Nejste přihlášen/a.
Jsme dva synové,matka zemřela,tudiž oba jsme zdědili 1/6 a otec 4/6 domu.Otec chce mi nyní chce darovat svůj podíl.Prosím o radu jak postupovat.Děkuji za informace.
Sepíšete s otcem darovací smlouvu a podáte návrh na vklad na katastr. úřadu. To je celé. Pokud si na to sami netroufáte, můžete sepsání obou písemností přenechat za patřičnou úplatu advokátovi nebo notáři.
Jen drobný dotaz k tomu dědění. Kdo byl vlastníkem domu před úmrtím matky?
Z dělení /z dědictví/ jasně vyplývá, že RD měli rodiče, každý jednu polovinu. A to chce otec obdarovat jen Vás, a bratra ne? Nechci být podezřívavá, ale nechcete přijít k majetku nějak divně? Jen to na mně tak působí a je to jen můj pohled na věc. PT /stařenka/
Je to snadné, u notáře sepíšete břemeno na doživotní bydlení a ve smlouvě uvedete, že se o rodiče postaráte. Já v tom problém nevidím. Investujeme do chalupy tak proč by měla být součást dědického řízení?
Já bych zde drobný problém viděl. Pokud tím postaráním o rodiče nemyslíte, že jim budete pravidelně na dušičky chodit zapalovat svíčku na hrob.
Ještě snadnější je věcné břemeno nechat zrušit, či dům prodat (což jako nový majitel již může) i s věcným břemenem a nový majitel se "postará", aby utekli samy.
Mě z toho zcela jasně vyplývá, že kdyby rodiče vlastnili každý jednu polovinu nebo měli dům v SJM, tak by otec nemohl "zdědit" 4/6. Podle mne tazatel popsal současný stav, ale ne velikost dědických podílů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.