Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
chtěl bych poprosit o radu:
rekonstruuji malý RD (55m2) a o víkendu jsem zjistil, že všechny obvodové stěny nejsou z plné cihly 30 cm jak jsem předpokládal podle tloušťky zdí, ale skladba je 7 cm cihla na výšku, 15 cm vzduchová mezera, 7 cm cihla na výšku. Obě příčky jsou pouze v pravidelných intervalech provazbeny cihlami (ob dvě cihly, posunutě každá řada). Dům je cca z roku 1930.
Dům není zateplený. Otázka je: nechat do prostoru mezi těmi v podstatě nosnými příčkami nafoukat izolaci nebo ne? .Udělal bych vykružovákem několik děr, stejně už tam nějaké mám kvůli elektrice a do nich bych to nechal nafoukat co půjde. Prostor se zdá být poměrně čistý - pouze pavučiny a občas hnízda nějakého hmyzu či co...
Podotýkám, že v prostoru u podlahy (do 5 cm) asi nepůjde nafoukat, protože tam asi bude napadaná nějaká ta suť. U stropu (cca 20 cm pod stropem ) je udělán věnec (místo těch 15 cm vzduchu je tam asi beton - no je to tvrdý na vrtání) na kterém pak leží trámy dalšího poschodí. Pod tímto patrem je ještě jedno patro se smíšeným zdivem (cca 60cm tloušťky, jaká skladba nevím).
Se zateplením jsem v budoucnu určitě počítal, ale zvenku. Toto je příležitost jak rychle ušetřit, ale obávám dost velkých tepelných mostů právě u země a v místě toho věnce. Dá se navíc čekat, že když se zateplení nepovede (jako že se to všude asi nenafouká 100%), tak se budou na stěne tvořit vlhká místa, která mi (s vysokou pravděpodobností) začnou dřívě nebo později plesnivět. Nakonec bych to možná stejně musel vyřešit zvenku...
Díky moc za vaše názory a rady
noclo:
bouhuzel take mam tento typ zdi tzv. polska zed a bohuzel problemu je vice, zed se sklada ze 2-3 rad plnych cihel pak 2x kantka po cihle provazana plnou cihlou a zase zaklopene 2-3 radou plnych cihel a jako tresnicka tram. Takze pristup z horni casti nemozny a diky hustemu provazani nemoznost dukladneho vysypani izolace. Navrtani otvoru z boku je mozne, ale zed bude jak emental cca otvory v kazde druhe rade a v kazde druhe cihle
Jedine doporuceni je izolace z vnejsi strany.
Děkuji za odpověď,
to je přesně ono, takhle je to složené jako na Vašich obrázcích. Zateplovat to tedy nebudu, nemá to asi smysl a jsou to vyhozené peníze. Udělá se to pořádně z venku a v klidu...
Jinak dnes jdu dělat drážky pro elektriku tak doufám, že to dobře dopadne a dům se nezřítí (mám na to frézu, abych do toho co nejmíň mlátil). Mluvil jsem o tom se statikem a říkal "hodně opatrně". To že bych do těhle stěn schoval např. i trubky topení jsem už vzdal.
ještě jednou díky
s tim sekanim opatrne, pokud mas stare omitky tak jen drazku v omitce, pokud mas omitku oklepanou a cihle oskrabane a mirne proskrablou sparu (5mm) tak kabel do spary jinak hodne opatrne...ono to nespadne, ale cihla se bude uvolnovat a pribude ti prace.
Mrkni jak mas krivou zed treba se ti kabel bez problemu schova do omitky ,usetris zbytecneho sekani, na krabice pouzij vrtak a nevrtej skrz.
Ja uz to mam nastesti zasebou i s omitkama
Ještě k těm rozvodům, jak jste vyřešitl např televizní a datové rozvody? Já mám v plánu protáhnout zdmi husí krky, abych v budoucnu mohl libovolně přidávat rozvody. Husí krk se dá (někde) protáhnout tou dutou stěnou, zbytek (kousky) vyfrézuju. Problém je ale s odbočovací krabicí (100x100) která je hodně hluboká a zasahuje až do meziprostoru. Už takhle mám 2 díry udělané, ale jak je tam upevnit je otázka (ještě mám navíc na každé straně díry na 2 kulaté obyč. hluboké krabice takže je ta díra dost široká.
Jak jste vyřešil uchycení těchto větších krabic, pokud jste to tedy řešil? Mě napadlo nalepit na zeď perlinku - udělat v ní hlubokou kapsu a do té se to "nějak" zamaltuje. Nemám ale zkušenosti, takže nevím co mi na to zedník pak řekne...
díky
co se tyce rozvodu zasuvek a svetel mam jen koncove zasuvky mezi sebou propojene, svetlo je spojene v krabici pod vypinacem
resil jsem jen koax, ktery mam bez husiho krku, protoze nikdy nebude potreba menit resp. ne drive nez silovy kabel .
husi krk davam pouze prechod z mistnosti napr. na pudu (pres krabici) kde hrozi diky vlivum k degradaci kabelu a husi krk vystriknu pur penou zduvodu kondenzace vody.
to bohuzel hrozi i u krku, ktery bude v tom meziprostoru (do doby nez bude zateplena fasada)
co se tyce datovych kabelu...radu let pouzivam WIFI tak jsem je netahal.
pokud z nejakeho duvodu (ktery me ten nenapada) potrebujes mit tak velkou krabici dal bych ji na jinou stenu nebo do jine mistnosti, kde je lepsi zed. Zde hrozi kondenzace.
Veskere datove zasuvky apod. muzes protahnou jen jednim kabelem bez rozdelovaci krabice, to plati pro koax staci jeden na analog, digital, satelit atd.
niclo, vždy se musí hodnotit podle nejslabšího článku řetězu, u Vás podle nejhoršího tepelného odporu. Pokud se ptáte zdali zateplit, tak odpověď musí být ANO.
Pokud se zeptáte kde, tak určitě zvenku na fasádě. Jakou tloušku izolantu, to se musí podle ostatního stavu domu, Vašeho věku, možnostem finančním atd...
Domek si představte jako Vaší osobu. Stojíte v zimě venku, když si dáte péřovou bundu, stále bude na bosou nohu zima a bez čepice chlad na hlavě... už mi rozumíte?
doplněno 25.08.10 15:19: Otázka je taková, zda zateplení tímto způsobem nezpůsobí větší problémy než přínosyDobrý den,
děkuji za odpověď. To, že zateplit je mi jasné. Již jsem zateplil podlahy v suterénu (co šlo) a střechu. Obvodové stěny zatím ne, protože je na domě pěkná fasáda a navíc na to už nemáme peníze.
Otázka je taková, zda zateplení tímto způsobem nezpůsobí větší problémy než přínosy. Vím, že jsem si z velké části odpověděl sám, ale víc hlav víc ví a třeba už má někdo podobnou zkušenost za sebou. V knížkách toto bohužel nevyčtu.
Zkušenosti s drceným polystyrenem (kuličky Enroll, cca 700Kč/m3):
Pěkně se to sype, takže by to šlo sypat otvory udělanými těsně pod věncem, sesypalo by se to docela i kolem cihel.
Voda v tom nevzlíná, polystyren v sudu, do kterého dost napršelo, byl suchý téměř až k hladině vody.
Propustnost pro vodní páry je samorřejmě dokonalá.
Izolační schopnosti - těžko odhadnout, nakolik to bude bránit proudění teplého vzduchu a izolovat.
Ve Vašem případě bude jistě problém s tepelnými mosty v místech, kde cihla napříč svazuje obě stěny. Takové zateplení by bylo asi jako svetr velkými oky. Ale i ten trochu hřeje.
Asi bych to zkusil u jedné kratší stěny, nebo v rohu a v zimě zkusil teploměrem, jestli to stojí za to.
"s drceným polystyrenem" to je otevřená struktura,, takže nasáklivý,
"Voda v tom nevzlíná...Propustnost pro vodní páry je samorřejmě dokonalá" to si odporuje
"zolační schopnosti - těžko odhadnout" takže nejsou?
"problém s tepelnými mosty v místech," problém obrovský
"zkusil u jedné kratší stěny" já bych to nedoporučil, ale je to na tazateli.
Drcený polystyren nemá kapilární strukturu, takže v něm voda nevzlíná, to se dá vyzkoušet velice snadno. Izolační schopnosti mají samozřejmě i velmi prodyšné materiály, jinak by nefungovala minerální vlna. Funkčnost podobnho zateplení by se dala simulovat, měřit a porovnávat v nějakém modelu (bedna s dvojitými stěnami).
Díky za odpověď,
varianta se zkouškou možná není na škodu. Jen nevím jak to dostanu ven, když to udělá nějakou neplechu.
Asi to ale zkusím na nějakém přístupném místě, kde bych zeď mohl bez problémů později ošetřit, případně to nějak dořešit.
Díky za návrh!
Chcete jednoduchou zkoušku o tom, zda je dcený polystyren vůbec tepelným izolantem? Najděte staré povlečení, nebo aspoň pytel. Naplňte přiměřeně kuličkama. Druhou duchnu si můžete naplnit třeba nějakou skelnou vatou. Přikrete se. A porovnávejte.
Já bych se vybodl na porovnávání a zkusil se zeptat výrobce. Prodávají to už řadu let a asi Vám dají nějaké adresy, kde ten polystyren podobným způsobem použili. I když teď budou mít asi dost jiné starosti, byli dost blízko u vody. Najdete asi i jiné výrobce polystyrenových kuliček.
Tepelné mosty? V zimě je i děravý svetr lepší, než žádný.
ale já nepotřebuji zkoušku "o tom, zda je dcený polystyren vůbec tepelným izolantem" mám ho ve skladě desítky pytlů.
Kdo si pořídí díravý svetr, když si může pořídit kvalitní horský kabát za podobnou cenu...
Ale pozor, uvedený díravý svetr je jet slabé dírkované tričko!
ale to je jen na každém co si dá na zeď (do zdi)
Já jen upozorňuji že je to náznak zateplení, nikoliv zateplení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.