Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nutnost nosné zdi?

Od: martymax odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

stavime domek z ytongu lambda 375, rozměry 9,5 X 14,5. Původně nám bylo řečeno, že stačí vyzdít vnitřní příčky z 100 a bude to stačit, ale teď přišel jeden šikula a tvrdí, že musíme středem domu udělat nosnou zeď a provázat to věncem. Že prý ytong má tendenci dělat boule a že délka 14,5m je moc velká a že to musí být provázané, jinak by se nám zeď mohla vyboulit. Zdá se mi to zbytečné, ale s manželem se stále dohadujeme a tak, než bude pozdě bych se chtěla zeptat, jestli někdo nemáte zkušenosti s tímhle problémem. Vyzdili bychom to z 250 a udělali věnec, pokud to bude nutné.

Předem Vám děkuji za radu

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

já bych "šikulu" poslal někam a místo toho pozval dozor, projektanta nebo znalce, Domnívám se, (ale bez podrobností o Vaší stavby), že je to zbytečné. Já ale nevím zdali máte bungalov, nebo dvě patra, skleěnné stěny...

jaká bude vazba,... koukněte do historie kdy se na stavby začali dělat věnce a proč. Kdy je nutné dělat okolo věnecm, jaké síly působí na stavbu, na obvodové zdivo.

Opět doporučím, ptejte se projektanta, kterého platíte a věříte mu, dozor by měl být taky znalý

Samozřejmě se nechci dotknout kvalifikovanosti šikulky, páč to je třeba odborník a vidí věci jinak, nežli jstze nám nastínil.

stany*
hodnocení

1x

Já teda nevím, jak a podle čeho stavíte. Bývá dobrým zvykem stavět podle projektu a v projektu by měly být navrženy nosné zdi. Jinak Milane, jen bych doplnil: Záleží taky, z čeho jsou stropy, pokud je to systénový od Ytongu, tak panely se dělají na zozpětí max 6m a nosníky 7,5m. Aby to šlo bez středové nosné zdi musel by být strop monolitický nebo zvolit jiný typ panelů. Jinak máte samozřejmě pravdu. Možná by mohl tazatel nahodit pár obrázku ze stavby

stany, OK,

je opravdu nutné doplnit info, páč tuším (ale nevím proč) že bude krov "stloukaný vazník" a strop zavěšený SKD s izolací 40 cm!

doplněno 17.08.10 20:48:

Jakpak se dělá věnec u dřevostavby?

hodnocení

0x

Dobrý den,

co na to říká projekt / projektant? Tam to přece musí být napsané, ne?

dragstar76*
hodnocení

0x

Jak můžete stavět bez dozoru a ke všemu v dnešní době. Toto má mít na starosti stavby vedoucí a vše zapisovat řádně do deníku.Jinak vázaní je určitě dobrá věc už jen to že vám to dům z pevní...

Ale doporučuji stavby vedoucího!

stany*

Lze to a pokud se chcete podívat, jak to vypadá, když se staví bez dozoru, mrkněte sem www.nejremeslnici/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]