Nejste přihlášen/a.
Dobrý den Vám všem.Na chatě máme studnu a vodu do chalupy honíme přes čerpadlo a je u toho expanzní tlaková nádoba která při spuštění kohoutku blbne tak že čerpadlo stále po krátkých intervalech napouští vodu.Jde vážně o 4sekundy kdy stále vypíná a sepíná čerpadlo.Myslím si že je to tou tlakovou nádobou.Prosím poraďte zda koupit novou a nebo se tam dá něco vyměnit? Vím že je nahoře ventilek ale již nevím zda vypouštět či napouštět vzduch.
Děkuji Vám všem za radu...
To je docela banální provozní závada. Málo vzduchu nad hladinou vody v nádržce se při dočerpání vody během těch pár sekund stlačí a tlakový spínač vypne. Otevřete kohoutek, odpustíte trochu vody, tlak klesne a opět zapne čerpadlo. A tak kolem dokola. Bohužel vzduchový polštář v nádobě se absorpcí vzduchu do vody pod tlakem zmenšuje a vzduchu ubývá až chybí...
Jsou dvě možnosti: nejjednodušší je přes ventilek dofouknout třeba pumpou na auto vzduch, pokud máte pumpu nebo kompresor.
nebo vypnout elektriku, vypustit někde na spodku té vodárničky všechnu vodu z tlakové nádoby, a znova načerpat vodu. Když tam není nějaký ventil, tak stačí povolit někde dole nějaké šroubení, voda vyteče i samospádem. Dá se pomoci při vypouštění vody z tl. nádoby i otevřením kohoutku někde v domě, aby do nádržky mohl vnikat vzduch. Po spustění čerpadla tam bude dost vzduchu a bude fungovat zase jak před tím.
doplněno 17.08.10 15:57:Po Vašem doplnění, že jde asi o 12 litrů je to zřejmě opravdu tou malou zásobou vzduchu nad hladinou. Při tak malém obsahu je vhodnější mít v nádržce více jak 2/3 stlačeného vzduchu a zbytek tvoří voda, která se průběžně odpouští a hned zase přičerpává. Čím více vzduchu v nádobě, tím delší interval zapínání čerpadla...
Pokud po dotlačení vzduchu za několik hodin opět tlak zmizne, může vzduch unikat například právě tím ventilkem na vrchu nádoby. Já jsem tam měl klasický šroubovací automobilový, dal se vyměnit.
doplněno 17.08.10 16:02:Teď mne napadlo, že moje vodárnička je z roku ...už dávno... v její tlakové nádobě nebyla žádná gumová membrána, která by oddělovala plyn od vody. Dnešní nádoby nepoznám, záleží na výrobci a typu. To doplní asi ostatní kolegové. Z nádoby s membránou by asi vypustit vodu tak, jak píši výše, nešlo.
Nebylo by lepší koupit tedy větší nádobu?Zatím je v provozu kuchyň kde je dřez + koupelna kde je vana,pračka,záchod,umývadlo a zahradní kohout.Do budoucna bude koupelna i v podkroví.Děkuji
Záleží na počtu lidí, respektive na současnosti odběru vody z těch míst, které popisujete. A dále na množství vody, které je čerpadlo schopné dodat. Pokud jste dva, a vypouštíte méně vody než dodá čerpadlo ( a roury jsou schopné dopravit do nádoby) tak by malá nádržka neměla dělat problémy. Když je velká nádrž, je v něj více vody, více vzduchu, tlakové poměry se mění pomaleji, jsou delší intervaly sepnuto rozepnuto. Když je malá nádržka, čerpadlo běží častěji nebo dokonce nepřetržitě. To musíte vyzkoušet, jestli bude stačit pro Vaše potřeby tato malá, v budoucnosti není problém vyměnit za větší, nebo si udělat určitý režim nebo pořadovník v odběru vody. Záleží to na potřebě vody a Vaší úvaze. Možná, že v budoucnosti se rozhodnete pro výměnu celé vodárničky, či už z důvodu poruchy, opotřebení nebo slabého výkonu vzhledem na budoucí větší odběr.
Ale jak se říká.. na co stahovat gatě, když broky jsou ještě daleko...
co kdyby jste uvedli typ vodárny a výrobce, nebo dokonce nápis na štítku na tlakové nádobě, ať se můžeme bavit o konkrétním výrobku... typů je mnoho, každým rokem nějaké vylepšení, další výrobce...
Ano je tam auto ventilek. A nemůže být třeba poškozená ta gumová membrána která odděluje vzduch od vody?
Jak je přibližně velká,a kolik je v ní vzduchu?Vypadá že ho tam je málo.Dá se odpozorovat třeba podle orosení.
Já bych jen dodal , že spotřeba vody v domácnosti je , na jednoho člena rodiny cca 150 litrů za den , s tolerancí přibližně 10 , max. 20 litrů. Mám to ověřené podle vlastní zkušenosti . miro
doplněno 17.08.10 16:43:Časté spínání , by nemělo významněji zvýšit spotřebu el.energie. Spotřeba el.energie je úměrná množství přepravené vody. Více náročnější , časté spínání , je na celý systém zásobování vodou , zejména na ovládací mechanizmus.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.