Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poradíte mi, jak odstranit závadu na zvonku?

Od: kemo® odpovědí: 16 změna:

Potřebuji zjistit a odstranit závadu, proč nezvoní zvonek.
U dveří je novější tlačítkové tablo se dvěma tlačítky.
Každé tlačítko ovládá jeden starý klasický zvonek nezávisle na sobě.
V rozvaděči se nachází jedno trafo.
Jeden obvod s tlačítkem a zvonkem funguje.
Při zmáčknutí druhého tlačítka zvonek nezvoní.
Můžete mi poslat schéma zapojení nebo napsat co kam odkud vede a říct, jak postupovat ke zjištění a odsranění závady?
Vadasku a multimetr mám

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

nevím jak je to u Vás zapojeno, ale měl by jít Od trafa jeden drát k obou tlačítkům, a od každého zvlášť do bytu ke zvonku. Od trafa druhý drát ke zvonku.

ICQ 55180641

hop®
hodnocení

0x

Upřesněte, prosím, pokud máte tablo, opravdu máte pouze zvonky nebo i domácí telefon? Pokud pouze zvonky, je pravdpodobně přerušený drátek mezi tablem a zvonkem. Vadaska Vám je nanic, ta změří síťové napětí 230V, ale napájení trafa je v pořádku (když jeden zvonek zvoní), takže byste potřeboval měřáček na "malé napětí", stačí rozsah do 24V.

juvla*
hodnocení

0x
hop®

Jj, ale furt nezvoní - jestli to měří vadaskou... *nevi*

hodnocení

To já vím že to vadaskou nezměřím :) Ono je to u sousedů se na to mrknu o víkendu.

pesbrok*
hodnocení

0x

V první řadě nutno zkusit zda je v tlačítku proud pokud jsou tlačítka u sebe je napájecí drát propojen mezi nimi. od tlačítka vede drát

ke zvonku, Druhý vodič vede z trafa. Nutno zkusit zda je ve vodičích proud a pak zkusit jestli jde zvonek. Stačí malá 12 v žárovka.

Některé barasky mněří i malé napětí... multimetr by vám mněl napětí ukázat.Zkontrolujjte dráty v tlačítku zda nejsou vytržené z pod šroubkků.

hop®

Pokud zvonek nezvoní tak v tlačítku proud není, maximálně tam bude nebo nebude napětí. To jen pro upřesnění. A pak jen dotaz: co je to baraska? Je to jen překlep nebo nějaký měřák, který neznám?

hodnocení

Já jsem psal VADASKA ne baraska.

Ten problem se zvonkem o víkendu vyřeším to je v poho,jen bych měl ještě jednu otázku.

Existuje nějaká zkoušečka která když přiložím na drát tak se rozsvítí a ukazeuje tak napětí na vodiči.? Mám na mysli samozdřejmě obvod na malé napětí,nikoli silový rozvod. Například když rozdělám zvonek nebo něco jiného a chci zjístit který je přívodní. Na DISKUZI CZ mi nejsou schopni odpovědět a furt si melou svý. Dík

hop®

Vždyť jsem taky odpovídal pesbrokovi! *bzum*

doplněno 20.08.10 00:08:

Jinak jakousi "jednopólovou" zkoušečku neznám. I klasická fázovka je dvoupólová, jeden pól je fáze, druhý pól je lidské tělo které stojí na zemi a dotýká se vodivého čudlíku na fázovce Funguje to díky tomu, že naše standartní rozvodná soustava je uzemněná...

ferda60*

Zkoušečka na malé napětí - snad jedině provedení ve tvaru tužky která na malém displeji (LCD) podle napětí postupně rozsvěcí čísla 12 - 24 -48 - 110 - 220V ( gme.cz/... Pro měření v obvodu zvonků ale příliš vhodná nebude, chybí zde (pravděpodobně) uzemnění jednoho napájecího vodiče tak jako v napájecí síti. Spolehlivější je tedy v tomto případě měření "dvoudrátové".

Při opravě zkontrolujte, nemá-li zvonek na kladívku přerušovací kontakt (očistit - seřídit) a funkci tlačítka (zkratovat na svorkách). Tyto dvě části bývají nejčastěji vadné.

doplněno 20.08.10 01:01:

Tak koukám na zadání a zvonek je tedy jen jeden (?), pak v něm tedy závada nebude a je potřeba se tedy soustředit na tlačítko, které nezvoní - v nesepnutém stavu by mělo mít na svorkách napětí, které při sepnutí klesne na nulu.

hodnocení

Sakra chlapy jak zjistímu u trafa na výstupních svorkách který z těch dvou drátu je přívod

standam*

jestli to chapu dobre mas jeden zvonek, jedno trafo a dve tlacitka kde jedno nefachci

no kemo, udelej nasledovne...

rozdelej tacitko odpoj draty spoj je - pokud zvonek zvoni zavada je v tlacitku pokud nezvoni zmer (pro jistotu) napeti na zvonku (porad mas spojene draty), kdyz zvonek nezvoni pravdepodobne bude zavada na vystupnim dratu ze zvonku.

Bud mas dva/tri nezavisle draty ke trafu nebo je to jen rozdelene u tlacitek a obsluhujes jeden drat ze dvou tlacitek.

Jinak zajimave reseni dvou sousedicich tlacitek pro jeden zvonek asi zduvodu jmenovky? :)

hodnocení

Díky za radu,ale přece jenom bych potřeboval zjistit který drát z těch dvou co vychází z trafa je přívod,jde to nějak zjistit?

standam*

tim dratem myslis 12V co by melo jit ke zvonku?

zapojeni je nasledovne do trafa jde 230V z trafa napr. 12V z toho jde jeden drat ke zvonku a druhy pres tlacitko/tlacitka take ke zvonku.

zvonek ti prece fachci tim padem je trafo a zvonek v poradku

problem bude pravdepodobne primo v tlacitku (zapojeni/nezapojeni nebo mechanicka zavada)

vrtej jen do tlacitka a zvonku na trafo zavolej elektrikare, jsem z oboru tak vice ti poradit nemuzu.

hop®

Milý Kemo, přívod elektrické energie se většinou skládá minimálně ze dvou drátů, mezi kterými v případě uzavření elektrického obvodu teče proud. V případě stejnosměrného proudu jedním směrem, v případě střídavého proudu tam a zpátky. Uzavřený elektrický obvod ve Tvém případě tvoří zdroj (trafo), spínač a spotřebič (zvonek). Tím tedy odpovídám na otázku, který drát ze dvou je přívod - OBA!

Jinak pokud myslíš přívod v tablu, tak to bývá ten jeden drát, který je společný pro obě tlačítka, odváděcí dráty pro dva zvonky už společné nejsou...

fidonet*
hodnocení

0x

Proč radíte dítěti, jak se řídí auto? To je jako bych já chtěl vědět , jak si vyoperuji slepé střevo. Chirurgii nechte lékařům, Trafa a zvonky elektrikářům. Komu není zhůry dáno, ten at´ se v tom nehrabe. Tohle by už pochopila i má žena, která se elektriky bojí ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]