Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování-přepis domu na syna

Od: bonatis* odpovědí: 10 změna:

Jsme dva synové,matka zemřela,tudiž oba jsme zdědili 1/6 a otec 4/6 domu.Otec chce mi nyní chce darovat svůj podíl.Prosím o radu jak postupovat.Děkuji za informace.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

malvinka*
hodnocení

1x

Navštivte notáře ten s Vámi a s otcem sepíše darovací smlouvu. Nějaký bakšiš to bude stát .

vosikac*
hodnocení

0x

Zde je pár odkazů k tomotu tématu:;)

pravnik.cz/...

google.cz/...

cyril*
hodnocení

0x

Sepíšete s otcem darovací smlouvu a podáte návrh na vklad na katastr. úřadu. To je celé. Pokud si na to sami netroufáte, můžete sepsání obou písemností přenechat za patřičnou úplatu advokátovi nebo notáři.

Jen drobný dotaz k tomu dědění. Kdo byl vlastníkem domu před úmrtím matky?

pt®

Z dělení /z dědictví/ jasně vyplývá, že RD měli rodiče, každý jednu polovinu. A to chce otec obdarovat jen Vás, a bratra ne? Nechci být podezřívavá, ale nechcete přijít k majetku nějak divně? Jen to na mně tak působí a je to jen můj pohled na věc. PT /stařenka/

jirbar*

Většinou taková darovací smlouva je vstupenka do domova důchodců.

lidus*

Je to snadné, u notáře sepíšete břemeno na doživotní bydlení a ve smlouvě uvedete, že se o rodiče postaráte. Já v tom problém nevidím. Investujeme do chalupy tak proč by měla být součást dědického řízení?

cyril*

Já bych zde drobný problém viděl. Pokud tím postaráním o rodiče nemyslíte, že jim budete pravidelně na dušičky chodit zapalovat svíčku na hrob.

jirbar*

Ještě snadnější je věcné břemeno nechat zrušit, či dům prodat (což jako nový majitel již může) i s věcným břemenem a nový majitel se "postará", aby utekli samy.

cyril*

Mě z toho zcela jasně vyplývá, že kdyby rodiče vlastnili každý jednu polovinu nebo měli dům v SJM, tak by otec nemohl "zdědit" 4/6. Podle mne tazatel popsal současný stav, ale ne velikost dědických podílů.

bonatis*
hodnocení

K majetku ,,nějak divně,, jak píšete přijít nechceme.Dům chce otec napsat na máho manžela z důvodů,že jsme do domu investovali spoustu peněz a o otce se staráme.Druhý syn jej nenavštěvuje,tudiž mu bude vyplacena 1/6 po matce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]