Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plynová přípojka - prodloužit jen hadicí?

Od: vestja* odpovědí: 25 změna:

chtěl bych manželce místo el. sporáku dát plynový. plyn končí v koupelně u kotle což je cca 6m. dá se plyn prodloužit jen hadicí?

poraďte jak na to. díky

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

celp*
hodnocení

2x

Dobrý den.Rada je jednoduchá.Toto je práce pro kvalifikovanou osobu se všemi náležitostmi co k plynoistalaci patří.

jabraka*
hodnocení

1x

Domovní rozvody plynu od HUP,je možno provádět jak ve vícevrstvých plastech a mědi.Připravuje se ke schválení norma TPG 704 03.Sporák je možno od konce vývodu,uzavřeného plynovým kohoutem,připojit hadicí.

JABRAKA

ladinpraha*
hodnocení

1x

Na vaření je plyn dobrý, ale všichni, které znám a častěji pečou, už dávno vyměnili trouby za elektrické. Nejlepší je multifunkční, protože nabízí možnosti úspory el.energie už jen tím, že se může péct více plechů najednou.

hop®
hodnocení

1x

Jendoduše, nemůžete. Plynové hadice mají omezenou délku, napojování je zakázáno. Takže před uzávěrem ke kotli (nebo v jiném místě přívodu) udělat pevnou odbočku, přivést ke sporáku a zakončit uzávěrem, potom následuje plynová hadice. Opravdu to není práce pro "kutila domácího".

doplněno 30.08.10 14:03:

Ještě doplním, sporák (jako každý jiný spotřebič) musí mít vlastní uzávěr v té samé místnosti, kde je umístěn. Uzávěrem se většinou zakončuje pevný přívod plynu.

radi*
hodnocení

0x

Tak to má manželka dobré, že dostane takový dárek. A vy sám vaříte kde? Vy už plyn máte?

jarda20*
hodnocení

0x

V žádném případě ne hadicí! Plyn musíte dovezt ke sporáku ocelovou trubkou o průměru 1/2" a ukončit kulovým uzávěrem. Potom vlastní připojení provedete tlakovou plynovou hadicí o délce 60 - 80 cm.

marenka*
hodnocení

0x

Vestjo, to má být překvapení, nebo si to manželka přeje? Já mám totiž sporák - sklokeramická deska a elektrická trouba a z plynového sporáku bych radost neměla.

hodnocení

0x

Vařit na plynu je sice dobrá věc ale plynová trouba je na prd. Elektrická trouba je nejlepší.

8976*
hodnocení

0x

pokud chcete připravit sobě a sousedům překvapení směle do toho, vystavujete se trestní odpovědnosti za obecné ohrožení pokud k něčemu dojde *stop*...většinou silný výbuch - protože hadice časem zestaří a dojde k úniku plynu a stačí menší jiskra, zvonek...atd, porušíte i normy při montáži plynových spotřebičů a plno dalších zákoných předpisů, plynové spotřebiče podléhají pravidelné revizi jako například komíny...nedělal bych to*ua*s přáním hezkého dne...

tesyk*

Tedy, já o tom tak nic nevím, jako většina zde diskutujících, ale čistě selským rozumem nechápu, proč by měla zestárnout hadice o 6metrech víc, než hadice o 60cm?

georges*

Tak to byste - čistě selským rozumem - měl(a) pochopit, že při 10ti násobné délce je 10ti násobně větší pravděpodobnost jakéhokoli poškození - včetně stárnutí. Když například budete ze stejné vzdálenosti třeba střílet na terč o průměru 10 cm, a potom na terč o průměru 1 metr, tak je u metrového 10 x větší pravděpodobnost, že ho trefíte, než u toho 10 x menšího. Asi tak.

tesyk*

No, vaše odpověď mi připadá jako slovní úloha kde se píše že jeden žák řeší úkol jednu hodinu a tudíž deset žáků jí musí řešit deset hodin.

hodnocení

0x

vestja, spoustu odpovědí jste se již dozvěděl.

zkusím odpovědět naVaše dvě otázky,

"dá se plyn prodloužit jen hadicí?" lze propojit, ale nedoporučuji.

"poraďte jak na to" budete si to dělat sám? asi těžko, takže si pozvete plynaře.

Na závěr, pokud uděláte kvalitní opatření, tak i s několika hadicemi dostanete plyn až na místo, opatříte klidně kulákem a klidně vydrží déle, jak u někoho hadice 60cm.

hop®

Milane, pokud tazatel udělá kvalitní opatření, může mu zapojení podle Vašeho návrhu prakticky fungovat mnoho let. Ovšem nesmí do bytu pustit plynaře, myslím, že přísným plynařským předpisům by Vaše řešení nevyhovělo. A co se týká zrovna plynu, myslím že by se rozumné předpisy obcházet neměly...

hope, jasně, máte pravdu, ale zeptám se, proč by plynař měl chodit do bytu?

Odečet udělá na plynoměru, a hotovo. Jedna skupina šikovných občanů, si plyn připojí duší z kola a FUNGUJE TO!

Proč by to nemohlo být (ne právně, ale výdrží) hadicí, dobře uloženou, chráněnou.

tazatel má asi problém, že trubka pro něj bude problém. Neřešme jak to nejde, ale co musí udělat aby to šlo.

předpisy se obcházejí všude, ale pokud spoje kvalitně ošetří, a zkontroluje jarovou vodou, jsem přesvědčen, že 5 let to nemusí kontrolovat.

když bude malovat, tak to zkontroluje a opět jar...

hop®

Milane, máte svoji pravdu, kterou Vám nebudu vymlouvat. Ale já osobně mám daleko větší respekt před plynem než třeba před elektřinou. Pokud uděláte špatně elektrickou instalaci, v horším případě to "odnese" člověk. Ale počet obětí v případě špatné instalace plynu může být větší. Nezlobte se, ale pod tuto radu se nepodepíšu. Samozřejmě, v praxi se nesmyslné předpisy běžně obcházejí a podepíše to i revizák. Ovšem toto asi není ten správný příklad pro obcházení rozumných předpisů. To je můj osobní soukromý názor.

hodnocení

0x

Nedávno mi doma něco plynař dělal.

Řekl že jakejkoliv plynovej spotřebič může být od ventilu napojenej jenom jednou hadicí a že delší jak 80 cm neprodávají. Při další revizní kontrole by vám to plynař zrušil.

hop®

Lujsi, plynař neměl úplnou pravdu, plynové hadice se vyrábějí, prodávají, a jsou schválené až do délky 200cm!

Nedavno jsem menil hadici na propanbutanovou bombu a prodavali to v metrazi.

hop®

Jj, to je podobná jako třeba k autogenu. Ale u bomby můžete doufat, že dojde dřív, než bude prů*er. U pevné přípojky ne.

ladinpraha*

Ke sporákům se standartně dodávají připojovací hadice 200 cm.

hop®

Výrobce sporáků standartně nedodává žádnou hadici, aspoň jsem takový sporák ani plynovou varnou desku za léta praxe neviděl! Můžete dát nějaký příklad katalogové nabídky, kde součástí příslušenství k montáži je připojovací hadice? Předem děkuji! ;)

ladinpraha*

Mě přivezli sporák i s hadicí a zapojili. Žádnou hadici jsem extra neplatil. Objednáno u obch.zástupce Mora.

hop®

Aha, přivezli a zapojili. V tom případě jste měl tu nejdelší hadici v ceně materiálu, potřebného k montáži. Takže jste ji zaplatil (zadarmo ani kuře...) i kdyby stačila metrová. Nebyla tedy součástí sporáku, ale součástí objednané montáže. Pokud Mora nenabízela sporák bez montáže, zkusil jste porovnat ceny sporáku pro Vás a třeba v e-shopu? Jen abyste věděl, kolik ta hadice vlastně stála...

ladinpraha*

Platil jsem pouze cenu sporáku, která byla v katalogu Mory. Neplatil jsem ani dopravu ani instalaci. Vzhledem k tomu, že mi část zaplatilo družstvo, dal jsem přednost kvalitě za mírně vyšší cenu. Typové číslo sporáku v nabídce Mora se totiž nevyskytovalo nikde v nabídkách e-shopů ani v obchodních řetězcích. Jak jsem se informoval z několika zdrojů, tak pro tyto prodejce jsou dodávány výrobky, upravené tak, abybylo možné je dodávat za nižší cenu - použití slabších plechů, jiné knoflíky a pod. Kromě toho se do trouby vešly plechy ze starého sporáku, což zdaleka není pravidlem u jiných značek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]