Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odstranit lepidlo na dřevo

Od: adecko® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.

Je možné rozdělat nějak spoj slepený lepidlem na dřevo? Nějakým ředidlem? Bohužel značku lepidla nevím, ale nic speciálního to určitě není. Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mhustak*
hodnocení

1x

Zdravim,

Ja jsem taky potreboval rozlepit slepene casti nabytku (lepene epoxidem), kvuli stehovani a otec (truhlar) mi poradil ze to muzu zkusit nahrat, ze epoxid zmekne a pak to pujde s trochou sily povoli, takze jsem to zkusil a ono to slo, takze zkuste v pripade epoxidu pouzit tento postup, ale neni to na 100%.

hodnocení

0x

Pokud je to slepené klasickým kostním klihem, takovým tím při vaření divně voňavým maglajzem, poznáte to podle hnědé až světlehnědé barvy, tak je tu šance rozlepit spoj namočením do vody. Po určitém čase klih změkne a dá se silou rozdělit...Ale! klihem už se dávno nelepí, takže pokud to není nějaký starý výrobek, tak bude problém.

Může to být i jiné lepidlo...

Disperzní (vodou ředitelné truhlářská lepidlo na bázi polyvinylacetátu, obyčejné nebo vodovzdorné, nebo třeba polyuretanové, nebo formaldehydové, polyvinylacetátové, třeba to vidět...

doplněno 26.08.10 13:27:

To bude složitější, počkejte, až se ozvou nějací chemici...

hodnocení

Díky za odpověď. Klíh to určitě není . Je to nějaká moderní chemie.

prodejce*
hodnocení

0x

Jakož to truhlář mám spíše zájemna tom aby to drželo pořádně a rozlepit to nešlo. Záleží na tom co je potřeba rozlepit. Jestli je to nějaká dřevotříska nebo masív. U dřevotřísky to řeším že se to malinko rozkýve a pak přeřečou slabou pilkou kolíčky a je to od sebe následně se to znova vykolíčkuje. Pokud to nejde rozkývat a je to nutno rozdělat ohledně omylu v rozměrech tak se volí to co má špatný rozměr že se prostě vyřízne a ten kus se dělá nový. Taky záleží na tom jaký druh kolíčků se používá drážkované se dají dostat od sebe, Jelikož si ale varábím kolíčky sám a mají kroucenou spirálu tak hold smůla po zatuhnutí lepidla to od sebe nejde.

U masivu pokud by se to namořilo nebo napařilo tak by to mělo povolit pokud ej to lepeno Herkulesem nebo Dispercolem. Pokud je to ale nějaký PONMAL , Kleiberit atd s příměsi proti vodě ( D3 atd) tak asi problém bude určitě.

doplněno 30.08.10 23:33:

opravuji PONAL

restauro*
hodnocení

0x

Dobrý den, jako restaurátor nábytku mám bohaté zkušenosti s rozkližováním nábytku. Pokud někdo ,,opraví´´ nábytek původně sklížený klihem novodobým lepidlem,je to vždy problém. Nejčastěji jde o ,,bílé´´ lepidlo,Dispercol,Herkules,Duvilax aj. Na tyto se mi poměrně osvědčilo vstříknutí acetonu injekční stříkačkou přímo do lepeného spoje.Je vhodné toto místo zabalit třeba na 10 minut do igelitu aby aceton moc rychle nevyprchal. Popřípadě několikrát opakovat. A kombinovat s opatrným vykláním obou slepených prvků,ale tak abyste je neulomil. Pokud se jedná o epoxidy a polyuretanová lepidla,tam bohužel neznám jinou než destruktivní metodu, anebo-pokud spoj drží,nechat jej tak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]