Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak položit laminátovou plovoucí podlahu?

Od: repak* odpovědí: 4 změna:

Jak správně "svázat" lamely se systémem péro-drážka, zámek (nelepí se)? Z jednoho z mála podrobnějších návodů na netu jsem vyrozuměl, že začínám řadu stále od jedné zdi. První řadu začnu celou lamelou a dokončím. Druhou řadu začnu lamelou zkrácenou na polovinu, třetí opět celou. překládám tedy podobně jako cihly. Jak na konci - údajně se mám vyvarovat kousků lamel kratších než 40 cm? Mezera od zdi (dilatační spára) je jasná, jak u futra - mohu víc natěsno kvůli vzhledu?

Díky za odpovědi předem.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ono je dobře si napřed systém pokládání rozmyslet, případně položit pár jen tak, jak to asi bude vycházet. Nemusí se druhá řada začínat polovičkou parkety. Záleží na rozměrech místnosti, teda hlavně na vzdálenosti stěn, mezi které klademe parkety kolmo. Když uvážíme, že délka parkety bývá do těch 130 cm, tak při šířce místnosti např. 4.4 m tam při třech 130 cm kusech za sebou bude stále chybět okolo 50 cm, potom odpad bude stále nějakých 30 cm na každé 2 řady.
Při délce parkety 120 cm bude třeba doložit 80 cm dlouhý kus. Zbytek bude jen asi 40 cm a co s ním? Dalo by se položit jedna řada 3x120 + 80, druhá začne 80 pokračuje 3x 120, třetí začne 40 + 3x 120 + 40 a tak to opakovat. Bude i lepší rozložení příčných spojů, nebude se tak často opakovat, teda ne každou druhou řadu, ale každou třetí. Nejlepší je si to nakreslit, a to ještě před koupí parket, aby člověk věděl, že nechce jen ty s tím a tím vzorem, ale také s tou délkou, která umožní co nejmenší odpad.

Správně upozornila eulalie, že parkety je lépe dávat kolmo k přícházejícímu světlu, teda k oknu. Nebude vidět spoje každé řady po celé délce, ale jen sem tam spoj krátký. Ale začíná se vždy od jedné stěny, protože zbytek té parkety, ze které uříznu chybějící část v předcházející řadě, už má odřezaný kraj, který se nedá spojit s další. Tím pádem může zase jen ke zdi, od které jsme začali.

Třeba si to zkusit, člověk na to přijde. A nedoporučuji začátečníkovi klást podlahu samému... a pokud možno ani s manželkou... za ty hádky a nervy to nestojí... i machři kladou aspoň ve dvou.
...lepší je zavolat někoho, kdo už pár metrů zdárně položil a má nějaké praktické zkušenosti se zavíráním zámků, jsou totiž nejen na dlouhé straně, ale i na té krátké. A zámky se dají snadno poškodit, a potom už ta parketa může nepatrně vyčnívat... a to je na světle vidět jako stín... nebo zůstane mezírka, a tu třeba tmelit...

Mezera u stěny musí být kvůli dilataci, třeba vědět, jak širokou rohovou lištou bude podlaha ukončená.

hodnocení

0x

Jasně, u futer necháte mezeru jen asi do 5mm od zdi.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den, též jsme pokládali laminátovou podlahu. Myslím, že Váš popis postupu práce je správný - to vázání lamel. U futer máme též mezeru, tuším cca 1 cm, možná méně. A když to bylo nutné, hlavně ke konci pokládky, tak někde máme na jednom místě lamelu pod 40 cm. Ale je to v rohu místnosti, tak snad to vadit nebude. Ještě mě napadá, že je dobré položit lamely kolmo k oknu, prý pak nejdou vidět spoje. A ještě jeden poznatek - mně se nezdá, že bychom pokládali lamely pořád od jedné zdi (no já byla jen pozorovatelka). Ale připadá mi, že se šlo od od severu k jihu, od jihu k severu a od severu k jihu a tak podobně, jestli mi rozumíte.

repak*
hodnocení

Díky všem za rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]