Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, opět tu jsem s lajckou otázkou ze stavebnictví. Máte někdo zkušenosti s vnitřními "sádrovými" omítkami? pokračujeme v novostavbě a máme před sebou vnitřní zdi ...teď mi bylo navrhnuto udělat vnitřní stěny jinak než je (nebo bylo?) běžné - bez perlinky a natahování lepidlem, ale že by se to udělalo "jedním vrzem" a to právě natažením nějaké "sádrové" omítky ... znáte to někdo? Prý by to mělo být rychlejší s lepšími izolačními vlastnostmi, ale já o tom ještě nikdy neslyšela, tak nevím a obracím se na zkušené... co vy na to?
jj, lepsi volba nez uzavirat stenu lepidlem. Izolacni vlastnosti jsou zde nezajimave to by tam musela byt tl. nekolik cm. spise bude stena lepe dychat a perlinku bych vlozil tam kde je potreba nebo klidne vsude napr. pro Ytong. Dobrou perlinou se nic nepokazi.
Pokud se jedna o hodne savy material, tak rozhodne napenetrovat a pri stahovani si pomoct kulatinou, ktera bude slouzit jako omitnik. Podle predpokladane tl. vrstvy se vybere i sadrova omitka, doporucuji co nejslabsi vrstvu jinak to bude hodne drahe.
Na rovnou zed klidne jen 4-6mm a po zaschnuti zabrousit.
jinak lze take pouzit v jedne vrstve tuto omitku:
no vidíte, tak je to přeci jen pravda... jsem ráda za jakoukoliv informaci. Stavíme z Qporu, což je předpokládám jako ytong o kterém píšete. Takže dát perlinku a na to teprve tuto sádrovou omítku?je rozdíl v tom jestli se tam perlinká dá nebo ne? v čem je to lepší pokud jí tam dáme? a Q-por podle vás tedy napenetrovat nebo ne? každopádně děkuji za rady i za odkazy!
tento týden jsem odpovídal tazatelce na emailové korespondenci.
Proč se na stěnu má dávat dneska sádová omítka když nedávno bylo to nejlepší lepidlo a perlinka...atd
ještě dříve se dělal: prostřik, omítka a štuk. Tp byla pracnost, pak někdo natáhl jen kvalitní štuk, někdo zkusil lepidlo a perlinku, teď sádrová omítka.
Vše je o kvalitě práce i o pracnosti. Těžko dneska bude někdo na porobeton házet vápenocementovou omítku a štuk..
Sádrovou proto, že nerovnosti se ohrousí je to sádra, klidně i přilepit sádroš...
Stěny nedýchají, nemají plíce. Kdyby dýchali, nemusíme přeci větrat. Právě že je správné udělat vzduchotěsné stěny...ale to je na jiné téma.
takže na Váš dotaz
"mělo být rychlejší s lepšími izolačními vlastnostmi " ano rychlejší to je určitě, izolační vlastnosti nepoznáte, jedná se o desetinky.
takže Milane, vy byste do toho šel? nebo byste zůstal u "klasiky" s perlinkou, lepidlem atd.? mně to příjde jako dobrý nápad, ušetří se tím spousta času a příjde mi to i jednodušší na aplikaci...
zanno, jelikož jsem průkopníékem nových metod, takže byl šel do sáry. Ale klasika je to staré prostřik, malta a štuk, novější perlinka lepidlo a štuk
Takže Qpor bych očistil špachtlí od nečistot, jemňoulince obrousil (pokud je třeba), vzduchem ofoukal, a vzduchem nanesl penetraci a pak tu sádru...
ale vy se musíte domluvit se zedníky co umějí...
doplněno 27.08.10 13:30:Zanno, to nebyla rada, jen co bych udělal já, Vy se musíte domluvit s rodinou...
Přeji krásný víkend
Super, tak děkuju za radu... taky bych do toho šla...uvidíme co na to zedníci, pevně doufám že ti naši se s tímto postupem již setkali!
ahoy,
letos jsme delali sadrove omitky a je to parada.
koupili jsme nejaky francouzsky stuk a chteli udelat jen 2 pokoje, ale kdyz jsme videli jak je to krasne a hladke udelali jsme i zbytek domu.
nevim jestli to ma nejake izolacni vlastnosti, ale pochybuji.
nanasi se toho opravdu jen mala vrstva, takze se to podle me vubec izolacne neprojevi.
byt na me, tak to ani nenatirame barvou, ale pritelkyne uz ma slibeno od minula, ze budeme barvit
ps: jen jsme stukovali, puvodní omitka zustala pod.
ahoy,
letos jsme delali sadrove omitky a je to parada.
koupili jsme nejaky francouzsky stuk a chteli udelat jen 2 pokoje, ale kdyz jsme videli jak je to krasne a hladke udelali jsme i zbytek domu.
nevim jestli to ma nejake izolacni vlastnosti, ale pochybuji.
nanasi se toho opravdu jen mala vrstva, takze se to podle me vubec izolacne neprojevi.
byt na me, tak to ani nenatirame barvou, ale pritelkyne uz ma slibeno od minula, ze budeme barvit
ps: jen jsme stukovali (bez perlinky), puvodní omitka zustala pod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.