Nejste přihlášen/a.
Co se staršími peřinami, cca 25let staré, s pravým peřím. Vyčistit, koupit nový sypek a dát přešít?
Ale stojí to za to, když se dnes
dají koupit příkrývky s umělým vláknem za babku? Fakt nevím, vyhodit to,
zas mi příjde škoda.
A jakou životnost má vlastně husí peří? Porad´te...
rybana, to vůbec nevadí, že máte peřiny 25 let. Najděte si na netu šití péřových dek. Většinou je to soukromě doma. Tam Vám peří vyčistí, nabídnou i barvu sypku a ušijí péřové deky, popřípadě udělají i polštáře na požadovanou míru. Já mám také takto udělané péřové deky a řeknu Vám peří je peří a pokud nemá nikdo v rodině alergie na peří, tak budete velmi spokojena. Peří i saje vlhkost, když se člověk potí. Rozhodně doporučuji více než umělotinu. PT /stařenka/
doplněno 18.08.10 10:28:článek : prozeny.cz/... - PT.
V každém větším městě je čistírna, kde vám peří vyčistí. A hned i ušijí štepdeky. Mívají na výběr i sypkoviny. Všechny deky z dutých nebo jakých to, vláken, jsou ze začátku skvělé. Lehoučké, hřejivé. Ale časem ztěžknou a ztvrdnou.
Sypkoviny mají ale nevýhodu, že jsou hlučné. Rachotí a že se nedají prát a čistit. V zimě mívám v ložnici 18´C a tak jsem si koupila v IKEA péřovou prošívanou deku. Látka na ni je jako materiál na kapesníky a deka se pere. Už jsem ji měla v prádelně a bezva. Je z Číny a já nechápu, proč se u nás nedostanou koupit podobné materiály. Teď si uvědomuji, že možná ano, ale nevím o nich a asi bych při koupi neměla v ně ani důvěru. Ale funguje to. Peří nepropouští a nenadzvedává se.
Nedám na ni dopustit.
Ráda podpořím všechny předchozí názory mých kolegyň. Péřové deky, které mi kdysi šila maminka, tak ty už jsem zlikvidovala, protože byly šité do čtverců a těžko bych z nich peří dostávala. Byly výborné - lehoučké. Ale dostala jsem od tety pořádnou duchnu a z těch jsem našila polštáře. A i dneska po mnoha letech, i když mám soupravu z uměliny - používám alespoň polštář s husím peřím.
Polštář z uměliny je jak deska - no kam se hrabe na péřový. Takže i když staré peřiny byste mohla dát do sběrného dvora - jestli je peří ještě kvalitní - využijte to alespoň na polštáře. Určitě neprohloupíte. A ještě přidám něco o životnosti.
Určitě se životnost ještě prodlužuje, pokud nebyly peřiny používány a navíc byly uloženy v suchu:
Best comfort
Dětská péřová přikrývka, náplň 90% prach a 10% peří. Díky vyššímu plnění je přikrývky velmi výhřevná. Rozměr přikrývky je 90x135cm. Jedná se o přikrývky z husího peří které má vysokou životnost, ta se pohybuje mezi 25 a 30 lety při běžném používání.
Z péřových dek a polštářů jsem nechal ušít pro celou rodinu spacáky. Doma spíme v dutých vláknech.
spím pod peřinou od malinka a stejně jako ostatní na ní nedám dopustit,k nám na vesnici pravidelně jednou za 2 roky přijíždí pojízdná čistírna,tak postupně sme dali vše vyčistit a dát do nových sypků a je to bezva-hlavně nevyhazovat,dá se to prodat i přes inzerát-je ještě dost lidí co to koupí a jinak sem je viděla nové dost draho-někdy i 2000 za 1 polštář-pokud v letáku nebyl překlep,ale u nás se daj sehnat tak za 500 až 800 za polštář
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.