Nejste přihlášen/a.
a). min. 10-15cm i vice kdyz je potreba, jde o to aby byla zachovana dobra cirkulace vzduchu
b). pripadny pad udelas az na konzole na kterem sedi radiator, jinak vrtat konzole vzdy do vahy
c). neni to problem je vice moznosti (zde bude lepsi za googlovat a najit podtup a material, ktery ti bude vyhovovat)
d). CU trubka se ve tvem pripade bude spise pajet nebo lisovat, svaruji se jine med trubky, ktere slouzi spise k jinemu ucelu
Jestli to udelat sam nebo pozvat firmu? To je na delsi a jinou diskusi. Osobne sdilim nazor co zvladnu a vim, ze to delam spravne udelam sam, zbytek bohuzel firma, kde je stejne potreba si nejprve neco zjistit a kontrolovat
Stando, "co zvladnu a vim, ze to delam spravne udelam sam" souhlas a chválím.
ale "zbytek bohuzel firma" když to vidíte od firmy tak příště kdo to udělá?
zdravím Milan
"když to vidíte od firmy tak příště kdo to udělá?"
zde spise patrilo znamy remeslnik z oboru (kdyz bude nutne, tak firma), jinak priste ja , kdyz bude potrebne naradi nebo moznost pujcit...zadny problem.
Samozrejme se zde nebavim o svarovani (plyn apod.) to jsou veci na ktere "amater" nema sahat to plati i o el. atd.
V podstatě souhlasím s uvedenými odpověďmi, přidám i svůj názor.
a) výška radiátorů od země není daná, snažím se dávat spodní hranu minimálně 10cm nad podlahu a horní hranu minimálně 5cm pod parapet (pokud jsou pod oknem), tomu přizpůsobuji i proporce těles pokud nejsou pevně dána v projektu. Koupelnové žebříky usazuji minimálně 50cm nad zem, zákazník nepotřebuje sušený ručník válet po zemi.
b) Vzdálenost radiátorů od země kvůli optickému dojmu dělám stejný, s velmi mírným sklonem každého tělesa odvzdušňovacím šroubem výše. Jinou záležitostí je usazení přívodních trubek, které musí být vyspádované. Nelze uložit trubky tak, aby případný vzduch (který se tam vždy dostane) neměl kudy odejít. Laicky, vždy je třeba, aby případná bublina mohla utíkat někam nahoru, kde je možné ji vypustit ze systému - tedy do radiátoru, do kotle, v případě nutnosti do odvzdušňovacího hrnku.
c) nějak nechápu dotaz, většinou mívá každé těleso svůj termostatický ventil s termohlavicí. (Vyjímku tvoří místnost s termostatem, kde se termohlavice nedoporučuje). Samozřejmě uvažuji dvoutrubkový systém, na jednotrubkový rozvod jsem v praxi ještě nenarazil.
d) svařovat měděné trubky je trošku problém. Vy však patrně myslíte pájení neboli letování, což problém není. Pokud dodržíte základní technologicky postup (očištění spoje, nanesení pasty, ohřátí a zalití pájkou), neměly by vzniknout potíže. Samozřejmě před zakrytím trubek a spojů (zahození, zaklopení SDK...) DOPORUČUJI tlakovou zkoušku, osobně používám tlakování kompresorem na přibližně pětinásobek provozního tlaku. Pokud do druhéhé dne tlak klesne, hledám příčinu.
Jinak Vám doporučuji alespoň jednodenní brigádu u nějakého kamaráda topenáře, který by byl ochoten Vám při práci vysvětlovat jak a proč co dělá, případně by Vás nechal si práci pod jeho dozorem vyzkoušet, věřte že je to více, než čtení příruček!
Topenář jako řemeslník se na práce podle Vašich otázek připravuje v učení tři roky, studuje teorii i praxi. Po vyučení stejně ještě dělá pod dohledem nějakého staršího kolegy s praxí...
Šikovný kutil amatér topenařinu napřed pořádně okouká u nějakého machra, má spoustu otázek a spoustu možností se to naučit. Pokud ho to zajímá, dokáže to podstatně dříve. Ale stále to bude jen laik s nějakými praktickými zkušenostmi.
Laik to dokáže pokazit brzo po začátku...třeba už i při nákupu...
Budete mít projekt, rozpis materiálu... není ovšem tak jednoduché ten materiál koupit, aby seděl, případně se rozhodnout pro podobný ekvivalent toho, co sice projektant navrhl, ale už to dávno není k sehnání, nebo dokonce ještě není k sehnání.
U některých systémů je třeba zachovat spád, u jiných zase ne, záleží i na typu přívodů do radiátoru a systému propojení, podle toho se dělají obvody, to vše by mělo být v projektu. Je dobře, že jste si ho nechali udělat, vyvarujete se potom mnoha problémům.
Doporučil bych počkat na projekt a na nákup materiálu si vzít ssebou toho odborníka. Topení a zvláště dobré topení není práce pro amatéra, pozdější opravy a úpravy se stále prodraží.
K Vašim otázkám: pokud chcete věšet radiátory sám, ať aspoň odborník vyznačí místa konzol, kde třeba vrtat.On už ví, jak vysoko a jaký a kam bude třeba sklon radiátoru. Není problém svařovat měděné trubky, pro toho, kdo to umí a dodrží technologii.
otázka c) není dostatečně podložená podrobnostmi...
s Hejkalem na 99% souhlasím, nejsem vyučen topenář a není problém pro mě dělat topeni (s vyjímkou autogenu)
ne každý opravář je šikula
Pokud jste manuelně zručný, naučíte se to taky, ale pod dohledem a radou někoho zkušeného. Páč jak mám sdělit že:
"a)Jak vysoko umístit radiátory od země?" akorát aby to oku lahodilo, ale byly po vodě? Není předepsáno, že musí být x cm nad podlahou. Mám radiátory položeny jen na zemi, některé i 120cm nad zemí
b)Musím postupovat v nějakém spádu ... ano, tak aby mohl vzduch z radiátoru odejít
nebo lze zachovat stále stejnou vzdálenost radiátoru od země? ne, stačí jen několik mm aby byl odvzdušnovák výše.
c)Je velký problém propojení dvou radiátorů s termostatickou hlavicí a jak se to přesně dělá? (dvou trubkový systém) nic není problém ale popsat zde, postup.
Je velký problém případně svařovat měděné trubky? je to jednoduché, pokud víte jak (řádně očisti, natřit pastou, cínem svařit a hotovo)
doplněno 26.08.10 15:13:klidně to můžeme rozebrat i po
ICQ 55180641
Děkuji za odpověď,
i když jsem se z ní nic nedozvěděl, kromě toho, že si mám na všechno vzít odborníka (na jízdu autem snad taky?). Na spoustu věcí vč. topení v jiném bytu jsem měl renomovaného projektanta odborníka a chodilo se tam ve svetrech, kámoš asi ještě 2 roky po instalaci kotle a topení odborníkem neustále seřizuje topení, poněvadž skoro netopí, známá z práce nahání oborníka 1/2 roku aby ji dodělal topení atd. atd. atd. atd.
Mám 50% šanci něco zkazit, což oni mají šanci na 80% kompletní překopání / předělání ZAPLACENÉHO projektu ... s odborníkem. Když k tomu přidám šanci nákupu v zahraničí za 40-50% ceny, nevím kdo je na tom lépe. Proto mám snad projekt a základy (kotelna a akum. nádoba) nechci dělat sám!
ano, máte pravdu, radil jsem odborníka...i mistr tesař se utne!
...to, co napsal milancukrár, jsem mohl napsat také, za ty roky mám také jisté vědomosti a praxi okolo topení, ale Váš dotaz nesvědčil o Vašich zkušenostech a jistotě v této oblasti. Zrovna tak mohl milancukrár napsat jako já, že postavit a seřídit, teda vyregulovat topení tak, aby fungovalo, není jen tak jednoduché. Máte s tím špatné zkušenosti i Vy, jak popisujete, i Váš kámoš, který už dva roky neustále "seřizuje" topení atd. Vyregulování topení není záležitost jedné dvou hodin po montáži, vyžaduje to delší pozorování funkce jednotlivých stoupaček a nastavení ventilů na nominální průtok. Každý laický zásah do ventilu, teda do průtoku může ovlivnit nejen samotný radiátor, ale i větev nebo i stoupačku. O světlosti trubek, odbočkách, kolenech, úhlech připojení trubek a pod. ani nemluvím. Ale nechme to na později.
To je můj názor, ctím si i Váš.Snad jen zkuste tak za dva tři měsíce nebo po topné sezóně dát sem na poradnu Vaše zkušenosti, jak daleko byli projektant a topenář dobří a jak Vám to funguje...
Držím Vám palce!
Opět souhlasím s Hejkalem,,
je firma, která udělala topení v celém domě a nefunguje tak ajk slíbila. Páč jim cosi spadlo do trubky a po mnoha letech se na to přišlo.
Pokud je člověk manuelně zručný, zvládne lecos. Ale vyučený mistr taky občas měco nezvládne.
Nedělejte z topenářů bohy! Většina z nich se rekrutovala z řad makáčů držících ještě před pár lety v ruce maximálně tak švajc. Dnes jsou to však náramní odborníci a věhlasné firmy. Zkuste si ale od několika z nich nechat udělat nezávisle slušný projekt. Každý Vám řekně něco jiného. Proč? Jednoduše proto, že zkušenosti, které používají, jsou získané empiricky a z odposlechu jiných "odborníků". Nic proti praxi, je solí suché teorie a bez ní fakt to nejde. Ale znalosti většiny topenářů v oboru termomechaniky, hydrodynamiky a podobných disciplín jsou v nejlepším případě žalostné. A podle toho to bohužel vypadá. Radiátory raději předimenzují a soustavu nastavují od pasu. Však to nějak vyjde, vždycky to šlo! Od zapáleného amatéra se liší pouze tím, že už v pár barácích topení nějak zbastlili. Opravdu dobrého topenáře aby s lupou pohledal...
Dobrý den
Dovolím si přidat svůj příspevek a je čistě na vás, zda si z něho něco vemete.. Byl jsem v situacích, kdy bych si nemyslel, že i na takovou věc jako je poražení stromu budu potřebovat odborníka, ale věřte mi, že pouštět se do instalace topného systému byť "jen" v podobě umístění radiátorů a nákupů potřebného materiálu sám, je zbytečná troufalost, protože mnohem lepší je najít opravdu dobrého instalatéra, který povede vaše kroky..
Je spoustu věcí, které se zdají býti jednoduché, ale nejsou a pokud budete chtít mít dobré spaní a pocit z krásné věci, sám se do toho nepouštějte. To ale neznamená, že budete stát v koutě a jen se dívat, tak to rozhodně nemyslím! Ať se rozhodnete tak či tak, moc vám přeju abyste byl spokojený , hezký den Camelot
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.