Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spočítat nosnost íček

Od: babajaga* odpovědí: 5 změna:

Mohl by mě nezávazně třeba nějaký student stavební či strojní fakulty spočítat, jaká íčka by musela být na střeše garáže o rozměrech délka: 6m a šířka 3,20, aby unesla kruhový nafukovací bazén o rozměru 3 m a výšce 0,80? Mezi íčka by se dávaly betonové PZD.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Zdravím vzdálenou příbuznou!
Je tu několik možností: ty nosníky dát křížem na šířku 3,20 a hustěji, nebudou se tak prohýbat jak 6 metrové. Dále nepoužít mezi ně beton, ale na ně třeba fošny, které jsou podstatně lehčí. Získáte tím větší rezervu nosnosti, musíte počítat i s váhou koupajících se a nejen s váhou vody.
Ve škole jsme se něco učili o pí er na druhou, krát vé, krát měrná váha vody, plus váha koupajících, máme údaj o zatížení, plus do toho započítat nějaký koeficient přídavného zatížení při skákání a bude to pomalu všechno na dosazení do vzorců.
Je tu ovšem jiný problém! Garáž široká 3,20 m, průměr bazénu 3 m, délka pádu rozblbnutého dítěte přes mokrý kluzký okraj bazénu na zem aspoň 3,30 m. Myslíte i na bezpečnost?
Okolo bazénu bude málo místa na pohyb, slunění a pod.
Co takhle garáž zastřešit lehkou krytinou na lehké konstrukci a ušetřené peníze přidat na koupi většího bazénu položeného na zemi? Nepotřebujete nic počítat a bude to bezpečnější.

hodnocení

0x

spočítat to půjde, váha bazénu s vodou je okolo 6-ti tun. Co mě v této souvislosti napadá je: co tomu řeknou základy garáže s takovým přitížením. V jakém jsou asi stavu, v jakém provedení, jaké je podloží, má ta garáž alespoˇnějaký ten věnec. Všechno souvisí se vším. Domnívím se že PZD desky by to ani nemusely sami unést... mluvíme o cca 800-1000kg/m2.

babajaga*
hodnocení

Místo na slunění je na terase, ze které je přístup na garáž. Garáž má hluboké základy, počítalo se s nástavbou, která se nebude konat a proto se uvažuje o tom bazénu a proto jsme chtěli vědět asi za jakých podmínek by to šlo a jak by to početně vyšlo ale neumíme to spočítat.

hop®
hodnocení

0x

Bohužel mne živí stavařina a student už dávno nejsem, takže jsem neprošel přijímacím výběrovým řízením... *plac*

babajaga*
hodnocení

čti pozorněji, bylo napsáno třeba student, kdyby jsi chtěl poradit mohl jsi, ale to jsi rozhodně nechtěl, tak ses nemusel obtěžovat vůbec psát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]