Nejste přihlášen/a.
Chci po spoluvlastnících nemovitosti finanční náhradu za "nadměrné" užívání nemovitosti. Používají ji celou, ačkoli vlastní pouze 1/2. Mohu po nich požadovat, pokud nebudou chtít zaplatit, poplatek z prodlení či alespoň úrok z prodlení?
Nárok na účtování poplatku z prodlení plyne pouze z nájemního vztahu a pouze za dlužné nájemné. Opotřebení se mi jeví jako škoda, ta musí být vyčíslena a uznána... smluvena splatnost a od toho dne, pokud nebude uhrazena, tak účtovat zákonný úrok z prodlení, nikoliv smluvní.
Ono nejde o opotřebení nemovitosti, ale o jistou náhradu za nájemné. Takže jestli by se na to nevztahovaly pravidla jako na nájemné.
To je jako mít pupínky na zádech... mohou být od komára a také od napalmu... bez konkrétní znalosti smluvního ujednání na to nelze konkrétně odpovědět. Nájem je smluvený na částku např. 10.000 měsíčně. Pokud není nájem zaplacen, lze uplatnit poplatek z prodlení. Pokud je to cokoliv jiného, tak úrok.
Dobře, děkuji
Toto je teda to něco jiného. Žádná smluvní ujednání neexistují, toto jsou nechtění "nájemníci" - bydlí tam a užívají to bez smlouvy a souhlasu
Bez nájemní smlouvy není nájem, ale v jeho výši částka za neoprávněné užívání. Jo, nejhorší kšefty jsou v rodině. Nechci vám radit, ale pokud je to 1:1, je nejlepší dát soudu návrh na vypořádání a ten může určit, že si tu půlku mají koupit, když vám jí nemůžou vydat. Jinak vás můžou popotahovat s náklady na údržbu, na novou střechu atd.
Prozatím se snažím o mimosoudní dohodu rozdělení majetku, tak sháním jaký mám nároky, právo a povinnosti. A taky nějakou pořádnou páku, aby byli ochotni jednat. Zatím to vypadá, že si ze mne jen dělají srandu
Já vlastním svou část teprve dva roky. Prozatím jsem platila pouze polovinu daně z nemovitosti a pojištění (jediný na co jsem viděla doklad o zaplacení), s tím, že pokud budou nějaké opravy, tak to musím odsouhlasit a poté zaplatím polovinu - prozatím byly požadavky leda na zaplacení elektřiny na chodbě, nebo proplacení toho, že tam uklízí chodbu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.