Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepočet objemu hmotnosti cementu

Od: av odpovědí: 15 změna:

Prosím o radu. Budu dělat doma 3 m3 betonu. Vím, že správný poměr je cementu a písku je 1:3. což když si vezmu mi odpovídá 0,75m3 cementu. Kolik budu tedy potřebovat kilo cementu, abych věděl, kolik pytlů koupit? Díky. Je nějaký vzorec na přepočítání hmotnosti cementu na objem?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

1x

Jj, vydatnost je napsána na pytli s cementem, bohužel u sebe žádný nemám. Vím, že suchý beton BP8 je 2tuny na kubík, suchá malta MV2 je 1,6t/m3. Co takhle technický list, někde na netu bude...

doplněno 23.08.10 13:41:

Našel jsem údaj: měrná hmotnost 3050 až 3150 kg/m3 ( fast10.vsb.cz/...), je to bez záruky, ale od oka bych tomu věřil...

doplněno 23.08.10 13:45:

... což mi vychází přes 90 pytlů cementu - to bych si ten beton radši nechal vozit multikárou po kubíku... ;)

av
hodnocení

Díky, ale také tam píšou, že sypká hmotnost je 900 - 1300 kg/m3, což bych tomu také věřil. Což je maximálně nějakých 40 pytlů.

hop®

To se mi zdá (zase od oka) málo. A pokud zkouším odhadnout rozměry pytle s cementem který má 25kg, tak mi to vychází okolo 2000kg na kubík, tak teď opravdu nevím. *nevi*

doplněno 23.08.10 15:02:

Tak jsem nakonec zavolal šéfovi (dělá rozpočty) a do nabídek počítá na kubík betonu (3:1) 40 pytlů cementu (po 25kg).

Ještě mě napadlo, pokud počítáte, že 3/4 kubíku písku + 1/4 kubíku cementu = 1 kubík betonu, tak to také není úplně pravda, cement funguje jako pojivo mezi zrnky písku. Znáte efekt míchání hrášku s mákem?

hodnocení

0x

3 kubíky směsi = 3 díly písku(a štěrku) a 1 díl cementu

paleta cementu je +- kubík, to je 56 pytlů, z toho uděláte 4 kubíky směsi, takže uvedených 40 pytlů je skoro přesně, ale raději bych vzal více a zbytek vrátil do stavebnin.

jeden řemeslník spotřebuje 40 pytlů, jiný klidně 50, a poslední 30

av
hodnocení

díky za radu. Aspoň někdo má podobnou spotřebu jako já :) Těch 90 pytlů se mi zdálo opravdu dost, to by už vyšlo laciněji z betonárky.

hop®

AV: pozor, já se pořád bavím o jednom kubíku betonu. Pan Milan ale pravděpodobně myslí 40 pytlů na celé Vaše 3 kubíky! *nevi*

hop®

Milane, z Vaší definice (paleta cementu na 4 kubíky betonu) mi vychází 14 pytlů na kubík betonu - není to málo? *sok*

hope, špatně

paleta cementu je kubík + 3 kubíky písku (štěrku) jsou 4 kubíky

takže 56 pyllů / 3 díly písku je 18,5

samozřejmě počítání -+ zhruba, žádné dogma

hope, špatně

paleta cementu je kubík + 3 kubíky písku (štěrku) jsou 4 kubíky

takže 56 pyllů / 3 díly písku je 18,5

samozřejmě počítání -+ zhruba, žádné dogma

a jěště jaký cement, páč Srní, Ladce, polský, Práchovice atd...

doplněno 23.08.10 18:23:

já jsem přesvědčen, že to bude stačit. k čemu to je beton?

existují i odborné příspěvky, kde se uvádí poměr 1:2,3

ale to je beton pod soustruhy

co se stane s betonem 1:5 (6)

sbíječkou jsem rozbíjel beton 1:5 z před 30 lety...

doplněno 23.08.10 18:24:

budete přidávat do betonu JAR?

av
hodnocení

bude tedy těch cca 40 až 45 pytlů stačit na 3 kubíky betonu?

hop®

Pan Milan je sice odborník, nicméně já s ním v tomto nesouhlasím, myslím, že nebude.

cyril*

Zcela jistě ano i když neznáme účel použití a o jaký typ betonu se jedná. Zda klasický beton se štěrkem nebo o mazaninu bez štěrku nad 4 mm.

Toto je základní složení betonu udávané firmou Holcim: V jednom kubickém metru betonu je zhruba 600 kg písku, 1400 kg štěrku, 300 kg cementu a 150 litrů vody.

av
hodnocení

proč se dává JAR? Nikdy jsem ho tam nedával.

kolonial*

Na přepočty se vykašlete. Řiďte se tímto:
na jeden kubík zpracované směsi použijete cca 1,15 kubíku štěrkopísku, 2,75 metráků cementu a 155 litrů vody. Tím s rezervou získáte beton na úrovni B 20 (C 16/20) - tedy takový, který lze bez problémů použít do základových pásů či na desku. Na stropy pak trochu přitlačíte s cementem na nějakých 3,5 metráku na kubík směsi a jste v pohodě.

Já to mám vyzkoušené tak, že na moji míchačku, z které vytlačím dvě kolečka naplěná asi do 3/4 či malinko více, stačí jeden 25 kg pytel cementu - B 20 je hotová.
Já jsem tyhle přepočty řešil tak dlouho, až jsem se nasral a začal pátrat mimo internet - přes švagra projektanta jsem se dostal k jeho kolegovi (kmentovi) z jeho stavebního ateliéru, který mi poskytl skvělou tabulku (kterou sám před mnoha lety sestavil) a od té doby ji používají všichni jeho kolegové z práce a známí (všichni si sami pro sebe staví svépomocí - asi vědí své o technologické kázni v betonárkách a skvělých schopnostech zedníků a řemeslníků).

Mějte se.

mrazik*
hodnocení

0x

Poznámka k použití saponátu JARu: Důvod asi pramení ve výrobě tzv. "mýdlobetonu"- viz. popis o betonu na "http://cs.wikipedia.org/wiki/Beton"(doplnil jsem jej o návod k výrobě mýdlobetonu). Následná špatná propustnost vody mýdlobetonem je způsobená vytvořením vápenatého mýdla z původního mazlavého (draselného) mýdla, avšak saponát není totéž co mýdlo!

Jinak moc děkuji za praktickou radu s poměrem písku, cementu a vody při přepočtu na objemové poměry.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]