se dohodnout na vlastni dodavce a uvedeni do provozu pres firmu kde pracuji. Kdyby slo o el. tak si dam razitko sam :)

doplněno 30.08.10 22:22:

to hop:

hop®

O.K., jste trošku daleko. Nicméně firma může dát podmínky, s jakým materiálem (značky, typy) bude pracovat - toto bych trochu pochopil, také preferuji některé značky před jinými. Nicméně pokud firma "doporučí", tedy určí, jaký (třeba) kotel tam budete mít, musí Vám dát možnost, abyste si ho sehnal sám. Jinak firmu nebrat. I když, nevím jaká je u Vás dostupnost podobných služeb a firem... *nevi*

standam*

vse je o dohode, myslim, ze to pujde mam dve - tri znacky, ktere znam a mam je i osobne vyzkousene dlouholetym provozem

tyto znacky i jine zde nabizi mnoho firem

jank*
hodnocení

A jaké značky jsou k doporučení? Já jsem ´měla teď Dakon s vestavěným zásobníkem a byla jsem spokojená. Teď firma, která by mi mohla dělat montáž, mluví o nějakém Baxi - nikdy jsem to neslyšela. Vaillanty jsou zase jenom s malými zásobníky 20l. Dakon má 50

standam*

ja mam Viadrus 15let + plyn. boiler a prutokovou Thermonu 4 roky zatim vse bez opravy jen pravidelna udrzba

rozhodne netvrdim, ze jsou nejlepsi nebo nejhorsi a nechci zde timto rozhybat diskusi "jaky kotel je nejlepsi"

jank*
hodnocení

Pokud mi někdo někoho doporučí někoho z Prahy, budu ráda. Nemám ani kominíka :), Už jsem žádného neviděla několik let. Kdysi tady chodil takový jeden opilec, který vždycky přišel, řekl si o panáka a dal bumážku. Ale kde je mu konec, netuším

jank*
hodnocení

Není náhodou ten rozumný kominík z Prahy? :)

hop®

Pokud to byl dotaz na mne, tak je! ;)

Byla to první spolupráce, akorát mi nějak utekl a nevzal jsem si na něj telefon. *zed* Ale bude-li potřeba, mohu ho sehnat (stejně ho budu sám potřebovat) *jasne*

jank*
hodnocení

Omlouvám se, nějak jsem to asi divně odeslala. Ano, otázka byla na vás. Hm, je to pech, ale stává se mi to taky. Pořád pátrám po starých kontaktech*jasne*. Pokud ten kontakt získáte, dejte mi prosím vědět. Já se pokusím někoho sehnat taky, ale když čtu tu diskusi tady, tak to je asi sázka do loterie *ee*

hop®

Odeslala jste to naprosto dobře (jste tím trošku výjimka, mnoho místních rádců i tazatelů ještě nepochopilo princip řazení otázek a odpovědí), proto jsem reagoval.

Kontakt získám určitě, ale mne to donutí až v době, kdy budu pražského kominíka opět potřebovat. Pokud na řešení spěcháte, musel bych sehnání kontaktu trošku urychlit. Nicméně, pokud vím, tak kominíci mají své revíry a své komíny ve svých domech a je možné, že tento "můj" kominík odmítne spolupráci s Vámi aby nelezl "do zelí" svému kolegovi. Ovšem určitě by Vám doporučil svého "kolegu".

doplněno 01.09.10 21:39:

Ještě k těm značkám - BAXI je myslím dost nová záležitost, zatím nevím o nikom, kdo má nějaké delší zkušenosti, kominíci občas nadávají na určitý typ těchto kotlů protože vyústění komína je v úhlu 45° směrem nahoru do zdi, takže téměř každé řešení odkouření musí začít kolenem 45°, které prakticky snižuje povolenou délku kouřovodu, tomuto nadávání však protiřečí povolená délka kouřovodu, která je u BAXIků dost velká, takže jedno kolínko se ztratí. Nicméně v blízké době (asi příští týden) budu jeden kotel montovat, tak se na to ještě mrknu. Jinak já ze zkušeností preferuji Vaillanty, ovšem ty jsou cenově někde jinde...

jank*
hodnocení

Chápu. Je dost možné, že to nakonec budete dělat dřív, než já:), i když bych byla celou zimu na nervy, kdy kotel začne stávkovat už doopravdy. Pokud jde o Vaillant, taky jsem ho měla, ale jen s průtokovým ohřívačem vody. Poté Dakon s vestaveným zásobníkem. Teď chci zase se zásobníkem, ale Vaillant 24 KW má jen 20litrový, a to se mi zdá hodně málo. Jediný Dakon jsem našla v 50litrovým.I když u toho Vaillantu zmiňují nějaké vrstvené ukládání, které odpovídá zásobníku 60l. Jenže to zase nevím, o čem je řeč :(.

hop®

kejki
hodnocení

0x

Podle normy smí být do boku vyveden turbokotel jen do určitého výkonu a jsou tam ještě podmínky ohledně oken. Jinak je požadován svislý vývod.

standam*
hodnocení

0x

nad 12kW nutny zdeny komin do 12kW je jedno zda svisle ci vodorovne

paradox je, ze jako firma muzes udelat vyvedeni potrubi bez zdeneho kominu i nad 12kW.

muzem za to podekovat zelenym

Jste si tím jistý? Loni jsem o tom hledal nějaké informace a hodně toho pročetl. O nutnosti zděného komínu jsem tam tuším nečetl. I s topenářem jsme se domluvili, že uděláme odkouření z technické místnosti, která je jako nízké zádveří vedle domu, skrz stěnu do do domu a odtud přímo nahoru vyústěné nad střechu.

standam*

mam to od projektanta a revizniho technika, muze to byt tal 1/2 roku stara informace.

Jestli se, ale v praxi na to diva jinak to opravdu nevim, treba jsou vyjmky pri vymene kotle apod.

No, čeká mě to tak do dvou měsíců, tak uvidíme. Zděný komín tam postavit nemůžu. V plánu tam mám dát něco jako je na obr 1:

tzb-info.cz/...

standam*

no uvidis, jiny kraj jiny mrav :) treba to je stejne jak s energetikou

kdyz jsem pred lety instaloval a zapojoval kotle tak timto zpusobem se bezne resilo odkoureni

jinak odkaz odkoureni je dva roky stary (to jen na okraj)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]