Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úrok či poplatek z prodlení

Od: nick5* odpovědí: 9 změna:

Chci po spoluvlastnících nemovitosti finanční náhradu za "nadměrné" užívání nemovitosti. Používají ji celou, ačkoli vlastní pouze 1/2. Mohu po nich požadovat, pokud nebudou chtít zaplatit, poplatek z prodlení či alespoň úrok z prodlení?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

radi*
hodnocení

0x

Nárok na účtování poplatku z prodlení plyne pouze z nájemního vztahu a pouze za dlužné nájemné. Opotřebení se mi jeví jako škoda, ta musí být vyčíslena a uznána... smluvena splatnost a od toho dne, pokud nebude uhrazena, tak účtovat zákonný úrok z prodlení, nikoliv smluvní.

nick5*
hodnocení

Ono nejde o opotřebení nemovitosti, ale o jistou náhradu za nájemné. Takže jestli by se na to nevztahovaly pravidla jako na nájemné.

radi*

To je jako mít pupínky na zádech... mohou být od komára a také od napalmu... bez konkrétní znalosti smluvního ujednání na to nelze konkrétně odpovědět. Nájem je smluvený na částku např. 10.000 měsíčně. Pokud není nájem zaplacen, lze uplatnit poplatek z prodlení. Pokud je to cokoliv jiného, tak úrok.

nick5*
hodnocení

Dobře, děkuji :)

Toto je teda to něco jiného. Žádná smluvní ujednání neexistují, toto jsou nechtění "nájemníci" - bydlí tam a užívají to bez smlouvy a souhlasu :(

radi*

Tak pak jednoznačně úrok a nakopat do zadku :)

kejki

Bez nájemní smlouvy není nájem, ale v jeho výši částka za neoprávněné užívání. Jo, nejhorší kšefty jsou v rodině. Nechci vám radit, ale pokud je to 1:1, je nejlepší dát soudu návrh na vypořádání a ten může určit, že si tu půlku mají koupit, když vám jí nemůžou vydat. Jinak vás můžou popotahovat s náklady na údržbu, na novou střechu atd.

nick5*
hodnocení

Prozatím se snažím o mimosoudní dohodu rozdělení majetku, tak sháním jaký mám nároky, právo a povinnosti. A taky nějakou pořádnou páku, aby byli ochotni jednat. Zatím to vypadá, že si ze mne jen dělají srandu :(

cyril*

Kdo hradí náklady na provoz a údržbu nemovitosti?

nick5*
hodnocení

Já vlastním svou část teprve dva roky. Prozatím jsem platila pouze polovinu daně z nemovitosti a pojištění (jediný na co jsem viděla doklad o zaplacení), s tím, že pokud budou nějaké opravy, tak to musím odsouhlasit a poté zaplatím polovinu - prozatím byly požadavky leda na zaplacení elektřiny na chodbě, nebo proplacení toho, že tam uklízí chodbu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]