Nejste přihlášen/a.
Má někdo zkušenost, nebo odborné znalosti v případě, že mám v úmyslu instalovat solární panely na ohřev TUV a chci využít stávající elektrický bojler na dohřev. Zásobník solárně ohřáté vody by měl být dle záměru předřazen elektrickému bojleru, který bude za nepříznivého počasí dohřívat TUV. Je takokvéto zapojení efektivní, nebo bude výkon solárních panelů nevyužitý a el. bojler bude ohřívat TUV stále? Jedna firma řešení doporučuje, jiná ne. Děkuji
nejsem odborníkem, solární ohřev mám pouze realizovaný za pomocí jednoho bojleru.
Když jsem přemýšlel, zda využít starý bojler, napadli mě dvě varianty. ("solární" bojler budu v textu značit (1) a klasický (2) )
První varianta: studená voda teče do (1), kde se předehřívá pro (2), ve kterém se udžuje stálá teplota jako doposud. Takže odpustíte teplou vodu z (2), přiteče do něj teplá voda z (1). Topná spirála v (2) se buďto sepne nebo ne, podle toho jak moc byl natopený (1). Nevýhody tohoto zapojení - (1) bude v zimě "nedotopený", budou v něm pravděpodobně růst bakterie (řasy?). Ekonomičnost si netroufám odhadnout, ale oproti jednomu bojleru to asi nebude zásadně neefektivní.
Druhá varianta: zapojit do okruhu oběhové čerpadlo, pár třícestných ventilů a vodu mezi bojlery cirkulovat. Přitápět pouze jedním z nich(druhým kvůli proudovému zatížení raději ne). Nevýhoda: složitost, cena
Já raději koupil velký solární bojler, stávající jsem vyřadil, v budoucnu nehodlám řešit, že jeden je na vyhození a kvůli tomu byť chvilkově předělávat celé řešení ohřevu TUV.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.